27 / 04 / 2024

KOSGEB'den KOBİ'lere yaklaşık 1,9 milyar lira destek!

KOSGEB'den KOBİ'lere yaklaşık 1,9 milyar lira destek!

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), 2023 yılının ilk yarısında 27 bin işletmeye yaklaşık 1 milyar 900 milyon TL destek ödemesi gerçekleştirdi.



Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), KOBİ'lerin sanayideki entegrasyonunu ekonomik gelişmelere uygun biçimde yapmak, AR-GE, yenilik, işbirliği faaliyetlerini desteklemek, ihracattaki paylarını artırmak, girişimcilik kültürünü geliştirmek için destek ve hizmetlerine devam ediyor.

Bu noktada, ocak-haziran döneminde 27 bin işletmeye yaklaşık 1 milyar 900 milyon Türk Lirası destek ödemesi gerçekleştirildi. Bu desteğin 1 milyar 242 milyon TL'si geri ödemesiz, 637 milyon TL'si ise geri ödemeli olarak sağlandı.

 KOSGEB den KOBİ lere yaklaşık 1,9 milyar lira destek!

GİRİŞİMCİ DESTEKLERİ İLK SIRADA

Söz konusu listede girişimci destekleri başı çekti. Bu kapsamda 8 bin 282 geleneksel girişimciye 71 milyon Türk Lirası, 4 bin 914 ileri girişimciye 278 milyon TL geri ödemesiz destek verildi.

Bahsi geçen dönemde tekstil ürünleri imalatı alanında sağlanan destekler ilk sırada konumlandı. Söz konusu alanı diş laboratuvarlarının faaliyetleri (metal kuron imalatı, protez diş gibi) ve bilgisayar programlama faaliyetleri takip etti.

KOSGEB, senenin ilk yarısında girişimcilere verdiği eğitimlere de devam etti. Başkanlık, "Online Girişimcilik Eğitimleri" doğrultusunda 64 bin 345 kişiye "Geleneksel Girişimci Eğitimi" ve 34 bin 507 kişiye "İleri Girişimci Eğitimi" hizmeti sundu.

 KOSGEB den KOBİ lere yaklaşık 1,9 milyar lira destek!

DEPREM SONRASI DESTEKLER

Sabah'ta yer alan detaylara göre, ayrıca KOSGEB, 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra ağır hasarlı, yıkılmış veya yıkılacak işletmelere, daha önce girişimcilik desteklerinden faydalanıp faydalanmamalarına bakmaksızın destek üst limitlerini iki kat artırarak uygulamaya aldı.

1059 İŞLETMEYE 143,5 MİLYON TL SAĞLANDI

AR-GE, ÜR-GE ve İnovasyon Destek Programı ile 1059 işletmeye 143,5 milyon Türk Lirası destek verirken bunun 13,3 milyon Tüek Lirası deprem bölgesindeki 95 KOBİ'ye sağlandı.

Stratejik Ürün Destek Programı noktasında da 14 işletmeye 6,5 milyon Türk Lirası destek sağlandı.

 KOSGEB den KOBİ lere yaklaşık 1,9 milyar lira destek!

TEKNOYATIRIM DESTEK PROGRAMI İLE 26 MİLYON TL DESTEK

TEKNOYATIRIM Destek Programı'nda, 41 işletmeye 26 milyon lira destek sağlarken bunun 2,5 milyon TL'Si deprem bölgesindeki bir işletmeye sunuldu.

İşletme Geliştirme Destek Programı doğrultusunda 6 bin 198 işletmeye 165 milyon 700 bin Türk Lirası destek sağlandı. Bu programın altında deprem bölgesi için de Afet Dönemi İşletme Desteği ile deprem bölgesindeki 214 işletmeye 15,5 milyon Türk Lirası, Afet Dönemi Yaşam Alanı Desteği ile 34 işletmeye 4,6 milyon Türk Lirası ödeme yapıldı.

Afet bölgesi özelinde, Acil Destek Kredisi Programı kapsamında, 4 bin 323 işletmeye, bankalardan toplam 1,47 milyar Türk Lirası tutarında sıfır kar payı ve faizli kredi kullandırıldı. Bu kredilerin 351 milyon TL'lik kar payı, faiz tutarı KOSGEB tarafından sunuldu.

 KOSGEB den KOBİ lere yaklaşık 1,9 milyar lira destek!

700 İŞLETMENİN KULLANDIĞI DESTEĞİ KOSGEB KARŞILADI

Girişimci işletmeler kapsamında ise KOBİ Finansman Destek Programı ile 700 işletmenin bankalardan kullandığı 57 milyon lira tutarındaki kredinin 3,5 milyon Türk Lirasını kar payı ve faiz tutarı KOSGEB tarafından sağlandı.

KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında 2023 yılının ilk yarısında 1011 işletmeye 544 milyon Türk Lirası destek ödemesi gerçekleştirildi.

Depremden etkilenen 11 ilde bulunan 294 proje için ise 156,3 milyon Türk Lirası destek ödemesi yapıldı.

Böylelikle bu dönemde deprem bölgesindeki 11 ilde, 4 bin 354 işletmeye 399 milyon 938 bin Türk Lirası destek sağlanmış oldu.

Ucuz ev alayım derken tuzağa düşmeyin! Uzmanlar uyardı: 'Hisseli ev' ilanlarına dikkat!

İnşaat maliyetlerindeki artış 5 ayın zirvesinde!

Edirne Belediyesi KDV'den muaf imarlı arsa satacak! Sakın kaçırmayın!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön