Konya'daki araziler yabancıların radarında! Ünal Karaman: Bu bir memleket meselesidir!
İYİ Parti Konya Milletvekili Ünal Karaman, Konya'da verimli arazilerin yabancıların eline geçtiğine, çiftçilerin ise toprağa küstüğüne dikkat çekti. Karaman, bunun basit bir mülkiyet devri olmadığını, memleket meselesi olduğunu söyledi. İşte o açıklama...
Yabancıya yapılan arazi satışları gayrimenkul piyasasında sık sık eleştirilen konular arasında yer alıyor. Söz konusu satışlar bugün Meclis gündemine de getirildi.
İYİ Parti Konya Milletvekili Ünal Karaman, Meclis'te önemli açıklamalarda bulundu. Karaman, yaptığı konuşmasında Konya'nın ve Türkiye'nin geleceğini tehdit eden sorunlar ile ilgili konuşacağını belirtti.
KONYA'DA TARIM ARTIK KARLI BİR SEKTÖR DEĞİL
"Bu sorunların başında tarımsal üretim alanlarının azalması, yabancılara toprak satışlarındaki artış ve sığınmacı kaçak probleminin toplumsal etkileri yer alıyor" diye konuşan İYİ Parti Konya Milletvekili Ünal Karaman, geçtiğimiz Kasım'da Çumra ilçesinde yer alan Toprak Mahsulleri Ofisinin kiralık deposundaki 7.500 ton hububatın ortadan kaybolduğunu anımsattı.
Karaman, söz konusu açıklamasında olayın ayrıntıları ile ilgili bilgi almak için Tarım ve Orman Bakanlığına 7 sorudan oluşan bir önerge verdiğine, 70 gün sonra gelen cevapta sadece TMO tarafından iki müfettiş görevlendirildiğine, tespit, inceleme ve soruşturmaların sürdüğüne dikkat çekildiğini, diğer sorularına cevap verilmediğini söyledi. ve "Buradan tekrar soruyorum: İki ayı geçkin bir sürede bu soruşturmanın bitmeme gerekçesi nedir? Oluşan kamu zararı kimden ve nasıl tazmin edilecektir? Yoksa bu olayın üstü bir şekilde kapatılmaya mı çalışılmaktadır?" sorularını yeniden yöneltti.
Karaman, tarımsal üretim potansiyelinin en yüksek şehirler arasında yer almasına karşın, çiftçiye yararı bulunmayan tarım politikaları sebebiyle Konya'da tarımın karlı bir sektör olmaktan çıktığını vurguladı.
YABANCIYA ARAZİ SATIŞINDA ZİRVEDE
İYİ Parti Konya Milletvekili Ünal Karaman, açıklamasının devanımda yüksek girdi maliyeti altında zor duruma düşen çiftçilerin her sezonu borçla kapattığının ve yeni sezonu da borçla açtığının altını çizdi.
Açıklamasında "Yanlış tarım politikaları, bitmeyen sulama projeleri, obruklar, tarım arazilerinin amaç dışı kullanılması gibi sebeplerle Konya Ovası üretim üssü olma özelliğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmış durumda. Biz bu vahim tabloyla uğraşırken dünyada gıda milliyetçiliği yükselmekte, gıda arz güvenliği ve gıdaya kesintisiz erişim parola durumuna gelmekte. Günümüzde savaşlar sadece ordular üzerinden cephe hatlarında yapılmıyor; bu doğrultuda her köy bir kale, her tarla bir siper, her çiftçi bir neferdir" diyen Karaman, çiftçilerin toprağa küstüğü Konya'nın 2022 yılında yabancıya arazi satışlarında zirvede yer aldığını vurguladı.
Ünal Karaman, 2023 yılında da yabancıların Konya Ovası'na olan ilgisinin sürdüğünün altını çizdi ve "Bu gelişmeler ışığında 2023 yılında Konya'da yabancılara ne kadar toprak satışının olduğuna dair soru önergelerimiz diğer birçok önergemiz gibi cevapsız kalmıştır. Topraklarının ne kadarının yabancıların eline geçtiğini bilmek, arazilerinin ne kadarının tarım dışı kaldığını öğrenmek tüm Konyalıların en doğal hakkıdır" dedi.
Karaman, verimli arazilerin yabancılara geçmesinin basit bir mülkiyet devri olmadığını, memleket meselesi olduğunu vurguladı.
Ekonomisten emekliye zam tepkisi: Enflasyonun düşüşü öteleniyor!