27 / 12 / 2024

Kordon Kıyı Tasarım Projesi çalışmaları devam ediyor!

Kordon Kıyı Tasarım Projesi çalışmaları devam ediyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin uygulamaya koyduğu '' Kıyı Tasarım Projesi '' çerçevesinde Kordon'a serilen çimlerin bir süre sonra kuruyarak deforme olması yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.




İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin uygulamaya koyduğu ''Kıyı Tasarım Projesi'' çerçevesinde Kordon'a serilen çimlerin bir süre sonra kuruyarak deforme olması yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan'ın konuyu meclise taşımasının ardından yerli çim üreticilerinden Büyükşehir Belediyesi'ne sitem geldi. Menderes Oğlananası'nda 500 dönümlük alanda çim üretimi yapan Mehmet Dündar, ''Büyükşehir çimleri kooperatiften aldığını söylüyor. Ne ihale var, ne de ihaleden bizim haberimiz. Kooperatife üye olmamıza da izin vermiyorlar. Kordon işte bu anlayışın eseridir'' dedi. 


İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kordon'u güzelleştirmek amacıyla, 53 bin metrekarelik alanda çim çalışması yaptırdı. Ancak, günler süren çimleme çalışmasında yüzlerce işçi çalıştı ve binlerce lira para ödenerek serilen çimler, sulanmasına rağmen kuruyarak bozuldu. Çimlerin bozulması, haftasonları yoğun şekilde Kordon'u kullanan vatandaşlar başta olmak üzere, Büyükşehie Meclisi'nde muhalefette olan AK Parti Grubu'nun dikkatini çekti. Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, bu durumu Büyükşehir'in Kıyı Tasarım Projesi'nde Pasaport'taki betonlaşmanın ardından ikinci fiyasko olarak niteledi


YERLİ ÜRETİCİ BÜYÜKŞEHİR'E TEPKİLİ!


İzmirli yerli çim üreticileri gelişmelerin ardından Büyükşehir Belediyesi yetkilileri için oldukça sitemkar konuştu. Menderes'e bağlı Oğlananası Köyü'nde kendisine ait 500 dönümlük arazide yerli çim üretimi yapan Mehmet Dündar, ''Biz Büyükşehir Belediyemize defalarca başvurduk. Bizden de çim almalarını, ihale yapılıyorsa girebileceğimizi söyledik. Yerel seçimler sırasında Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu, Oğlananası beldemize geldi. Kahvehanemizde yaptığı toplantıda üreticinin sorunlarını dinledi. Biz de söz alarak bizden neden çim alınmadığını sorduk. Başkanımız çimleri Çiçekçiler Kooperatifi aracılığı ile Ödemiş Bademli Kooperatifi'nden aldıklarını, bizim de sözkonusu kooperatife üye olmamız gerektiğini söyledi, 'Kardeşim ben kooperatiflerden alıyorum. Üreticiyi kalkındırıyorum. Tıpkı Tire Süt Kooperatifi'nde olduğu gibi' şeklinde konuştu'' dedi.


KORDON'DA KURUYAN İNGİLİZ ÇİMİ Mİ?


Çim bitkisinin iklimden en çok etkilenen bir canlı türü olduğunu, tohumun yöreye uygun seçilmesi gerektiğini kaydeden Mehmet Dündar, ''Öğrendiğimiz kadarıyla Büyükşehir'in Kordon'da kullandığı çimler Bademli'den alınmış. Bademli'de çim üreticileri arasında İngiliz ortaklar da var. Sanırım İngiliz çimi tohumları kullanılarak üretilen çimler bunlar. Britanya ikliminin çimini ne yaparsanız yapın burada uzun ömürlü yaşatamazsınız. Muhtemelen Kordon'daki çimler bu nedenle kısa sürede bozuldu. Hem verilen emeğe hem de İzmirli'nin parasına yazık. Kaybedilen zaman da cabası. Ayrıca paramız da yabancıya kaçıyor'' dedi.


ÇİM ÇOCUK GİBİDİR BAKIM İSTER


Çevreyi yeşillendiren çimlerin adeta bir çocuk gibi bakım istediğini ifade eden Mehmet Dündar, sözlerini şöyle tamamladı:

''Biz İzmir'e Ege Bölgesi'ne hatta İstanbul'a heryıl binlerce metrekare çim veriyoruz. TIR'lar dolusu çimlerimiz park ve bahçeleri, spor sahalarını yeşillendiriyor. İklime uygun tohum kullanıyoruz. Hasadımızı da Türkiye'de kendi ustalarımıza imal ettirdiğimiz yerli çim kökleme makinamızla gerçekleştiriyoruz. Bu makinayı ithal etmek yerine kendimiz yaptık, dışarıya döviz ödemedik. Ve bugüne kadar, Kordon'daki gibi kötü bir durumla karşılaşmadık. Bu durum referanslarımızda görülebilir. Aynı zamanda yerli üretici olarak İzmir'in yanıbaşındayız. Ulaşım sorunu da yaşamayız. Olmaz ama bir problem yaşanacak olursa da hemen müdahale etme gibi bir imkan var. Çünkü çim çir çocuk gibidir. Devamlı bakılmak ister. Bizim bunu sağlama imkanımız var. Eğitim verebiliriz. Örneğin Aydın Büyükşehir Belediyemizle çalışıyoruz ama İzmirle çalışamıyoruz. Büyükşehir'de ve özellikle Aziz Başkanımızdan isteğimiz, ya ihale ile bizi de tedarikçileri arasına alması. Eğer illa ki kooperatif deniyorsa, bizi de kooperatif bünyesine almaları. Biz  İzmir  için elimizden gelen herşeyi yapmaya hazırız.'' 



Yenigün


Geri Dön