Köyde iş arayanlar dikkat! 8-10 bin TL maaşla çoban bulamıyorlar
2005'ten itibaren destek kapsamına alınan Ankara keçisinde verimin artırılması hedefleniyor. Ancak hayvan sahipleri 8-10 bin TL maaşa bile çoban bulamadıklarını dile getiriyor. Keçideki verimliliğin artırılması planları yapılırken, bu kez de çoban krizi patlak verdi
Ankara keçisi 2005'ten bu yana destek kapsamına alındı. Keçideki verimliliğin artırılması planları yapılırken, bu kez de çoban krizi patlak verdi.
GENÇ YETİŞTİRİCİLER DE İŞE ATILMALI
Ankara keçisi yetiştiricileri, sektörün geleceği için genç yetiştiricilerin de işe atılmaları gerektiğini belirtiyor. Özellikle mera alanlarının kısıtlı olmasının kendilerine zorluk yaşattığını belirten yetiştiriciler, pazar, mera ve çoban sorununun çözülmesi halinde bu işin daha iyi yapılabileceğini vurguluyor.
Yetiştirici Mustafa Efeoğlu da 12 yaşından beri bu işi yaptığını söyledi. 900 civarında hayvanı bulunduğunu aktaran Efeoğlu, bu sene 1200 kilogram tiftik teslim ettiğini belirtti.
ÇOBAN SIKINTISI YAŞIYORLAR
Efeoğlu, mera ve çoban sıkıntısı yaşadıklarına dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Yalnızlık zaten başlı başına zor. Köyde ikamet eden sadece ben varım, herkes dışarıda işe girdi, ben hayvancılığı tercih ettim. Tiftiğin geliştirilmesi için güzel bir pazar olması, buna öncülük edilmesi lazım. Ankara keçisi, yetiştiriciliği en zor hayvanlardan biri. Yorulup eve geliyorum, 'Bu hayvanları satacağım.' diyorum, yorgunluğum geçince '100 tane daha alayım.' diyorum. Bizim pazarımıza, meramıza, çobanımıza bir çözüm bulunursa bu iş yapılır."
Diğer yandan çobanlara teklif edilen maaşların ise 8-10 bin TL aralığında olduğu belirtildi.