Emlak Terimleri

Kooperatif ortaklık şartları neler?

Kooperatif, fertlerin tek tek altından kalkamayacak işleri gerçekleştirilen mükemmel bir dayanışma kuruluşu olarak biliniyor. Peki, kooperatiflere nasıl ortak olunur? Kooperatif ortaklık şartları neler?

Kooperatif ortaklık şartları neler?

Kooperatif, fertlerin tek tek altından kalkamayacak işleri gerçekleştirilen mükemmel bir dayanışma kuruluşu olarak biliniyor. Kooperatifçilikle, maddi ve manevi ihtiyaçların en az gider ve maliyetle ortakların ayağında giderilmesi mümkün olabiliyor. Diğer bir ifadeyle üretici ile tüketici arasındaki kademeler kooperatifler vasıtasıyla ya tamamen kalkmakta yada en aza iniyor. 


Kooperatifleşmeyle israf önleniyor. Maliyet düşüyor, üretim artıyor ve verimlilik yükseliyor. Bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kurulabiliyor. Ana sözleşmedeki imzaların noterce onaylanması gerekiyor. 


Yapı kooperatifleri ile konusuna taşınmaz mal temliki dahil bulunan diğer kooperatiflerin ana sözleşmelerinde ortaklara taşınmaz mal temlik edileceği hakkındaki taahhütler başka bir resmi şekil aranmaksızın geçerli sayılıyor.


Ana sözleşme Sanayi ve Ticaret Bakanlığına veriliyor.  Bakanlığın kuruluşa izin vermesi halinde, kooperatif merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve ilan olunur. Bu tescil ve ilanda ayni sermaye taahhüdü varsa belirtilir, kooperatifin amacı, konusu varsa süresi ve kooperatifin şubeleri ile temsile yetkili kimselerin ad ve soyadları gösteriliyor.  Peki, Kooperatif ortaklık şartları nelerdir?



Kooperatif ortaklık şartları!

a) Medeni hakları kullanma yeterliliğine sahip olmak, (Mümeyyiz olmak, reşit olmak ve mahcur olmamak).

b) Yazılı olarak kooperatif yönetim kuruluna başvurmak,(Yönetim kurulu kararı veya zımni olarak ortaklığın kazanılması).

c) Varsa şahsi sorumluluk ve ek ödemeleri yazılı olarak kabul etmek.

d) Gerekli sermaye payını taahhüt etmek ve dörtte birini peşin ödeme,

e) Ana sözleşmelerle getirilen diğer şartları taşımak. Yönetim kurulunun ortaklık şartlarını araştırma zorunluluğu vardır. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen yöneticiler için Ek maddelere göre cezai müeyyide öngörülüyor. 


Yapı kooperatifinden istifa edilir mi?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com