28 / 04 / 2024

Kredi kartlarına yeni tedbirler gelebilir!

Kredi kartlarına yeni tedbirler gelebilir!

Amerikalı banka Goldman Sachs, TCMB’nin politika faizi kararının ardından Türkiye ile ilgili hazırladığı raporu paylaştı. Goldman Sachs, gevşemenin 2024’ün üçüncü çeyrekte başlayabileceği tahminini yinelerken, kredi kartları harcamalarına yönelik tedbir beklediklerini açıkladı.



Merkez Bankası’nın dün açıkladığı son faiz kararının ardından tüm gözler ekonomi dünyasından çıkacak yeni kararlara çevrildi. Goldman Sachs’tan TCMB’nin politika faizini yüzde 45’te sabit tuttuğu kararını duyurmasının ardından bir açıklama geldi.

ABD’li banka Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Graffe ve Başak Edizgil tarafından hazırlanan 22 Şubat tarihli notta, Merkez Bankası’nın dezenflasyon için Türk Lirası’nda reel değerlemenin temel faktör olduğuna vurgu yapmasına dikkat çekildi.

Graffe ve Edizgil tarafından düzenlenen notta, daha önce de ifade edilen gevşeme öngörüsü yerini aldı. Ekonomistler, Türkiye'de gevşemenin 2024’ün  üçüncü çeyreğinden itibaren başlayacağı öngörüsünü paylaştı.

Goldman Sachs, Merkez Bankası tarafından son politika faiz kararında yer alan mevcut faiz seviyesini de yeterli buldukları düşüncesini vurguladı. ABD’li ekonomistlerine göre banka likidite fazlası ve yükselen kredi kartlarına odaklanarak çözüm bulmaya çalışıyor.

Merkez Bankası’nın mevcut durumda acil bir önlem almak için sinyal vermediği değerlendirmesini yapan Goldman Sachs ekonomistleri, kredi büyümesi ve mevduat faizlerinde beklenmedik bir gevşeme karşısında parasal aktarım mekanizmasını destekleyeceğini ve gerektiğinde sterilizasyon araçlarını kullanacağını bir kez daha belirtti.

TEDBİR BEKLİYORUZ! 

Goldman Sachs hazırladığı raporda, “Merkez Bankası’nın son dönemde kredi kartı harcamalarındaki artışı engellemek için yeni tedbirler almasını beklemeye devam ediyoruz" dedi.  

Graffe ve Edizgil tarafından düzenlenen notta, Türk lirası ve rezervlerle ilgili pozitif beklentiler de ifade edildi. Banka yabancı portföy girişi ve daralan cari açık dolayısıyla Türk Lirası’ndaki değer kaybının çekilmesi tahmininde bulundu.

Ayrıca Goldman Sachs ekonomistleri Merkez Bankası’nın negatif olan swap hariç net rezervlerinin bu yıl içinde pozitife dönebileceğini kaydetti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu dün Başkan Fatih Karahan’ın başkanlığında yapılan ilk toplantıda politika faizini artırmadı. Bu kararlar birlikte TCMB 9 ay sonda ilk kez faiz artışı uygulamamış oldu.

Emekli maaş promosyonlarında son dakika uyarısı: Bunu yapan yandı!

Mevduat faizleri yeniden 21 senenin zirvesine yaklaştı: 200 bin TL'nin 32 günlük faiz getirisi ne kadar 2024 Şubat?

Genç yatırımcılara 3 önemli tavsiye! 'Ev, araba ucuzdu artık her şey pahalandı diye kaçmayın'!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön