13 / 11 / 2024

Koza Altın, medya ve enerjiye yatırım yapacak

Koza Altın, medya ve enerjiye yatırım yapacak

Bergama'daki Ovacık Altın Madeni'ni ABD'li Normandy şirketinden satın alarak altın işletmeciliğine giren Koza Altın, halka arz için gün sayıyor




Bergama'daki Ovacık Altın Madeni'ni ABD'li Normandy şirketinden satın alarak altın işletmeciliğine giren Koza Altın, halka arz için gün sayıyor. 3-5 Şubat'ta talep toplayarak halka arza başlayacak olan Koza Altın hisse satışından 600 milyon TL gelir bekliyor. Koza-İpek Holding elde edilecek kaynağı medya, enerji ve madencilik alanlarında yeni yatırımlarda kullanacak.

Halka arz öncesi biraraya geldiğimiz İpek Medya Grubu Başkanı Fatih Karaca, Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Yurttaş, Koza Altın Genel Müdür Yardımcısı Hayrettin Öğüt ve Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt, grubun faaliyetlerini ve gelecek hedeflerini anlattı. İş hayatına Koza Matbacılıkla giren Akın İpek'in, Bergama'daki Koza Altın'ı 2005 yılı mart ayında 20 milyon doları peşin 45 milyon dolara Normandy'den satın aldığını hatırlatan Koza Altın Genel Müdür Yardımcısı Hayrettin Öğüt, şirketin 2009 sonu itibariyle üretimde 4 madeni, ön fizibilite aşamasında 3 madeninin bulunduğunu söylüyor. Öğüt, 506 arama ve 20 işletme lisansı bulunan grubun, eylül sonu itibariyle 155 bin ons altın üretimi gerçekleştirdiğini anlatıyor.
 
'1.9 milyon ons rezerv var'
Grubun 8.1 milyon ons altın kaynağı, 1.9 milyon ons ise altın rezervi olduğunu söyleyen Öğüt, bu rakamların dünya çapında uluslararası firma SRK tarafından onaylı olduğunu dile getiriyor. "Şartlı bir halka arz değil. Tüm rakamlar onaylandı" diyen Öğüt, "Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvururken, uluslararası kuruluşlardan aldığımız, bu kaynakların varlığını gösteren belgeleri sunduk. Biz bu kaynaklardan eminiz" diyor ve Koza Altın için 2 milyar dolarlık bir değerin ortaya çıktığını belirtiyor.

Yılda 8 ton altın, 8 ton da gümüş ürettiklerini, yıllık cironun ise 250-300 milyon dolar arasında olduğunu sözlerine ekleyen Öğüt, Ege Bölgesi'nde ihracatçılar liginde ilk 10'da olduklarını dile getiriyor. Üretilen altının tümünün Londra Borsası'nda pazarlandığını da kaydeden Öğüt, çıkarılan altının neden tümünü ihraç ettikleri ve rafinajı nerede yaptırdıkları sorusunu şöyle yanıtlıyor:

"Londra'da onsunu 4 dolar daha yüksek fiyata pazarlayabiliyoruz. O yüzden tümünü ihracata yönlendiriyoruz. Rafinajı İsviçre'de yaptırıyoruz. Bize şu anda İsviçre-Londra köprüsü daha uygun geliyor." Bu arada Türkiye'nin 6 bin 500 ton altın potansiyeli olduğunu, bunun parasal değerinin ise 250 milyar dolar olduğunu sözlerine ekleyen Öğüt, bu altının ülke ekonomisine kazandırılması gerektiğini dile getiriyor. Öğüt'ün verdiği bilgilere göre Türkiye'nin ithalatı 250 ton karşılığı 6 milyar dolar olurken ihracat ise 1.5 milyar dolar.   
 
HOPDEDİKS'İN MEZARINI YAPTIRDI
Bir zamanlar Ovacık'taki siyanürlü altın madenine karşı çıkan ve renkli eylemleriyle kamuoyunun yakından izlediği bölge köylüleri de sohbetimizin konusu oluyor. Önce Eurogold ve ardından Normandy şirketlerini Türkiye'den kaçıran bu eylemlerin simgesi haline gelen ve geçen yıl vefat eden çizgili pijamalı Bayram Kuzu'yu hatırlatıyoruz. Kamuoyunda Hopdediks benzetmesiyle tanınan Kuzu'nun mezarını yaptırdıklarını söyleyen Öğüt, "Ben de Bergamalıyım. 20 yıldır maden şirketinde çalışıyorum. Yani, işin en eskilerinden biriyim. Öncelikle Bayram Amca'nın mezarını yaptırdık. Oğlunu da işe aldık. Ayrıca, çevremizdeki okullara önemli katkılarımız oluyor" diyor.
 
FISTIK VE ZEYTİN TARIMI BAŞLADI
Altın madeni için Ovacık'ta 2 bin 400 ağaç kestiklerini de söyleyen Öğüt, çevre konusunda yaptıklarını da şöyle anlatıyor: "Kestiğimiz ağaçların yerine fıstık çamı diktik. Şimdi fıstık da almaya başladık. Ayrıca zeytin tarımı başlattık. Zeytin ağacı sayımız 15 bini buldu. Bu işe devam edeceğiz. Kozak'ta bir fıstık fabrikası kurmayı planlıyoruz.
Jale Özgentürk/Referans


Geri Dön