27 / 04 / 2024

Kredi kart faizleri bankadan bankaya farklılık gösterebilir! Ekstrenizi mutlaka kontrol edin!

Kredi kart faizleri bankadan bankaya farklılık gösterebilir! Ekstrenizi mutlaka kontrol edin!

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 35'e yükselttikten sonra kredi kartı ve nakit avans kullanımı faizleri de artırıldı. Karşılaştırma sitesi encazip.com’un kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım kart faizleri konusunda uyarı yaptı.



Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini 500 baz puan artışla yüzde 35'e çıkarınca, bankalar için kredi kartı işlemlerinde uygulanabilecek azami faiz oranları yeniden belirlendi. 

Ekim ayında TL cinsinde kredi kartında azami akdi faiz oranı 3,26, nakit avansta azami akdi faiz oranı 4,02 olarak belirlenmişti. Azami gecikme faiz oranı ise kredi kartında 3,56’ya, nakit avansta 4,32’ye çıkrılmıştı. Yapılan yeni düzenlemeye göre, TL cinsinde kredi kartında azami akdi faiz oranı 3,66’ya nakit avansta azami akdi faiz oranı 4,42’ye çıkarılırken azami gecikme faiz oranı ise kredi kartında 3,96, nakit avansta 4,72 olarak belirlendi.

Encazip.com değerlendirmesinde, “Çok uzun bir süredir tüm bankalar müşteri portföyünün tamamına Merkez Bankası tavan kredi kartı faizlerini uyguluyordu. Bu ay faizlerin yüksek seviyeye gelmesiyle birlikte bazı bankaların kredi kartı işlemlerinde tavan oranlardan daha düşük oran uygulaması gündeme gelebilir. Faiz artışlarının devam etmesi halinde bunun daha da genişleme olasılığı oldukça yüksek görünüyor” ifadeleri kullanıldı.

TÜKETİCİ FAİZLERİNDE SINIRLI ARTIŞ OLUR

Encazip kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım, Merkez Bankası’nın faiz artışının piyasa beklentisine paralel gerçekleştiğini belirterek şunları söyledi: “Bankalar pozisyonlarını halihazırda bu beklentiye göre aldılar. Aralık ayına kadar özellikle tüketici tarafında kredi ve mevduat faizlerinde sınırlı bir artış öngörüyoruz. Bankalar arasında farklı faiz uygulaması yaşanabilir. Ticari kredilerdeki daralmanın ise devam etmesi beklenebilir. Bu da bankaların daha çok tüketici portföyüne yöneleceği ve tüketicileri cezbedecek kampanyalar yapacağını gösteriyor. Tüm bunlar özellikle kredi faizlerindeki artışı sınırlayan nedenler olarak kasım ayında önümüze çıkacak.”

Kredi kart faizleri bankadan bankaya farklılık gösterebilir! Ekstrenizi mutlaka kontrol edin!

FAİZ ORANLARI NASIL BELİRLENİYOR?

Bankalar tarafından kredi kartı işlemlerinde uygulanabilecek azami faiz oranlarının hesaplanabilmesi için gerekli olan referans oran, ‘Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2020/4)’ kapsamında belirlenen yöntemle hesaplanıyor. Merkez Bankasından yapılan açıklamaya göre, TL cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı, aylık referans orana 55 baz puan eklenmek suretiyle belli oluyor. Kredi kartları ile yapılan nakit çekim veya kullanım işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı ise aylık referans orana 131 baz puan eklenerek tespit ediliyor. Yine TL cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranları ile TL cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranlarına 30 baz puan eklenerek bulunuyor.


 


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön