Sektörel

Koronavirüs korkusu yazlık fiyatlarını yükseltti!

Koronavirüs salgınıyla birlikte birçok insan tatillerini yapmak için yazlık kiralamayı ya da satın almayı seçiyor. Bu durum da Çeşme'den Şile'ye, Bodrum'dan Kaş'a kadar yazlık bölgelerde fiyatların yükselmesine yol açtı.

Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme ve lokasyon analizi platformu Endeksa.com'un Ekonomist Dergisi'ne özel yaptığı analiz, yazlık bölgelerdeki fiyat artışını ortaya koyuyor. Endeksa, sahadan ve farklı kaynaklardan elde ettiği bölgelere ilişkin verileri teknolojik altyapısı ile analiz ederek değerlemelerini gerçekleştiriyor. Endeksa'nın verilerine göre, Türkiye genelinde konut fiyatları son bir yılda yüzde 14, son üç yılda ise yüzde 15 artarken, İstanbul'da son bir yılda yüzde 11, son üç yılda yüzde 10 artış gösterdi. Yazlık bölgelerde ise son bir yılda yüzde 33, son üç yılda yüzde 95 yükseliş yaşanan bölgeler olduğu görülüyor. Endeksa. com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, yazlık bölgelerdeki konut satış fiyatlarının Türkiye ortalamasının ve İstanbul'daki konut satış fiyat artışının oldukça üzerinde olduğuna dikkat çekiyor.

BODRUM BİTEZ LİDER

Endeksa'nın analizine göre, yazlık bölgelerde metrekare fiyatlarında son bir yılda en yüksek artış gösteren bölge yüzde 33 ile Bodrum Bitez oldu. Son üç yılda ise yüzde 62'lik fiyat artışı yaşanan Bitez'de önümüzdeki bir yılda yüzde 5,8'lik artış bekleniyor. Bitez'den sonra en fazla artış görülen bölgeler Kaş, Bodrum Turgutreis, Fethiye ve Marmaris ayıran Orka Holding, Damat Tween ve D'S Damat markaları için akıllı ürünler geliştiyor. Her yıl koleksiyondaki inovatif ürün sayısını artıran şirket, yaklaşık dört yıl önce sürdürülebilir ürün teknolojileri üzerinde çalışmaya başladı. Önümüzdeki sezon bu çalışmaların meyvesi olan kapsül koleksiyonu piyasaya sürecek. Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, "Pandemi, sürdürülebilir ürünlere olan talebi ve beklentiyi artırdı" diyor.

INOVATİF ÜRÜNLER GELİYOR

Altınyıldız Classics'in ütü gerektirmeyen non-iron gömlek, kir ve leke tutmayan nano takım elbise gibi çok sayıda inovatif ürünü var. Akıllı ürünlerin cirodaki payı pandemi öncesi yüzde 20-22 seviyelerindeyken pandemi döneminde yüzde 18'e geriledi. Pandemi sürecinde hijyenin öneminin artması ve yeni normalin başlamasıyla birlikte akıllı ürünlere olan talep tekrar artışa geçti. Altınyıldız Classics Marka ve Pazarlama Direktörü Onur Uluğ, "Özellikle beyaz yakalı çalışanlar ürünlerde pratikliğin yanı sıra hijyeni de ön plana koyarak kuru temizleme gibi işlemleri aradan çıkaracak kolay temizlenebilir ve rahat ürünlere yöneldiler" diyor. Şirket, inovatif ürün gruplarını yeni ürünlerle zenginleştirerek payını yüzde 25 seviyelerine getirmeyi hedefliyor.

FARKLI SEKTÖRLER VAR

Farklı sektörlerden şirketler de teknik tekstil ile ürün geliştirmeye başladı. İşbir, bunlardan biri. Şirketin vücudun şekline uyum sağlayan akıllı yataklarının satışları içindeki payı yüzde 40'a ulaşmış durumda. Yeni yatak üretim hattının devreye girmesi ve sahadan gelen yoğun taleple 2020 sonunda akıllı yatakların satışında yüzde 20'lik büyüme öngörülüyor. İşbir Holding CEO'su Metin Gültepe, yakın zamanda farklı ürün gruplarında hijyenik ürünleri tüketicilerle buluşturacaklarını söylüyor,

Inovatif ürünleri odağına alan Penti, antibakteriyel ürünler için çalışmalar sürdürüyor. Koruyucu aksesuarlar, maskeli sweatshirtler, boyun luklar, elpenler gibi tamamen yeni ürünler üzerinde çalışan şirket, kişisel korumaya yönelik yeni bir antibakteriyel koleksiyon hazırladı. Penti Giyim CEO'su Mert Karaibrahimoğlu, "Kullanılan teknik kumaşlar ile aynı zamanda ürününüzün kullanım süresi de normalden daha uzun olabilecek" diyor. Şirket yakında bu ürünleri yurtdışı mağazalarında da satacak.

TEKSTİLCİLER YENİ ÜRÜN PEŞİNDE

Yeşim Tekstil, koronavirüs salgınına yönelik organik pamuk ve mikroflaman polyester kullanarak örme kumaştan antiviral ve antibakteriyel kumaş maske üretti. Yeşim Tekstil CEO'su Şenol Şankaya, bu çalışmaların da etkisiyle teknik tekstil grubunda 2020 yılında yüzde 10-15 büyüme beklediklerini söylüyor.

Zorlu Holding Tekstil Grubu'nun halihazırda cirosunun yaklaşık yüzde 20'sini akıllı tekstiller oluşturuyor. Şirket, bu oranı 2025'te yüzde 50'ye yükseltmeyi hedefliyor. Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Necat Altın, kendini temizleyen storlara anti bakteriyel özellikler ekleyerek Ingil. tere ve İsrail'e satışları artırmayı hedeflediklerini söylüyor. Altın, "Önümüzdeki dönemde günün ihtiyaçlarına yönelik antibakteriyel tekstil ürünleri kategorisinde yeni projeler ve ürünler hayata geçireceğiz" diyor.

MEDİKAL TEKSTİLE İLGİ YÜKSEK

Narkonteks, yıllık 10 milyon adet üretim yapan bir tekstil şirketi. Narkonteks Yönetim Kurulu Başkanı Toygar Narbay, "Pandemi döneminde ev giyim ürünlerine ve daha sık yıkanan iç giyim ürünlerine talep arttı. Bunların yanında medikal tekstil ürünlerine de ilgi oldukça yüksek" diyor. Antibakteriyel tekrar kullanılabilir kumaş maske üreten şirket 2020 yılını yüzde 20'nin üzerinde büyümeyle kapatmayı planlıyor.

Kaş'ta konut fiyatları son bir yılda yüzde 50, son üç yılda ise yüzde 82 arttı. Önümüzdeki bir yılda beklenen değer artışı ise yüzde 7. Bodrum Turgutreis'te konut fiyatları son bir yılda yüzde 29, son üç yılda yüzde 85 artarken önümüzdeki bir yılda beklenen değer artışı yüzde 4 olarak belirtiliyor. Fethiye'de ise konut fiyatları son bir yılda yüzde 29, son üç yılda yüzde 70 arttı. Önümüzdeki bir yılda ise 5,3 ́lük değer artışı bekleniyor. Marmaris'te konut fiyatları son bir yılda yüzde 28, son üç yılda yüzde 83 artarken önümüzdeki bir yılda yüzde 5,7'lik değer artışı olacağı tahmin ediliyor.

Görkem Öğüt, önümüzdeki dönemde konut fiyatlarında en fazla artış beklenen bölgelerin sırasıyla Kemer, Bodrum Yalıkavak, Kaş, Bodrum Güvercinlik ve Bodrum Bitez olduğunu belirtiyor. Öğüt, "Önümüzdeki bir yıllık süreçte konut fiyatlarında Kemer'de yüzde 9,38, Yalıkavak'ta yüzde 8,88, Kaş'ta yüzde 7,12, Güvercinlik'te yüzde 6,27, Bitez'de ise yüzde 5,84 seviyesinde artış bekleniyor" diyor.

İLAN SAYISI ARTTI

Hürriyet Emlak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ticari İşlerden Sorumlu Eş Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, Hürriyet Emlak'ın haziran ayı verilerine göre ilan sayılarının en fazla arttığı yazlık ilçelerin Muğla Datça, Fethiye ve İzmir Dikili olduğunu söylüyor. Datça'da bir ay içinde ilan sayıları yüzde 24 artarken ilanların görüntülenme oranı ise yüzde 17 oranında yükseldi. Ilan sayılarının en fazla arttığı ikinci ilçe Muğla Fethiye oldu. Fethiye'de ilan sayılanı yüzde 18 artarken, ilanların ziyaret edilme oranı ise yüzde 29 artış gösterdi. Üçüncü sırada ise yüzde 14 ilan sayısı artışıyla İzmir Dikili var. Dikili'de ilanların ziyaret edilme oranı ise yüzde 46 oranında gerçekleşti. Tandoğan, "İlan ziyaretlerinin en fazla arttığı bölgeler ise yüzde 57 artışla Antalya Konyaaltı ve yüzde 46'lık artışla İzmir Foça oldu" diye ekliyor.

ALIŞKANLIKLAR DEĞİŞTİ

 

Salgınla birlikte insanların beklentileri ve alışkanlıkları da değişti. Karantina sürecinde uzun süre evlere kapalı kalan insanların sosyal mesafeyi koruma zorunluluğu tatil alışkanlıklarına da yansıdı ve bu süreçte bahçe içinde, havuzlu villa kiralama trend haline geldi. Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, salgınla birlikte birçok firmanın uzaktan çalışma modeline geçmesiyle insanların yalniz yıllık izinlerinde değil çalıştıkları dönemde de tatil bölgelerinde bu süreci geçirmek istediklerini söylüyor. Yazıcı, kiralık ya da satılık yazlık konutlara talebin artışında hem sağlık açısından daha güvenilir olduğunun düşünülmesinin hem de uzaktan çalışma modelinin büyük etkisi olduğunu vurguluyor. Özellikle arabayla ulaşımın kolay olduğu, kalabalıktan uzak İstanbul'un kırsal bölgelerinde yer alan konut ve arsa fiyatlarının arttığını da belirtiyor.

Kurban Bayramı yazlık talebini artırdı!

Tatilcilerin tercihi ‘villa’ oldu!