Sektörel

Koronavirüs malzemeden mimariye konut tercihlerini değiştirdi!

Kovid-19 salgını tüm dünyayı, ekonomiyi, siyaseti ve yaşamın içindeki her alanı etkiliyor. Konut yapım teknikleri ve kullanılan malzemeler de koronavirüs sebebiyle değişime uğruyor. Salgın, evlerde balkonları, temassız ürünleri ve bahçeleri ön plana çıkardı... 

Koronavirüs, konutlarda tercih edilen öncelikleride etkiledi. El değmeden çalışan priz ile musluklara talep arttı. Konut alıcıları projede kullanılan malzemeleri araştırıp sorar hale geldi. Fotoselli malzemeler müteahhitlerin de gündemine geldi. 

Yeni Şafak'tan Mine Açar'ın haberine göre; inşaatı süren projelerde yakın gelecekte apartman ve daire içi temassız ürünler ön planda olacak.

Bütün dünyayı etkileyen koronavirüs salgını, siyaseti, ekonomiyi ve çalışma hayatını etkilediği gibi konut yapım tekniklerini de etkileyerek değişimlere sebep oluyor. Konut alıcılarının koronavirüs sebebiyle tedirgin olmasını göz önünde bulunduran müteahhitler yeni projelerinde insanların salgına dönük hassasiyetlerini de dikkate alıyor olacak. Bunun ilk sinyalleri de verilmeye başlandı. Özellikle elle temasın yoğun olduğu yerlerde koronavirüs ve mikropların yerleşme ihtimalinin yüksek olabileceğine bağlı olarak müteahhitler, apartman ve daire içlerinde yeni dönemde daha çok fotoselli malzeme kullanacaklarına dikkat çekti. Torkam İnşaat İcra Kurulu Başkanı Mahmut Dereli, arz talep dengesine göre sektörün kendisini hazırladığını ifade etti. Dereli, "Ülkemizin ve dünyanın hesap etmediği koronavirüs salgını ortaya çıktı. Haliyle buna göre dizayn edilecek yeni konut, rezidans, ofis ihtiyaçları doğacaktır. Yapılarda teknolojik alt yapıların güçlendirildiği yeni dizayn toplantı salonları, spor odaları, destek odaları gibi yeni trendler ortaya çıkacaktır" şeklinde konuştu.

TASARRUF KRİTERİ ARANACAK

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkan Yardımcısı ve AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Ahmet Erkurtoğlu yeni dönemde tasarruflu evlee talep artacağını ve bu konut tiplerine ilginin yoğunlaşacağını belirtti. Erkurtoğlu, "Suyun önemini bir kez daha anladığımız bu günlerde enerji tasarrufu sağlayan konutların değerleneceğini öngörüyoruz. Başka bir deyişle enerji ve su tasarrufu sağlayan yeşil binalar kazanacak. Şehrin yeni yerleşim yerlerinde hayat bulacak yatay mimariye sahip binalar da tercih nedeni olabilecek" diye konuştu.

KONUT İLE OFİS BİR ARADA OLACAK

Koronavirüs salgını sonrası evde çalışma odası aranacağı da belirtiliyor. Kredi faizlerindeki indirimle beraber büyük metrekareli evlere ulaşımın kolay olacağına dikkat çeken konut geliştiricileri, küçük evlere olan talebin azalacağına vurgu yapıyor. Sektörde inşa çalışmaları ise hız kesmeden devam ediyor. 

ÇİFTLİK VE BAHÇELİ EV ARAYIŞI BAŞLADI

Emlak danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, koronavirüsün Türkiye’de görülmesiyle kiralık villa ve müstakil konutlara talebin yükseldiğini belirtti. Son iki hafta içerisinde talep yoğunluğu yaşadıklarınıa dikkat çeken Başaran, şöyle konuştu: 

"Özellikle merkezi semtlerde, apartman dairelerinde, plazalarda oturan müşterilerimiz evlerini değiştirmek istiyorlar. Karantina süreci uzadıkça insanlar yürümek, temiz hava almak istiyor. Bu nedenle bahçe isteniyor. Bazı müşteriler ise evlerinin önündeki bahçede meyve ve sebze dikmek istiyor. Bahçede fırın yaptırmak isteyen bile var. Çiftlik ev talebi de arttı."

MİMARİ ÖZELLİKLER DE DEĞİŞTİ

Tüm dünyada pandemi olarak ilan edilen yeni tip koronavirüs, konutların mimari özelliklerinde de değişikliklere sebep oldu. Bir dönem sıkça projelerde bulunan Fransız balkonlarıb artık pek ilgi görmeyeceği ileri sürülüyor. Fransız balkonun yerine teraslı ve balkonlu evlere ilgi artacak. Balkonlarda da beklentiler metrekarelerin büyük olması yönünde. Mimar Erkurtoğlu, koronavirüs sebebiyle evdeki balkonların çok önemli olduğunun ev sahipleri tarafından anlaşıldığını dile getirdi. Erkurtoğlu, güney yönüne bakan konutların da yeni dönemde değerlendiğini vurguladı. 

Koronavirüsle yazlıklar ve bahçeli evlere talep arttı!

Koronavirüsten kaçan arsa alıyor!

Koronavirüs müstakil evlere talebi artırdı!