29 / 04 / 2024

Koruma altına alınan kömür tesisi kaderine terk edildi!

Koruma altına alınan kömür tesisi kaderine terk edildi!

Zonguldak'ta, Anıtlar Kurulu tarafından 5 yıl önce şehre ve turizme kazandırılmak için koruma altına alınan kömür yıkama tesisi (lavuar) ve çevresindeki 100 dönümlük alan kaderine terk edildi



Bazı inşaat firmaları tarafından tonlarca hafriyat dökülen bölgenin görüntüsü, şehir çöplüğünü aratmıyor. Şehrin ortasında ucube bir görünüm arz eden alanın hafriyat ve ev eşyasından oluşan çöplerle doldurulması, vatandaşların tepkisini çekiyor. Pazarcı Yılmaz Hoyur, yetkililerden soruna çözüm bulmasını istiyor. Hoyur, "Tarihi eserdir, 'sahip çıkın' dediler yıkmadılar. Büyük hafriyat kamyonları park eder gibi yaparak gelip lavuar alanına hafriyat döküyor. Kimse sesini çıkarmıyor." diyor. 30 yıldır esnaflık yapan Muhammet Yazıcı da yetkililerin duyarsızlığına tepkili: "Sabah işyerime giderken baktım ki her taraf çöp, hafriyat yığını olmuş. Bayramda dökülmüş çoğu. Belediye bunlara bakmıyor mu Şehrin ortasında bu kadar pislik yazıktır. Yetkililer buna bir çare bulsun. Ya yolu kapatsın ya da kim döküyorsa tespit etsin."

Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, 2005'te tesisin, kurumun ihtiyacına cevap vermediği gerekçesiyle yıkımına karar verdi, 16 Ağustos 2006'da da merkez lavuarının sökümüne başlandı. Ancak Mimarlar Odası Zonguldak Temsilciliği, 26 Eylül 2006'da tesisin tarihi niteliği bulunduğu gerekçesiyle Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na müracaat etti. Bunun üzerine çalışmalar durduruldu. Lavuarda incelemelerde bulunan koruma kurulu, cumhuriyet döneminin ilk sanayi yapılarından biri olan lavuarın oy çokluğuyla koruma altına alınmasına karar verdi. Ancak aradan geçen 5 yılda metruk binaya bir çivi bile çakılmadı. Üstüne üstlük koruma altındaki lavuar, tinercilerin mekanı oldu. Geçtiğimiz hafta, herhangi bir güvenlik önleminin alınmadığı lavuardaki silolardan birine düşen Mesut Karaoğlu (24) adlı genç, boğularak hayatını kaybetti.
Zaman


Geri Dön