04 / 11 / 2024

Köylerin belediyeye katılma işlemleri!

Köylerin belediyeye katılma işlemleri!

Köylerin belediyeye katılması mümkün olabiliyor. Ancak bu süreçte birtakım koşullar aranıyor. Öncelikle köyün katılınacak beldenin meskun sahasına uzaklığının en fazla 5.000 metre olması gerekiyor. İşte köylerin belediyeye katılma işlemleri...




Köylerin belediyeye katılma işlemleri!

Belediye Kanunu gereğince köylerin belediyeye katılması mümkün olabiliyor. Ancak bu süreçte birtakım koşullar aranıyor. Öncelikle köyün katılınacak beldenin meskûn sahasına uzaklığının en fazla 5.000 metre olması gerekiyor.


Bir köyün komşu bir belediyeye katılması yönündeki halkoylamasında, seçmenlerin çoğunluğu eğer katılma yönünde oy kullanmamış ise diğer şartlar mevcut olsa bile katılımın gerçekleşmeyeceği, öte yandan bu halkoylamasından sonra kanunun aradığı başta mesafe olmak üzere diğer şartların bulunması durumunda, köyün bir kısmının bahse konu belediyeye katılması için sadece o kısımlarda halkoylamasının yapılması ve sonucun katılma yönünde çıkması durumunda o köy kısımları ilgili belediyeye katılabiliyor.


Birleşme ve katılma koşulları:

Belde, köy veya bunların bazı kısımlarının bir başka beldeye katılabilmesi için bu yerlerin meskûn sahalarının katılınacak beldenin meskûn sahasına uzaklığı 5.000 metreden fazla olamaz.


Bir belde veya köyün veya bunların bazı kısımlarının meskûn sahasının, komşu bir beldenin meskûn sahası ile birleşmesi veya bu sahalar arasındaki mesafenin 5.000 metrenin altına düşmesi ve buralarda oturan seçmenlerin yarısından bir fazlasının komşu beldeye katılmak için başvurması hâlinde, katılınacak belde sakinlerinin oylarına başvurulmaksızın, katılmak isteyen köy veya belde veya bunların kısımlarında başvuruya ilişkin oylama yapılır. Oylama sonucunun olumlu olması hâlinde başvuruya ait evrak, valilik tarafından katılınacak belediyeye gönderilir. Belediye meclisi evrakın gelişinden itibaren otuz gün içinde başvuru hakkındaki kararını verir. Belediye meclisinin uygun görmesi hâlinde katılım gerçekleşir.


Büyükşehirlerde birleşme ve katılma işlemleri, katılınacak ilçe veya ilk kademe belediye meclisinin görüşü üzerine, büyükşehir belediye meclisinde karara bağlanır. Katılma sonrası oluşacak yeni sınır hakkında, 6 ncı maddeye göre işlem yapılır ve sonuç İçişleri Bakanlığına bildirilir.


Bir beldenin bazı kısımlarının komşu bir beldeye katılmasında veya yeni bir belde ya da köy kurulmasında, beldenin nüfusunun 5.000'den aşağı düşmemesi gerekir.


Büyükşehir belediyesi bulunan yerlerde ayrılma yoluyla yeni bir belde kurulması için belde nüfusunun 100.000'den aşağı düşmemesi ve yeni kurulacak beldenin nüfusunun 20.000'den az olmaması şarttır. 


Bu madde uyarınca gerçekleşen katılmalarda, katılınan belde ile bazı kısımları veya tümü katılan köy veya belde arasında; taşınır ve taşınmaz mal, hak, alacak ve borçların devri ve paylaşımı, aralarında düzenlenecek protokolle belirlenir.


Birleşme ve katılma işlemlerinde bu maddede düzenlenmeyen hususlarda 4 üncü madde hükmüne göre işlem yapılır.



Köyde belediye olur mu?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön