29 / 04 / 2024

Koronavirüs salgınında karavanlar 'güvenli mekan' oldu!

Koronavirüs salgınında karavanlar 'güvenli mekan' oldu!

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını karavanlara talebi artırdı. Karavan üreticileri talebi karşılamakta zorlandıklarını belirtti. 



Koronavirüs salgını, tatil tercihlerinin değişmesine sebep oldu. İzole bir ortamda tatil yapmak isteyen pek çok vatandaş, karavanları tercih ediyor. Karavan üreticileri de siparişleri yetiştirmek için yoğun bir şekilde çalışıyor. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; İzmir'in Menderes ilçesinde 5 yıldır karavan imalatı yapan Zafer Urundaş, koronavirüs salgını sebebiyle karavan turizmine ilgide çok fazla artış yaşandığını belirtti. 

İnsanların koronavirüs salgını sebebiyle artık izole bir tatil istediğine dikkat çeken Urundaş, "Karavan izole tatile bir alternatif. Karavancılık da zaten Türkiye'de talep gören bir sektördü. Salgın dolayısıyla talep ve ilgi daha da artmaya başladı. İnanılmaz derecede bir ilgi var. İnsanlar artık karavanla birlikte doğanın içerisinde bulunmak istiyor" şeklinde konuştu.

Urundaş, yoğunluk sebebiyle araçların teslimat süresinin uzadığına vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Aşırı talep nedeniyle teslimat süreleri 4-5 aya kadar uzadı. Sırası gelip üretime aldığımız aracımızı, çok özel bir istek yoksa eğer 40-45 günde teslim edebiliyoruz. Taleplere yetişmekte zorlanıyoruz. Çünkü yeni bir sektör. Yetişmiş personel yok. Personeli kendimiz yetiştiriyoruz. Bu da biraz zamanımızı alıyor. Aynı zamanda malum sebeplerden dolayı 2 ay malzemelerin geç gelmesi de bizi zorladı."

Maliyet dizayna göre değişiyor

Müşterilerin getirdiği panelvanları, talep doğrultusunda tasarladıklarını belirten Urundaş, sektörün en büyük probleminin ÖTV olduğunu, bu sebeple 5 yaşından büyük araçlar üzerinde çalıştıklarını kaydetti. 

Urundaş, maliyetin dizayna göre değiştiğini dile getirerek, "Eğer ithal malzeme üzerinden imalat yapılacaksa fiyatlar yaklaşık 90 bin liradan başlar ama güneş enerjisi, duvar sistemi, ortam ısıtması dahil olan bir aracı düşünürsek, panelvandan karavana dönüşüm, 100-110 bin lirada biter" diye konuştu.

Karavanların atık depolarının boşaltılabileceği durakların yeterli miktarda olmamasının karavancıları zorladığına da dikkat çeken Urundaş, bu konuya da çözüm bulunmasını istediklerini kaydetti. 

Karavan kullanıcısı Yüksel Sipahi ise yeni tip koronavirüs sebebiyle karavanların daha da kıymetli olduğunu ifade ederek, imkanı olan herkese karavan önerdiğini belirtti.

Turizmde karavan dönemi başladı!


Geri Dön