Köşe yazıları

Kooperatif ortaklığından ayrılma şartları nelerdir?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun ''Kooperatif ortaklığından ayrılma şartları nelerdir?'' sorusunu yanıtladı. İşte o haber...

Bir kooperatif 1990'da yaptığı binaları teslim etmiş, 2004'te de tapularını vermiştir. Sonra tasfiyeye girmiş ama bugüne kadar tasfiye işlemleri bitirilmemiştir. Biz bazı nedenlerle kooperatif ortaklığından ayrılmak istiyoruz. Bu mümkün mü? 


Bir kooperatif ortağı her istediği zaman kooperatif ortaklığından ayrılabilir. Ancak ayrılma zamanı farklı sonuçlar ortaya çıkabilir. Sizin olayınız tapular dağıtıldıktan sonrasını kapsadığı için buna göre yanıt vereceğim. Bir kooperatif tapulan dağıttıktan sonra artık bağımsız bölümler ferdileşmiştir. Dolayısı ile bu bağımsız bölümler için malikleri münferit hareket edebilir. Yani kooperatif binalardan el çekmiştir. Sadece ortada kooperatif hükmi şahsiyeti kalmıştır. Ortakları kooperatife aidat ödeyerek kooperatif hükmi şahsiyetini devam ettirir, tasfiye giderlerini karşılar ve kooperatif tasfiye olunur. Bu safhada kooperatif ortağı olan ve tapusunu alan vatandaş dairesini dilediği kimseye dilediği bedelle satar veya başka türlü tasarruf eder. Bu safhada da kooperatif ortaklığından isterse ayrılabilir. Yani siz de tapularınızı aidiniz, binalar ferdileşti, kooperatifin binalar üzerinde tasarruf imkanı kalmadı dolayısı ile geride kalan kooperatif hükmi şahsiyetinden ayrılabilirsiniz. Bazı ortaklar bu safhada dahi ayrılmak istemez, zira bazı halterde kooperatifin malvarlığı vardır. Kooperatif ortağı bu malvarlığının da ortamdır, bu değeri kaybetmemek için ortakları ayrılmaz. Ama kooperatif hükmi şahsiyetinin malvarlığı yok ise ayrılmakta engel yok. Ancak; böyle bir olayda ortak kooperatiften ayrıldı ve kooperatif tapusu ortak adına çıkarılarak ferdileşmiş dairenin kooperatif hükmi şahsiyeti adına geri alınması talebi ile dava açtı ve mahkeme geri verilmesine karar verdi. Bu karar tamamen yanlıştı ama oldu. Dolayısı ile bu konuda okuyucularına olması gerekeni anlattıktan sonra bu örneği de vermeden yapamıyorum. Karar yanlıştır ama verilmiştir aklınızda bulunsun.