Ekonomi

Kredi kullanacaklar dikkat. Bekleyin ikinci bir müdahale gelebilir.

Merkez Bankası'nın faiz indirimiyle ilgili açıklamasında verdiği sinyalleri değerlendiren uzmanlar kredi kullanacakları uyardı. Merkez Bankası ya da ekonomi yönetimi bankaların faizlerine üst sınır getirebilir.Dr

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Bakanı Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat,  faiz indirimi ile birlikte kurdaki yükselişin önüne geçmek için Merkez Bankası'nın yeni bir müdahalede bulunabileceğini söyledi. Büyüme odaklı ekonomi modelini desteklemek için faiz indirimine giden Merkez Bankası'nın kredi kullanımını artırmak için bankaların politika faizine bir üst sınır koymasının gündeme gelebileceğini kaydeden Murat, " Merkez Bankası bir karar alıp bankaların politika faizine üst sınır koyabilir. Krediler için bu tutum gelebilir. Böyle bir düzenleme gelecek gibi gözüküyor! Şimdi politika faizi yüzde 13, Merkez Bankası 'Bankalar bundan sonra bunun 5 puan üstünde kredi verebilir' gibi bir sınır koyulabilir" diye konuştu.

Murat, faiz indirimlerinin devam edeceğini düşündüğünü bunun da piyasalara yansımalarının olacağını söyledi. Döviz kurları üzerindeki yukarı yönlü baskının artacağını kaydeden Murat, önümüzdeki dönemde tek haneli faiz oranlarının görülebileceğini Hükümetin tek haneli faiz oranıyla seçime gitmek isteyeceğini söyledi.Bir sonraki toplantıda 100 baz puan daha faiz indirimi yapılabileceğini dile getiren Murat, ardından frene basılabileceğini seçime yüzde 9-8 gibi faiz oranı ile gidileceğini düşündüğünü kaydetti.

TÜFE yüzde 80, ÜFE yüzde 140 olduğuna dikkat çeken Murat, faiz indirimlerinin kredi faizlerini düşürmediğini belirterek MB'nın bankaların kredi kullandırılmasını sağlamaya çalışılacağını böyle bir düzenleme gelmesinin piyasalarda konuşulduğunu söyledi. Bu tarz bir 'faiz dikte ettirme' konusunda Merkez Bankası'nın ya da BDDK'nın yetkisi olmadığını vurgulayan Murat, MB'nin açıklamasında kredi kullanımına yönelik bir müdahale geleceğinin sinyallerinin verildiğine ancak bunun nasıl bir zemine oturtulacağına değinilmediğine işaret etti.

Murat, Merkez Bankası'nın faiz indiriminde önceki gün açıklanan brüt döviz rezervindeki artışın etkisi olduğuna inandığını belirterek "MB'nda swap hariç 2.5 milyar dolar, toplamda 15 milyar dolar  brüt döviz rezervi artışı söz konusu. Rusya'dan geldiği iddia edilen para var. Faiz indirimi de biraz bunlara güvenilerek yapıldı gibi gözüküyor" dedi.

 

Kredi muslukları açılacak

Erken seçim kapıda! Vergi affı, kredi bolluğu ve paralar adım adım geliyor! İslam Memiş bombayı patlattı