23 / 12 / 2024

Kıyı Kanunu Yönetmeliği'nde yetkili artık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı!

Kıyı Kanunu Yönetmeliği'nde yetkili artık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı!

Kıyı Kanunu Yönetmeliği uygulamasında artık yetkili bakanlık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklik kararıyla artık sahillere ibadet yeri yapılabilecek. İşte Kıyı Kanununun Uygulanmasına dair yapılan değişiklikler...



Kıyı Kanunu Yönetmeliği nde yetkili artık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı!


Kıyı Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. Kıyı Kanunu Yönetmeliği'nde “Sosyal ve Teknik Altyapı Tesisleri” tanımında yer alan “meydan,” ibaresinden sonra gelmek üzere “ibadet yeri,” ibaresi eklendi. Böylece artık sahillere ibadet yeri inşa edilebilecek. Söz edilen madde şu şekilde;


Sosyal ve Teknik Altyapı Tesisleri: Kıyıda yapılması zorunlu olan yapı ve tesislere hizmet veren ve kıyının kamu yararına kullanılmasını sağlayan, dalgakıran, kontrol kulesi, deniz feneri, trafo, su deposu, çekek rampası, biyolojik ve kimyevî arıtma sistemi, pis su ve sintine boşaltma istasyonu, elektrik, su, sağlık ünitesi, PTT, Fax, TV teçhizatı, yağ ve çöp toplama konteynerleri, yangın şebekesi veya itfaiye tesisi, lift sistemi, saniter üniteleri, otopark, yaya yolları, meydan, yeşil alan, çocuk bahçesi ve park ve benzeri altyapı tesisleridir.


Bir başka değişiklik ise “Yat Limanı” tanımında yer alan "Bodrum katlar yapı yüksekliğine ve emsale dâhildir." cümlesi kaldırıldı. Bundan böyle bodrum katlar yapı yüksekliğine ve emsale dahil olmayacak.


Yat Limanı: Yatlara güvenli bir bağlama ve her yata doğrudan yürüyerek çıkılmasına imkân sağlayan, yeterli derinlikte su bulunan ve yatlara teknik ve sosyal altyapı, yönetim, destek, konaklama, bakım ve onarım hizmetlerini sunan, rüzgâr ve deniz tesirlerinden korunmuş, işletme izin belgesi almış, turizm işletmesi belgeli kıyı yapılarıdır. Yat limanlarında konaklama tesisi yapılması halinde, bu tesislerin yükseklikleri 6.50 metreyi (2 kat) ve emsali toplam emsalin %20’sini geçmeyecek şekilde yapılaşma koşulları imar planı kararı ile belirlenir. Yat limanlarında tüm üst yapılarda kot, her binanın köşe kotlarının aritmetik ortalaması alınarak bulunur. Bodrum katlar yapı yüksekliğine ve emsale dâhildir.


Yönetmelikteki bir önemli değişiklik ise 4. maddesindeki yer alan "Bayındırlık ve İskan Müdürlükleri" ibaresi "Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri" olarak değiştirildi. Artık Kıyı Kanunu Uygulamasında yetkili bakanlık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olacak.


Resmi Gazete'de yayımlanan karar;


KIYI KANUNUNUN UYGULANMASINA DAİR YÖNETMELİKTE


DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK


MADDE 1 – 3/8/1990 tarihli ve 20594 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 4 üncü maddesindeki  “Bakanlık” tanımı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, “Sosyal ve Teknik Altyapı Tesisleri” tanımında yer alan “meydan,” ibaresinden sonra gelmek üzere “ibadet yeri,” ibaresi eklenmiş ve “Yat Limanı” tanımının son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.


“Bakanlık: Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır.”


MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin  birinci fıkrasında yer alan “altyapı tesisleri,” ibaresinden sonra gelmek üzere “ibadet yeri,” ibaresi eklenmiştir.


MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin yedinci fıkrasında yer alan “Bayındırlık ve İskân Bakanlığı” ibaresi “Bakanlık” olarak değiştirilmiştir.


MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinde yer alan “bayındırlık ve iskân müdürlükleri” ibaresi “çevre ve şehircilik il müdürlükleri” olarak değiştirilmiştir.


MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“MADDE 24 – Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre ve Şehircilik Bakanı yürütür.”


MADDE 6 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.


MADDE 7 – Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre ve Şehircilik Bakanı yürütür.



Gülcihan YELKENCİ / Emlakkulisi.com


Geri Dön