06 / 05 / 2024

Korsan emlakçılara karşı dikkat!

Korsan emlakçılara karşı dikkat!

Emlak yatırımı yapmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken noktalar bulunuyor. Teorik alanda uzman kişi; emlak danışmanlığı konusunda eğitim almış kişiden tavsiye almanız gerekebilir.



Nakti olan emlak yatırımı yapmak isteyen birçok kişinin piyasada yer alan korsan emlakçılara karşı dikkali olması gerekiyor. Gebze Gazetesi'nden Yasemin Özdoğru'nun haberine göre, ev almak isteyen vatandaşların para ve zaman kaybı yaşamaması için teorik alanda uzman kişilerle görüşmesi gerekiyor. 

Elinizde birikmiş paranız var veya bir miktar kredi çekip biraz peşinatla bir gayrimenkul almak istiyorsunuz ama nasıl değerlendirmeniz gerektiğini bilmiyorsunuz. Tabi bir de komşu, akraba, eş, dost katıldı mı muhabbete seyreyleyin cümbüşü kendinizi iki arada bir derede kalmış hissediyorsunuz…

Aslında bunalmaya sıkılmaya hiç gerek yok. Yapmanız gereken şey çok basit.  Alanında uzman bir emlak danışmanına gitmek ve yatırım önerileri alarak yola çıkmak. Peki uzman kime denir? Bunu biliyor musunuz? 

Teorik alanda uzman kişi; emlak danışmanlığı konusunda eğitim almış, yurt içi ve yurt dışı geçerliliği tescil edilmiş sertifikalı kişilerdir. Pratik alanda uzman ise piyasada tanınan, yaptığı işlerle referans alabilen ve size yatırım önerisinde bulunabilen kişilerdir. Bir de bunlardan farklı olarak ayaklı emlakçı diye tabir ettiğimiz kişiler var ki onlar sizin sadece paranızın talibidir.

Bir tarafta vergisini düzenli ödeyen emlak odasına kayıtlı ülkesine ve milletine yararlı emlak danışmanları, diğer tarafta ise; ağabey orası o kadar etmez, ablacım bak şimdi diye cümleye başlayan size zaman ve para kaybettiren üstelik sizin üzerinizden ciddi paralar kazanmaya çalışan korsan emlakçılar! Siz olsanız kimi tercih ederdiniz?

Gayrimenkul yatırımı ciddi bir iştir. Bir emlak ofisine gittiğinizde emlak danışmanına sormanız gereken ilk soru; emlak odasına kayıtlı olup olmadığıdır. Bunu belge ile ibraz etmesini mutlaka isteyiniz. Ardından yatırım önerisinde bulunmasını talep ediniz. Hizmet bedeli olarak ne kadar istediğini sorunuz. Şayet yüzde 2’nin üzerinde bir bedel talep ediyorsa,  pazarlama sürecinde yetki belgesi isteyerek sizin adınıza pazarlamaya çıkmıyorsa bilin ki o kişi korsan emlakçıdır. Bu şahıs yer gösterme belgesi imzalatmıyorsa mülkün sahibinden de yetki alamamıştır. Zaten mülk sahibini yetki almak için bilgisiyle ikna edememiş bir emlak danışmanı sizi nasıl alım yapmaya ikna edecek?

Empati kurun siz emlak danışmanlığı yapsaydınız, verginizi ödeyip yasal evraklarınızla hizmet verseydiniz ve korsan emlakçılar vatandaşları dolandırıp hakkınızı gasp etseydi ne düşünürdünüz? İşlemlerini yasal olarak yapan ve yasaya uygun hareket eden emlak danışmanları daha çok kazanmak istemiyor mu? İnsan bu elbette ister ama dürüstlük ilkesine sahip oldukları için bunu sizden talep etmezler. Ancak korsan emlakçılar pazarladığı mülkün fiyatının çok üzerinde bir fiyat ister ve alıcının parasına satıcının ise mülküne ortak olur. Büyük emek harcayarak aldığınız mülkü satarken, dişinizden tırnağınızdan artırarak biriktirip bir gayrimenkul alırken paranızı ve zamanınızı bu kan emicilere kaptırıp ziyana uğramanın alemi nedir? Sizden yetki isteyen emlak danışmanından korkmayın. Bilin ki en ufak bir yanlışında mahkemede hakkınızı arayabileceksiniz. Diğer türlü bir pazarlama yönteminde ise belgelerle ispat edemediğiniz için hakkınızı göz göre göre gasp ettireceksiniz. Siz olsanız hangisini seçerdiniz? Uzman bir gayrimenkul danışmanını mı? Para ve zaman avcısı korsan emlakçıyı mı? Tercih size kalmış. 
 


Geri Dön