Kredi ile alınan evin tapusu ortak olur mu?
Konut kredisi kullanılarak bir mesken alınması halinde, evin tapusu krediyi alan kişi adına düzenleniyor. Kredi ile alınan evin tapusu ortak olur mu? Kredi ile alınan ev eşin üstüne yapılabilir mi?
Kredi ile alınan evin tapusu ortak olur mu?
Konut kredisi kullanılarak bir mesken alınması halinde, evin tapusu krediyi alan kişi adına düzenleniyor. Bu nedenle direkt konut kredisi ile evin tapusu ortak olmuyor.
Ancak bankaların ortak tapu adı altında ürünleri bulunuyor. Konut kredisi kullanarak taksit ödemeleri yapacak kişi, bir başka kişi tapuya ortak olabiliyor.
Ayrıca, kanunen evlilik süresince edinilen malların % 50'si eşe ait oluyor. Eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanması asıl olup; Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kanunda belirlenen diğer rejimlerden birini kabul edebilirler.
Mal rejimi sözleşmesi
I. Sözleşmenin içeriği
MADDE 203.- Mal rejimi sözleşmesi, evlenmeden önce veya sonra yapılabilir. Taraflar, istedikleri mal rejimini ancak kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilir, kaldırabilir veya değiştirebilirler.
II. Sözleşme ehliyeti
MADDE 204.- Mal rejimi sözleşmesi, ancak ayırt etme gücüne sahip olanlar tarafından yapılabilir.
Küçükler ile kısıtlılar, yasal temsilcilerinin rızasını almak zorundadırlar.
III. Sözleşmenin şekli
MADDE 205.- Mal rejimi sözleşmesi, noterde düzenleme veya onaylama şeklinde yapılır. Ancak, taraflar evlenme başvurusu sırasında hangi mal rejimini seçtiklerini yazılı olarak da bildirebilirler.
Mal rejimi sözleşmesinin taraflarca ve gerektiğinde yasal temsilcilerince imzalanması zorunludur.
Kredi ile alınan ev satılabilir mi?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com