Korsan emlakçılar, fırsatçı müteahhitler her yerde!
Kentsel dönüşüm ve 2B, Mütekabiliyet yasası gibi projeler yeni iş kollarının oluşmasına sebep oldu. Bunlar; korsan emlakçılık ve fırsatçı müteahhitlik
İstanbul ve sahil bölgeleri başta olmak üzere bakkalından kasabına, kahvecisinden terzisine kadar herkes emlakçılığa soyunurken, piyasada pirana olarak tanımlanan yüzlerce yeni müteahhitlik şirketi türedi.
Sadece İstanbul’da korsan emlakçıların sayısı kayıtlı emlakların 10 katına çıkarak 100 bine ulaştı. Pirana müteahhitler ise kentsel dönüşüm bahanesiyle kapı kapı dolaşıp bina topluyor.
Piranalar Kadıköy ve Şişli’yi çok sevdi
Kentsel dönüşüm, 2B ve yabancılara gayrimenkul satışının önünü açan mütekabiliyet yasası ile ilgili gelişmeler sektörde yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Vatandaş, son dönemde kentsel dönüşüm ve 2B yasası ile yatıp kalkıyor. Çünkü kentsel dönüşüm kapsamında Türkiye genelinde 7 milyona yakın depreme dayanıksız konut yenilenecek. Sürecin işleyişi ile ilgili olarak vatandaş henüz tam bir bilgi sahibi değil. ‘Hızlı olan kazanır’ mantığından hareket eden fırsatçılar da kafası karışık vatandaşın kapısının önünden ayrılmıyor. Özellikle kentsel dönüşümde öncelikli olan illeri ve semtleri abluka altına alan müteahhitlik şirketleri, konut sahiplerini ikna ederek ucuza satın alımlar yapıyor.
İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanı Tayfun Kahraman, “Mahalle aralarında büyük bir hareketlilik söz konusu. Fırsatçı bazı kişiler kapı kapı dolaşıp satın almalar yapmaya başladı. Bu konuda odaya çok fazla şikâyet geliyor. Mağduriyetler yaşanmaya başlandı” dedi. Konut sahiplerinin belediyelerden bilgi almadan ve gelen kişinin referanslarına bakmadan kesinlikle satış yapmaması gerektiğini vurgulayan Kahraman, fırsatçıların özellikle İstanbul’da Kadıköy, Beyoğlu, Şişli ve Esenler’de yoğunlaştığını açıkladı.
Garantörlük sistemiyle vatandaş korunmalı
Kentsel dönüşümün Türkiye’nin gündemindeki en önemli konulardan biri olduğunu belirten Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, piyasada çok fazla konut sahipleri ile anlaşma yapan inşaat şirketi olduğunu belirtti. Şu ana kadar Varlıbaş Holding olarak bu kapsamda hiçbir anlaşma yapmadıklarının altını çizen Varlıbaş, “Bu süreçte herkesin çok dikkatli olması gerekiyor. Vatandaşın kafası karışık. Sistemin mağduriyet yaratacak riskleri var. Devletin garantörlüğü olmazsa sıkıntılar çıkacak” dedi.
‘Korsana hayır’ broşürleri dağıtılıyor
Bodrum, Datça, Marmaris ile Fethiye’de yerli ve yabancıların mülk edinirken korsan emlakçılar tarafından dolandırılmalarının önüne geçilmesi için bilgilendirici broşürler dağıtılmaya başlandı. Muğla Valiliği, İl Jandarma Komutanlığı ve Emlak Müşavirleri Derneği tarafından 10 bin adet broşür bastırıldı.
İstanbul’da 100 bin kaçak emlakçı var
Kamuoyunda kentsel dönüşümün nasıl uygulanacağının bilinmediğini kaydeden İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası İkinci Başkanı Nizamettin Aşa, “Deprem riski taşıyan binaların yanı sıra sağlam olan binalar da fırsatçıların takibinde. Vatandaş sanıyor ki devlet evini yıkacak. Zarara uğrayacağını düşünerek de fırsatçılarla masaya oturuyor. Halbuki devlet önce ev sahibine ‘Bu binayı 60 gün içinde yık eğer yıkmazsan ben yıkarım. ‘Yıktıktan sonra yap yapmazsan ben ihaleye çıkarım’ diyor” açıklamasını yaptı. Nizamettin Aşa, 2B ve yabancıların Türkiye’de gayrimenkul edinmesinin önünü açacak olan mütekabiliyet yasasında sona yaklaşılmasının korsan emlakçı sayısını patlattığını açıkladı. “Özellikle İstanbul ve sahil şeridinde garsonundan kapıcısına, pazarcısından kasabına kadar herkes emlakçılığa soyundu. Sokaklar korsandan geçilmiyor. 2B arazilerinin yoğunlaştığı yerde şu anda herkes emlakçı” diyen Aşa, 15 bin kayıtlı emlakçının bulunduğu İstanbul’da 100 binin üzerinde korsan emlakçı olduğunu kaydetti. Kayıtdışılığın ve mağduriyetlerin önüne geçilmesi için korsanı önleyecek düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirten Aşa, dolandırıldıkları için İngilizlerin artık Türkiye’den ev almak istemediğini ifade etti.
Dört bir yanı sardılar
Gebze: Darıca, Çayırova ve Gebze’de korsan emlakçı sayısı yasal olanları 2’ye katladı.
Konya: Kayıtlı 740 emlak ofisi var. İlde en az bu kadar da kaçak emlakçı tespit edildi.
Adıyaman: 100 kayıtlı, 500 korsan emlakçı var.
Muğla: Resmi kayıtlara göre 232 emlakçısı bulunuyor. 500’e yakın da korsan sözkonusu.
Marmaris: 157 resmi, 300 korsan faaliyet gösteriyor.
Datça: Kayıtlı 45, korsan 110 emlakçı bulunuyor.
Radikal