27 / 04 / 2024

Koronavirüs ekonomi paketi ile 'gayrimenkul borçlarına kolaylık' getirildi!

Koronavirüs ekonomi paketi ile 'gayrimenkul borçlarına kolaylık' getirildi!

Prokule Türkiye Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Gürlek, koronavirüs salgınına yönelik Türkiye’de alınan gayrimenkul sektöründeki tedbirleri sıra sıra açıkladı...



Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle birçok ülke hastalıkla mücadele kapsamında tedbirler alındı. Prokule Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Gürlek, bu kapsamda alınan tedbirlerin gayrimenkulü ilgilendirecek önemli maddelerini açıkladı. 

Koronavirüs ekonomi paketi ile gayrimenkul borçlarına kolaylık getirildi!

1- 26 Mart 2020 tarihli mükerrer Resmi Gazetede yayımlandığı üzere, Kanunun Geçici 2’nci maddesi ile 1 Mart 2020 tarihinden 30 Haziran 2020 tarihine kadar işleyecek işyeri kira bedelinin ödenememesi kira sözleşmesinin feshi ve tahliye sebebi oluşturmayacak.

2- Nisan, mayıs ve haziran aylarında temerrüte düşen firmaların kredi siciline ''mücbir sebep'' notu düşülmesi sağlanacaktır. 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktar yüzde 80'den yüzde 90'a çıkartıldı, asgari peşinat yüzde 10'a düşürüldü.

2- Otel kiralamalarına ilişkin Gökhan Gürlek; irtifak hakkı bedeli ve hasılat payı ödemesi Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle ertelendi dedi. Kamu arazisi tahsis edilen Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli yatırımcılar ve işletmecilerin, 1 Nisan 2020-30 Haziran 2020 arasındaki dönemde ödemesi gereken kira, kesin izin, kesin tahsis, irtifak hakkı, kullanma izni, yararlanma, ilave yararlanma bedelleri ve hasılat payları ile bunların Hazine taşınmazlarını izinsiz kullanımlarından dolayı ödemeleri gereken “haksız işgal tazminatı” (başvuru şartı aranmaksızın ve zam - faiz uygulanmadan) 6 ay süreyle ertelendi.

3- İl özel idarelerinin, belediyelerin ve bağlı kuruluşların tasarrufundaki taşınmazların kira ödemesinde esneklik sağlandı.

4- Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sn.Murat Kurum, yeni tip korona virüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında  TOKİ  ve Emlak Konut'tan ev alan vatandaşların nisan ve mayıs konut taksitlerini ertelediklerini bildirdi.

5- Salgına karşı hükümetin aldığı tedbirlere ilave olarak vatandaşın banka şubelerinde oluşabilecek sağlık risklerinin önüne geçilebilmesi, nakit akışı bozulup ödeme sıkıntısı yaşayabilecek olan arsa, konut ve işyeri sahibi vatandaşların borçları faizsiz ertelendi.

6- 230 bin konut ve işyeriyle 486 adet arsa sahibini ilgilendiren ertelenen taksit ödemeleri kapsamında, Nisan, Mayıs 2020'ye ait ödemeler, haziran ayına ertelendi. Ertelenen ödemelerinin ise (2 taksit) Temmuz 2020 dönem artışı yapıldıktan sonra, temmuz-aralık aylarına ait oluşacak geri ödeme taksitlerine ilave edilerek 6 eşit taksitte tahsil edilecek.

7- Emlak Konut GYO'da ise taksit ödemelerinin temmuz ayına kadar ertelendi.

Emlak Konut GYO ve TOKİ taksit ödemeleri ertelendi! 

Hangi bankalar konut kredilerini erteledi?

TOKİ'nin 100 Bin Yeni Sosyal Konut Projesi'nde kuralar ertelendi!


Geri Dön