Kredi kampanyaları konut stokunu eritti!
Konut sektörü, kamu bankalarınca düzenlenen kampanya ile stoklarını eritti. Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, kampanyalar sayesinde yılın 1,4 milyon adetlik konut satışı ile kapanabileceğini söylüyor.
Covid-19'un ülkemizde etkisini göstermeye başladığı mart ayında, konut satışlarında ciddi düşüş yaşandı. Ancak kamu bankalarının 1 Haziran'da açıkladığı kredi paketi, enflasyonun altında faiz oranları ve bir yıl ötelemeli ödeme fırsatı sunmasıyla konut alıcılarının alıma geçmesini sağladı. Ekonomist Dergisi'nden Levent Gökmen Demirciler'in haberine göre; Haziran ve temmuz aylarında satılan toplam konut adedi, ilk beş ayda satılan konut adedini yakaladı. Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, sektöre ilişkin açıklamalarda bulundu.
Konut sektörü, kamu bankalarınca düzenlenen kampanya ile stoklarını eritti. Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, kampanyalar sayesinde yılın 1,4 milyon adetlik konut satışı ile kapanabileceğini söylüyor.
Sizce sektörde bu yıl için planlanan hedefler tutturulabilecek mi?
Konut satışları, ekonomi için önemli bir ivme çünkü nakliyecisinden mobilyacısına alt sektörleri destekliyor. Temmuz ayında 854 bin 126 adet konut satıldı. 2019'un aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 40,5 oranında artış yaşandı. Temmuz 2019'u 2018'in aynı dönemiyle kıyasladığımızda yaklaşık yüzde 21'lik düşüş yaşanmıştı. Haziran itibariyle başlayan kampanya ile konut satışlarının bu yılı 1 milyon 400 bin adet seviyesinde kapatacağını düşünüyoruz.
Kamu bankalarınca düzenlenen faiz kampanyası, konut stoklarını eritti mi?
2016'nın ikinci yarısında başlayan ekonomik durgunluk, kredi faiz oranlarındaki yükseliş ve piyasalardaki dalgalanmalar, inşaat ve gayrimenkul sektörlerini de etkiledi. Son üç yıldır düşen konut satış rakamları nedeniyle konut stoku sorunuyla mücadele eden inşaat sektörü, haziran ayında başlatılan kampanya ile temmuz ayında stoklarını eritti. Hatta o kadar eritti ki satmayı düşünmeyenler de satmaya karar verdi. Bu vesileyle söylendiği kadar yüksek bir stok olmadığını da görmüş olduk.
Kampanya döneminde yükselen konut fiyatları, önümüzdeki dönemde gevşer mi?
Talep ve arz dengesi şaşınca fiyatlar arttı. Uzun zamandır satılamayan ev stokları hızla erimeye başladı. Bu da arz edenin fiyatları yukarı çekmesine sebep oldu.
Bölgesel değerlendirmelerde özellikle İstanbul'da yüzde 10-25 arası artış tespit ediyoruz. Ayıca inşaat maliyetleri dolar kurunda yaşanan dalgalanmalarla sürekli olarak yükselirken konut stokunu eritmek için sıfır konutlara uzun süredir sınırlı oranlarda zam yapılıyordu veya yapılmıyordu. Enflasyon karşısında konutların fiyatları zorlanıyordu. Konut stokunun tamamen tüketilmesi ile yeni maliyetlerle üretilecek konutlar için ne yazık ki fiyatların aynı olmasını beklemek mümkün değil.
Pandemide neler değişti? 2021 yılı sizce nasıl bir yıl olacak?
Genel olarak tespitlerimize bakarsak; pandemi ile birlikte hayatımızı yavaşlattık. Balkonsuz evler, apartman görevlisinin olmadığı evler insanları çok bunalttı. Ev tercihlerinde bahçeli evler, dubleks daireler ve en önemlisi balkonlu evler öne çıktı. Bundan sonra balkonun konut alımında en önemli kriterlere gireceğini düşünüyoruz. Küçük şeylerden mutlu olma dürtüsüne dönebilen bizler, bu ufak balkonların nasıl fark yaratığını gördük. Artık aynı fiyatta iki evin balkonlu veya bahçe göreni daha tercih ediliyor, farkındalıklar değişti. Yeni projeler pandemiyle değişen alışkanlıkları göz önüne alarak şekillenecektir.
“Aşı bulunursa yabancıya satış artar"
Yabancıların Türk vatandaşlığı alabilmeleri için konut satın alma bedelinin 250 bin dolara düşürülmesi, yabancıların ülkemizde mülk edinimini artırdı. 2021'de aşının bulunmasıyla yabancıların gayrimenkul ediniminde ülkemize olan talebi artacaktır. Pandeminin 2021'in ikinci yarısında rahatlaması beklentisiyle bu tarihten sonra ülkemizde yoğun bir yabancıya satış olacağına inanıyorum.
Konutta stoklar bitiyor! Fiyatlar artacak!
Konutta tercihler müstakil ve site tipine döndü!