22 / 12 / 2024

Kosta Rika’daki Barış Üniversitesi’nde yer alan Atatürk büstü yenilendi!

Kosta Rika’daki Barış Üniversitesi’nde yer alan Atatürk büstü yenilendi!

Kosta Rika’da bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Barış Üniversitesi’ne armağan edilen Atatürk büstü yenilendi. Açılış töreninde konuşan Kosta Rika Cumhuriyeti Türkiye Fahri Konsolosu Serhan Süzer, Atatürk’ün barış vizyonuna dikkat çekti





1995 yılında yaptırılarak merkezi Kosta Rika’da bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Barış Üniversitesi’ne armağan edilen Atatürk büstü yenilendi. Açılış töreninde konuşan Kosta Rika Cumhuriyeti Türkiye Fahri Konsolosu Serhan Süzer, Atatürk’ün barış vizyonuna dikkat çekerek, üniversitede büstünün yer almasının büyük anlam taşıdığını söyledi.


Kosta Rika’daki Birleşmiş Milletler (BM) Barış Üniversitesi’ne 1995 yılında armağan edilen Atatürk büstü yenilendi. Yenilenen büstün açılış töreninde konuşan Kosta Rika Cumhuriyeti Türkiye Fahri Konsolosu Serhan Süzer, Atatürk’ün barış vizyonuna dikkat çekti.


Barış Üniversitesi’nde Atatürk büstü bulunmasının büyük önem taşıdığını söyleyen Serhan Süzer, “BM tarafından kurulan bir eğitim kurumuna adını veren barış, Atatürk’ün vizyonunda da çok önemli bir yer tutuyordu. Kendisinin ‘Yurtta barış, dünyada barış’ sözü ile 1931 yılında dile getirdiği bu vizyon, üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen ilk günkü önemini taşımaya devam ediyor. Öyle ki, Atatürk’ün her zamanki ileri görüşlülüğü ile kuruluşundan 14 yıl önce BM’nin temel görevini de bu sözüyle ifade etmiş olduğunu görüyoruz. Hayatının önemli bir bölümünü üzerinde askeri üniforması ile savaş meydanlarında geçiren Gazi Mustafa Kemal’in barışa verdiği bu önemin, tüm dünyaya, liderlere ve halklara örnek olması gerektiğini düşünüyorum,” diye konuştu. 


Serhan Süzer sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün dünyamıza baktığımızda dört bir yanımızın savaşlarla çevrelendiğini üzülerek görüyorum. Sadece ulusların birbirleriyle savaş halinde olmasından bahsetmiyorum. Bugün dünyanın pek çok yerindeki ülkelerin kendi içlerinde yaşayan, dini, dili, ırkı veya etnik kökenleri farklı olan vatandaşları bile aynı ülkenin insanları olduklarını unutarak birbirlerini düşman olarak görebiliyorlar. Oysa Atatürk gibi bir dehanın ‘Yurtta barış, dünyada barış’ sözü ilke edinilse ve yeterince benimsenebilse, bu savaşların birçoğu belki de hiç yaşanmayacak.”


Barış Üniversitesi’ne armağan edilen büstün aradan geçen zaman içinde doğa koşullarının etkisiyle bir miktar yıprandığını belirten Serhan Süzer, “Barışı korumanın ve bunu sürekli kılmanın bir sembolü olarak Barış Üniversitesi’ne yer almasından büyük gurur duyduğumuz büstün yenilenmesi gerektiğini düşündük. Dünya barışının her zamankinden daha da büyük bir önem taşıdığı günümüzde, büstü yenilenmiş olarak tekrar açmaktan mutluluk duyuyorum,” dedi. 


Merkezi Kosta Rika’da bulunan BM Barış Üniversitesi 1980 yılında kuruldu. Birleşmiş Milletlerin kurduğu özel bir eğitim kurumu olan Barış Üniversitesi’nde, ülkelerin büyüme hızı ile barış arasındaki ilişkileri, göçmen ve sığınmacıların barışa etkisi ve dünya barışı ile ilgili konuları araştıran program ve dersler bulunuyor. 



Geri Dön