Kooperatifçilikte yeni dönem başlıyor!
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı: ''AB'de nüfusun yüzde 25'i kooperatif ortağı konumunda iken, Türkiye'de bu oran yüzde 10 civarında''
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Avrupa Birliği'nde (AB) nüfusun yüzde 25'inin kooperatif ortağı konumunda iken Türkiye'de bu oranın yüzde 10 olduğunu belirterek, ''Ülkemizde kooperatifçiliğin ekonomik kalkınmaya daha güçlü katkı sağlayabilmesi için kooperatifçilik politika ve stratejilerini yeniden düzenledik'' dedi.
Bakan Yazıcı, 17 Ekim'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanacak Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı ile kooperatiflerin, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi eğitim, sağlık, sigorta ve enerji sektörlerinde de daha çok faaliyete geçeceğini, böylece ülkede kooperatiflerle ekonomik faaliyetlere katılım oranının artırılacağını bildirdi.
Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eylem planında, kooperatifçiliğin dinamik bir yapıya kavuşturularak daha verimli ve etkin olması için stratejik hedeflerin ortaya konulduğunu, bu çalışmada 8 milyondan fazla kooperatif ortağını ilgilendiren çok önemli yeniliklerin yer alacağını belirtti.
Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı'nın bakanlığın koordinasyonunda; kooperatifçilik hizmetlerinden sorumlu bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, kooperatif üst kuruluşları, üniversiteler ve ilgili uluslararası kuruluşların katkılarıyla hazırlandığını anlatan Yazıcı, bu planla ülkede kooperatifçilik sektörünün sorunlarının çözümünde kamu kuruluşlarına, sektöre ve diğer aktörlere ne gibi görevler düştüğünün ortaya konulduğunu kaydetti.
Türkiye kooperatifçiliği için yol haritası niteliğinde olan stratejide, kooperatiflerin bütüncül bir anlayışla ele alındığını, tespit edilen sorunların etkin ve hızlı bir şekilde çözülmesi için yeni öneriler getiren birçok faaliyet ve projeye yer verildiğini ifade eden Yazıcı, bu kapsamda 7 stratejik hedef ve 36 eylemin belirlendiğini söyledi.
-''Amacımız, kooperatifçiliğe daha elverişli bir ortam oluşturmak''-
Bakan Yazıcı, strateji ve eylem planının, kooperatifçiliğe daha elverişli bir ortam oluşturmak, sektöre olan güveni artırmak, verimsiz ve etkin olmayan uygulamaları kaldırmak, sürdürülebilirlik, rekabet edebilirlik ve yenilikçilik sağlamak amacıyla geliştirildiğini bildirdi.
Sosyal ve iktisadi kalkınmanın nimetlerinin daha geniş kesimlere ulaştırılmasının en önemli araçlarından birisinin kooperatifler olduğuna işaret eden Yazıcı, Birleşmiş Milletler'in, kooperatiflerin sosyo-ekonomik kalkınmadaki rollerine dikkati çekmek amacıyla 2012 yılını Uluslararası Kooperatifler Yılı ilan ettiğini, Türkiye kooperatifçiliğinde yeni bir dönemin kapısını açacak olan Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi'nin de bu yıl yürürlüğe girmesinin ayrı bir önem taşıdığını söyledi.
Bugün dünyanın derin ekonomik krizler, giderek artan gıda güvenliği ihtiyacı, artan çevre kirliliği ve iklim değişiklikleriyle karşı karşıya bulunurken, kooperatiflerin ortaya koyduğu ekonomik işletme modelinin daha fazla dikkate alınmaya başlandığını ifade eden Yazıcı, işsizliğin önlenmesi ve sürdürülebilir istihdam politikalarında da kooperatiflerin önemli bir ekonomik aktör haline geldiğini vurguladı.
Yazıcı, ülke kooperatifçiliğinin ekonomik kalkınmaya daha güçlü katkı sağlayabilmesi için kooperatifçilik politika ve stratejilerini yeniden düzenlediklerini ifade ederek, temelinde dayanışma ve topluma hizmet anlayışı olan kooperatif ortaklık modelinin, bireylerin ve toplumun ekonomik ve sosyal kalkınması açısından büyük önem taşıdığını, sosyal sermayenin artırılması, gelirin adil dağıtılması ve yoksulluğun azaltılmasında kooperatiflerin önemli bir katkısı olduğunu kaydetti.
-''Kooperatifçilik, batı ekonomilerinde önemli piyasa aktörü''-
Kooperatifçiliğin gelişmiş batı ekonomilerinde önemli bir piyasa aktörü olduğuna işaret eden Yazıcı, Birleşmiş Milletler'in tahminine göre, dünya genelinde 750 binden fazla kooperatifin bulunduğunu, bu kooperatiflerde yaklaşık 100 milyon kişinin çalıştığını, yaklaşık 1 milyon kişinin de bu kooperatiflere ortak olduğunu söyledi. Avrupa Birliği içerisinde 121,1 milyon ortağı bulunan 221 bin 572 kooperatifin faaliyet gösterdiğini belirten Yazıcı, şöyle konuştu:
''Yani AB'de nüfusun yüzde 25'i kooperatif ortağıdır. Bizde bu oran yüzde 10 civarında. Bunun için ekonomimizin diğer sektörlerinde olduğu gibi kooperatifçiliği de yeniden düzenlemek zorundayız. Strateji ile bunu yapacağız. Türkiye kooperatifçilik stratejisinin uygulanmasıyla kooperatifler, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi eğitim, sağlık, sigorta ve enerji sektörlerinde de faaliyete geçecek, böylece ülkemizde kooperatiflerle ekonomik faaliyetlere katılım oranı artırılacak.''
-Türkiye'de 84 bin 232 kooperatif bulunuyor-
Türkiye'de 8 milyondan fazla kişinin ortak olduğu 84 bin 232 kooperatif bulunduğunu ifade eden Yazıcı, daha çok konut ve tarım alanında yoğunlaşan kooperatifçiliğin, gelişmiş ekonomilerde olduğu gibi perakende, kredi-finans, sigortacılık, enerji üretimi, eğitim, sağlık gibi sektörlerde kayda değer bir biçimde yer alamadığını kaydetti.
AA