22 / 11 / 2024
fuzul

Koronavirüs salgınında kiralar ödenmezse ne olur? 

Koronavirüs salgınında kiralar ödenmezse ne olur? 

Kira sözleşmesindeki maddelere göre kiracı kirasını ödemekle yükümlü. Koronavirüs salgını sebebiyle kiracı kirayı zamanında ödemezse ne olur? İşte koronavirüs salgınında kira ödemeleri... 




Üretimin durdurulması, çalışmaların ertelenmesi ya da durması devletin aldığı karantina kararı, ekonominin de yavaşlamasına sebep oldu. 

Sağlıklı bir yaşam için çalışmalar bir süreliğine askıya alındı ve birçok şirket, firma ve işletme personellerini ücretli ya da ücretsiz izne çıkarttı. Nutuk Gazetesi'nde yer alan habere göre; bu nedenle de birçok kiracı faturalarını ve kiralarını ödeyemeyecek hale geldi. 

Peki koronavirüs salgını sürecinde kiralar ödenmezse ne olur? İşte kiralar ve kiracılar hakkında merak edilenler...

Sözleşmeler açısından mücbir sebep nedir?

Pandemi ve salgın hastalıklar kira sözleşmesi taraftarları açısından mücbir sebep olarak nitelendirilebilmesi için Korona virüs nedeni ile tarafların sözleşmede kendi tarafların yüklenen borçları ödeyemeyecek duruma gelecek kadar etkilenmeleri gerekmektedir.  

Her sözleşme ilişkisinde virüs mücbir sebep olarak kabul edilebilir mi?

Her sözleşmede Covid-19 salgınının mücbir bir neden teşkil edip etmediği değerlendirilmelidir. Konu ile alakalı örnek vermek gerekirse; Türkiye’de Korona virüsü salgının görülmesinin ardından okulların, organizasyonların, fuarların, konserlerin ve spor müsabakalarının iptal edilmesi durumunda spor müsabakasını izleyecek ya da konsere gidecek tüketiciler / misafirler ve konseri gerçekleştirecek olan işletme – organizasyon ve sanatçı için bu borçlar mücbir neden halidir. Sözleşmede taraftarların borçları feshedilmelidir. Konser vermesi planlanan sanatçının konser borcu sona ermeli ve tüketicinin bilet için vermiş olduğu ücret iade edilmelidir. Peki, Tüm bunlara karşın alının önemler kapsamında kapatılan işletmeler kira ödemeye devam edecek mi?Hükümetin korona virüs salgını kapsamında almış olduğu önlemler kapsamında iş yeri kira sözleşmeleri için de geçici bir düzenleme geldi. Buna göre 01 Mart 2020 tarihinden 30 Haziran 2020 tarihine kadar iş yeri kira bedelinin ödenmemesi kira sözleşme feshi ya da tahliye nedeni olmayacak. Bu karar 7226 Sayılı K. Geçici 2. Madde kapsamında yer almaktadır. 

İş yeri kiralarına getirilen bu kanun, ev kiralarına da uygulanabilir mi?

Kiralarını ödeyemeyecek durumda olan vatandaşlar, bu durumun mücbir bir nedenden kaynaklandığını kanıtlayabilirlerse, onlar da 30 Haziran 2020 tarihine kadar kiralarını ödemedikleri takdirde tahliye edilemez ya da sözleşme fesih edilemez.Bunun için kiracıların ev sahiplerine yazılı bir şekilde bilgilendirme yapması gerekmekte. Bu sayede kiracı hukuki bir süreç başlattığında durumu bildirdiğini kanıtlayabilir.  

Koronavirüs salgınının kira sözleşmelerine etkisi!

Koronavirüs sürecinde kira zamlarına itiraz edilebilir mi?

Koronavirüs kiracıları nasıl etkiledi? 


Geri Dön