23 / 11 / 2024

Kredilerde yıllık artış yüzde 40'ı geçti!

Kredilerde yıllık artış yüzde 40'ı geçti!

Merkez Bankası ve Babacan"ın girişimlerine karşın, tüketici kredilerindeki tırmanış hız kesmedi, yıllık artış yüzde 40"ı geçti.Ekonomiyi ısıttığı gerekçesiyle, hükümetin Merkez Bankası desteğiyle frenlemeye çalıştığı tüketici kredileri hız kesmiyor




Merkez Bankası ve Babacan"ın girişimlerine karşın, tüketici kredilerindeki tırmanış hız kesmedi, yıllık artış yüzde 40"ı geçti.
Ekonomiyi ısıttığı gerekçesiyle, hükümetin Merkez Bankası desteğiyle frenlemeye çalıştığı tüketici kredileri hız kesmiyor. Bankaların ikinci çeyrekte iyice yavaşlayan kar artış hızında da biraz toparlama oldu ve kasım itibariyle yıllık artış yüzde 8.4 olarak gerçekleşti.
Merkez Bankası"nın kaynak maliyetlerini artırıcı adımlarının yanında, Devlet Bakanı Ali Babacan"ın bankaların tepe yöneticilerini toplayıp œtüketici kredi faizlerini arttırın talebi de tetikleyince, 2010 yılında tüketici kredilerinin artışı yüzde 40"ı buldu. Tüketici kredileri, 2009 yılı sonundaki 90 milyar liralık düzeyinden, 2010 sonunda 125 milyar lirayı aştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu"nun (BDDK) verilerine göre, tüketici kredilerindeki 2009 yılı artışı ise yalnızca yüzde 14 düzeyinde kalmıştı.
Merkez Bankası"nın, bankaların kredilerini frenlemek için zorunlu karışıklıklarda yaptığı artışların ilk etkisi ise yarın görülecek. Bankaların karşılık artışlarından dolayı ne kadar zorunlu karışıklıklarda ayırmaları gerektiğinin verisi yarın belli olurken, bu miktarların fiili çıkışları da 21 Ocakta gerçekleşecek.
Bankacılara göre, kaynak maliyetlerindeki artış nedeniyle bankalar tarafından yapılacak ayarlamanın, tüketici kredileri faizlerinden çok mevduat faizinin düşürülmesi yönünde alabilecek. Özellikle, mevduata alternatif olabilecek tek araç olarak gösterilen tahvillerin de bankalar tarafından çıkarılmaya başlanması, karışıklıklar karşısında mevduat faizinin kurban edilmesi olasılığı yükseltiyor.
Öte yandan, BDDK"nın 2010 yılı kasım itibariyle açıkladığı geçici sektör verilerine göre, 2010 yılı kasım ayı karı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.4 artışla 20.4 milyar lira olarak gerçekleşti. Böylece"düşecek" denilen sektör karlılığının artış karlılığının hızı 2010 agustos ayında yüzde 4.8 ile kriz sonrasının en düşük düzeyine inmiş, sonraki aylarda ise sırasıyla yüzde 7.2 ve yüzde 7.6 yükselmişti.
BDDK verilerine göre, 2010 yılı kasım ayı itibariyle Türk Bankacılık sektörünün aktif toplamı yüzde 19.7 artışla 962.3 milyar lira oldu. Kasım 2010 itibariyle aktif kalemler içerisinde yer alan krediler, 2009 yılı aynı döneme göre yüzde 29.5 artışla 498.5 milyar lira olurken, menkul değerler ise yüzde 9.7 arayışla 282 milyar lira olarak gerçekleşti  
Referans    
 


Geri Dön