09 / 11 / 2024

Kredi artış hızı süren bankalar, yeni şube açamayacak!

Kredi artış hızı süren bankalar, yeni şube açamayacak!

Merkez Bankası 'nın aldığı tedbirlere rağmen kredi artış hızı süren bankalara getirilecek tedbirlerin ayrıntıları netleşti. Frene basmayan bankaların şube açma gibi izin başvuruları yavaşlatılacak




Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan 'ın açıkladığı Merkez Bankası 'nın ekonomiyi soğutmaya yönelik aldığı tedbirlere rağmen bankaların verdiği kredilerdeki artış hızının devam etmesi durumunda ‘banka bazında ' alınacak tedbirlerin ayrıntıları netleşti. Buna göre, yılın ilk üç ayındaki göstergelerinde bir yavaşlama olmayan bankalara ‘izin yavaşlatma ' cezası verilmesi planlanıyor. Örneğin, şube açmak isteyen bir bankanın izni askıya alınabilecek. Devlet Bakanı Babacan 'ın, ‘kredi hacmini limitlerin üzerinde arttıran ' bankalar için banka bazında tedbir alınabileceğine ilişkin açıklamaları, bankacılık sektöründe büyük yankı uyandırdı. Babacan 'ın bu açıklamalarının ardından gözler, Merkez Bankası ve BDDK 'ya çevrildi.

İZİNLER ZORA GİRECEK

Her iki kurumun da şimdilik bankalara yönelik bir tedbir bulunmuyor. Ancak üzerinde çalışılan yeni tedbirler var. Bu kapsamda, öncelikle bankaların üç aylık rakamları beklenecek. Üç ayın sonunda, taşıt, konut ve ihtiyaç kredileri öngörülenin üzerinde artan yani ekonomi yetkililerinin ifadesi ile ‘uçan bankalar ' için bazı önlemler alınması gündeme gelecek. Ekonomi yetkililerinden edinilen bilgiye göre, banka bazında alınacak tedbirlerin başında bankaların izinleri geliyor. Bankalar, şube açmaktan yönetici atamaya kadar birçok alanda BDDK 'dan izin almak zorunda bulunuyor. Dolaysıyla ‘uçan bankaların ' izinleri geciktirilecek. Örneğin, bir atama veya şube izni, uzun süre askıya alınacak. Yine, aynı bankanın, sermaye yeterlilik rasyo kriteri de değiştirilecek. Yine bankaların diğer zorunlulukları da banka bazında farklı uygulanacak. Uçan bankaların kriterleri diğer bankalara göre daha yüksek olacak.  

‘Merkez Bankası tedbirlerine tümüyle katılıyorum '

Merkez Bankası 'nın son kararlarını Wall Street Journal 'a değerlendiren Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer “Merkez Bankası 'nın zorunlu karşılık politikasına tümüyle katılıyorum ” dedi.   Suzan Sabancı Dinçer, Türkiye 'nin şu anda GSYİH 'nın yüzde   6.5 'ine eşit olan ve büyüyen cari açığının taşıdığı risklerin altını çizerek, kredi hacmindeki büyümenin büyük bir kısmının ithalata gittiğini, bunun da cari açığın daha da büyümesine neden olduğunu belirtti.

Tedbirler cari açık için alınıyor

Ekonomi bürokratların, bankalara yönelik tedbirlerin, cari işlemler açığı için alındığını belirterek, bankaların agresif büyüme politikalarının, hem bankaları hem de alınan tedbirleri riske attığını kaydettiler. Bürokratlar, ekonominin soğutulmasına yönelik tedbirlerin yeterli gelmemesi halinde, taşıt ve tüketici kredileriyle ilgili yeni bir tedbirler alınacağını vurguladılar.

G-20 ‘kur savaşları 'nı bıraktı gıdaya bakıyor

Paris 'teki G-20 Maliye Bakanları toplantısına yönelik protestolarda bu yıl tema Mübarek 'in altınları oldu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan 'ın da katılmak için dün Paris 'e gittiği G-20 Maliye Bakanları toplantısının arka planında artan gıda ve emtia fiyatları olacak. Dünyanın en gelişmiş 20 ülkesinin merkez bankası başkanları ile maliye bakanları Paris 'te biraraya gelerek, küresel ekonominin öne çıkan sorunlarını tartışacak. Bir önceki G-20 toplantısının gündemine kur savaşları oturmuştu. Bu seferkinde ise kur savaşları yerini büyük ölçüde artan emtia ve gıda fiyatlarına bırakmış görünüyor. Zirvenin öncesinde Uluslararası Para Fonu (IMF), akaryakıt ve gıda fiyatlarındaki artışın, küresel dengesizlikleri daha da derinleştirdine dikkat çekti. Bu haftanın başlarında da Dünya Bankası, gıda fiyatlarının “tehlikeli seviyelerde ” seyrettiğini belirtmişti.
Star/HÜSEYİN ÖZAY


Geri Dön