27 / 04 / 2024

Köy kanunu ihtiyar heyeti!

Köy kanunu ihtiyar heyeti!

Köy kanununa göre köylerde bir köy muhtarı ve köy ihtiyar heyeti seçiliyor. Köy kanunu ihtiyar heyetinde, karı, koca, ana, baba, kız, oğul, gelin, güvey ve kardeşlerin ihtiyar meclisinde aza olarak bir arada bulunmaları yasak...



Köy kanunu ihtiyar heyeti!

Her köyde bir köy derneği, bir köy muhtarı, bir de ihtiyar meclisi bulunması gerekiyor. Köyde Köy Kanununun 24 üncü maddesine göre köy muhtarını ve ihtiyar meclisi azalarını seçmeye hakkı olan kadın ve erkek köylülerin toplanmasına köy derneği deniyor. Köy muhtarı ve ihtiyar meclisi azaları doğrudan doğruya köy derneği tarafından ve köylü kadın ve erkekler arasından seçiliyor. Köy muhtarı ise ihtiyar meclisinin başı olarak kabul ediliyor.


Köy Kanununa göre köy ihtiyar meclisi nde; akrabalık ilişkileri bulunan kimselerin heyette bulunmaları yasak. Bu durum kanunda şu şekilde açıklanıyor: Karı, koca, ana, baba, kız, oğul, gelin, güvey ve kardeşlerin ihtiyar meclisinde aza olarak bir arada bulunmaları yasaktır. Bunların seçilmiş olduğu görülür ise içlerinden en çok sayı kazanmış olan kadın veya erkek azalıkta bırakılır. Sayıları beraber olur ise evli olan, ikisi de evli ise yaşı büyük olan, yaşları da beraber ise çocuğu çok olan tercih olunur. Çocuk adedi de beraber olur ise kur'a çekilerek kur'ada adı önce çıkan azalığa alınır. 



Köy Kanunu ihtiyat heyeti nin görevleri:

İhtiyar meclisi en az haftada bir defa toplanıp konuşur. İhtiyar meclisini muhtar toplanmaya çağırır. İhtiyar meclisi köy muhtarının çağırmadığı ve meclisin toplanma günü olmadığı vakitlerde dahi köy muhtarına haber vererek kendi isteği ile toplanabilir. 



İhtiyar meclisi köy işlerini en ziyade lazım olandan başlayarak bir sıraya koyar ve biri yapılıp bittikten sonra sırasıyla hepsini köylüye gördürmeye çalışır. Evvel yapılması lazım gelen sağlık, yol, mektep işlerinin geri bırakıldığı haber alınır veya şikayet edilirse köyün bağlı olduğu kaymakam veya vali tarafından gösterilen yolda yapılır. 


İhtiyar meclisinin göreceği işler şunlardır: 


1. İhtiyar meclisi köylüye ait işleri konuşur ve hangi işleri köylü tarafından kendileri çalışarak doğrudan doğruya ve hangi işlerin para ile veya ırgat ile görülebileceğine karar verir. "Köy işlerinden köy ahalisinin imece ile çalışarak yapacakları işi, köylünün çift ve çubuğu ile uğraşmadıkları boş zamanlara bırakır." 



2. İhtiyar Meclisi bu Kanunun 13 ve 14 üncü maddelerinde yazılı 

mecburi ve ihtiyari işleri yapmak için lüzumu halinde köy sınırı içindeki gayrimenkulleri değer pahasıyla satın alır. Mal sahibi razı olmazsa köyün bağlı bulunduğu kaza veya vilayet idare heyeti işi gözden geçirir. İdare heyetinin kararına söz yoktur. 



3. Tarlası olmayan veya yetişmeyen köylüye köyün sınırı içinden boz haliden bir parça ayırıp vermek ve tasarrufu mal sandığına veya sair dairelere geçmiş olan araziyi köy namına satın alıp arazisi olmayanlara vermek ve bedelini taksitle köy sandığına ödetmek mecburidir. 



4. İhtiyar meclisi köylünün kaçar gün çalışacağını kestirir. 


5. Köy işi için beher köylüye haline göre salınacak paranın ne olacağını keser. 



Köy Kanunu 442!
Köy Kanununda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun!



Geri Dön