Ulaşım

Körfez Köprüsü’nde faciayı meteoroloji raporu önledi!

GEBZE- Orhangazi- İzmir Otoyolu Projesi’nin İzmit Körfezi’nde yapılan Körfez Geçiş Köprüsü’nde, iki yakayı bir araya getiren ve ana kabloları taşıyacak olan ve ’kedi yolu’ olarak adlandırılan kılavuz kablolardan biri koptu..

Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyol projesinin İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü inşaatında iki yakayı bir araya getiren ve Şubat ayında çekilerek üzerine geçici yürüyüş yolu (kedi yolu) montajına başlanan 150 metre yükseklikteki kılavuz kablolardan doğu yönündeki hat, dün saat 15.30 sıralarında Yalova Hersek Burnu’ndaki kuleden kopmuştu.


Montajının büyük bir bölümü tamamlanan kedi yolu ile birlikte toplarca ağırlığındaki kablo İzmit Körfezi’ni boylu boyunca kaplarken, şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı.


METEOROLOJİNİN RAROPU KURTARDI


Normalde hafif rüzgarlı ve yağışlı havalarda da çalışma yapılan Körfez Köprüsü’nde, dün de çalışma yapılabilmesi için meteorolojiden rapor istendi, meteoroloji, yağışla birlikte denizde aşırı dalgalanma olacağı yönünde uyarıda bulununca bir gün öncesinden Cumartesi günü için çok az bölümü kalan kedi yolu montaj çalışmalarının yapılmaması kararlaştırıldı. Meteorolojinin raporunda, yaklaşık 150 metre yüksekte çalışmanın değil, sayıları her gün 30 ile 50 arasında değişen personeli gemi ayaklarına götürecek küçük botların denizdeki aşırı dalgalanma nedeniyle ayaklardaki iskelelere yanaşmada sorun yaşayabileceği dikkate alındığı, bu sayede de olası bir faciadan dönüldüğü belirlendi.


UZMANLAR İNCELEMEDE


Köprüdeki bu beklenmedik kaza nedeniyle yerli ve yabancı uzmanlar ile Ankara’dan gelen bakanlık uzmanları bugün küçük teknelerle her iki yakadaki ayaklara giderek teknik inceleme başlattı. Yalova Hersek Burnu’ndaki kulesinin doğu tarafındaki bağlantıda meydana gelen hattın neden koptuğu konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.


KÖRFEZ GEMİ TRAFİĞİNE KAPALI


Dün saat 15.40’dan itibaren gemi giriş çıkışına kapatılan İzmit Körfezi’nde gemi trafiğinin ancak kopan kılavuz kablonun tamamen kaldırılması veya deniz altında belirli bir noktaya çekilip emniyetli bir hat oluşturulduktan sonra normale döneceği belirtiliyor. İzmit Körfezi’ne giren, yükünü boşaltıp bazıları yeni yük alarak çıkış yapmak isteyen birçok gemi demirleme alanlarında bekliyor. İzmit Körfezi’ne yük getirmekte olan gemiler de Körfez’in diğer giriş noktalarında Liman Başkanlıkları tarafından belirlenmiş bölgelerde demir atmak zorunda kaldı. Köprü inşaatının bulunduğu bölgede küçük tekneler kontrollü bir şekilde geçiş yapabiliyor.


Milliyet