27 / 04 / 2024

Kredi kartı faizleri artıyor mu?

Kredi kartı faizleri artıyor mu?

Kredi kartı ile yapılan harcamaların artmaya devam etmesi yeni düzenlemeleri gündeme getirdi. Merkez Bankası’nın Perşembe günü açıklayacağı faiz kararıyla birlikte kredi kartı faizleriyle ilgili yeni bir düzenleme bekleniyor.



Orta Vadeli Program dahilinde yürütülen parasal sıkılaşma uygulamaları aralıksız sürürken, kredi kartlarıyla yapılan harcamalarda beklenen düşüş gerçekleşmedi. Merkez Bankası tarafından açıklanan rakamlara göre 9 Şubat haftasında kredi kartı harcamaları bir önceki haftaya göre artarak 213,7 milyar dolara yükseldi. TCMB bir hafta önceki rakamları 240,9 milyar dolar olarak açıklamıştı.

Kredi kartlarındaki harcamaların yükselmesi yeni önlemleri de gündeme getirdi. Ekonomi uzmanları bu düzenlemelerin yapılacağı tarihle ilgili Nisan ayı öngörüsünde bulunsa da bankacılık sektöründen farklı açıklamalar geliyor.

MERKEZ BANKASI FAİZLERİ ARTIRACAK MI?

TCMB Şubat ayı politika faiz kararını Perşembe günü açıklayacak. Ocak ayında yapılan toplantıda polita faizi 250 baz puan artırılarak yüzde 45’e yükseltilmişti. Ekonomi dünyasında 22 Şubat Perşembe günü Merkez Bankası’nın faizi sabit tutacağı yönünde görüş birliği var. Merkez Bankası Kasım 2023’ten bu yana kredi kartı faizlerinde değişiklik yapmadı. Referans oranının mevcut seviyesi 3,11 üst sınır olarak açıklanmıştı.

Merkez Bankası’nın Perşembe günkü toplantısında politika faizi kararıyla birlikte kredi kartı referans oranlarında  değişiklik yapıp yapmayacağı merak ediliyor. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyon raporunu açıkladığı toplantıda  kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini belirterek, bu konuda çalışmaların sürdüğünü ifade etmişti.

Bu arada Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank, kredi kartı komisyonlarına indirim uyguladı. Üç kamu bankasında kredi kartı komisyonları yüzde 3,46’dan 2,39’a indirildi. Bu komisyon akaryakıt istasyonlarında yüzde 2,25’e düşürüldü.  Post makinelerindeki aylık ücretlendirmeye de yüzde 50 indirim uygulandı.

Ntv’de yer alan habere göre, bu arada iş dünyası temsilcilerinden kredi kartı kullanımının teşvik edilmesi gerektiği yönünde açıklamalar geldi.  Ankara  Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, ticari i kredi kartlarında taksit sayısının artırılmasının üretime ve ticarete pozitif katkı sağlayacağını belirtti.  Baran ticari ve bireysel kredi kartları için farklı uygulamaların yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Boyner Group Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, kredi kartı kullanımının kısıtlanmasına yönelik görüşlerinin karşısında durdu. Boyner’den gelen teklif şaşırttı. Ünlü iş adamı tüm alışverişlerin kredi kartı üzerinden yaplması gerektiğini belirterek, “Ne vergi kaçağı kalır ne de bankacılık sistemi dışında bir hayat" değerlendirmesinde bulundu

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, geçen hafta yaptığı açıklamasında, kredi kartlarıyla yapılan lüks tüketimin sınırlandırılması gerektiğini belirtti.  Aran, kredi kartlarında 20 bin, bireysel tüketici kredilerinde de 100 bin liranın altına sınırlama gelmemesi gerektiğini ifade etti.

Konut kredisinde bankaların açıkladığı geri ödeme rakamları korkuttu!

İnşaat maliyetleri katlandı, konut fiyatları yükselir mi? TCMB eski başekonomisti 'Tekrar değerlendirin' dedi! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön