Ekonomi

Kredisini ve kredi kartı borcunu ödeyemeyen 167 bin vatandaş daha yasal takibe alındı!

TBB Risk Merkezi verilerine göre; 2022'nin Mayıs ayında bireysel kredisini ve kredi kartı borcunu ödeyemediği için yasal takibe düşen kişi sayısı yükseldi. İşte detaylar...Bir yıllık süreçte ise takipteki kişi sayısı yüzde 82 artarak 748 bin 437’ye ulaştı

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre 2022’nin Mayıs ayında 167 bin vatandaş borç nedeniyle yasal takibe düştü. Bir yıllık süreçte ise takipteki kişi sayısı yüzde 82 artarak 748 bin 437’ye ulaştı.

Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığının karşısında alım gücü her geçen gün daha da düşen yurttaşlar bankalara yönelirken, kredi ve kredi kartı borçları da her geçen gün artıyor. TBB Risk Merkezi verilerine göre; 2022'nin Mayıs ayında bireysel kredisini ve kredi kartı borcunu ödeyemediği için yasal takibe düşen kişi sayısı yükseldi. Nisan ayına göre Mayıs ayında yüzde 5,33'lük artış yaşanırken, yasal takibe düşenlerin arasına bir ay içinde 167 bin 403 kişi daha eklenmiş oldu. 

BİR YILDA YÜZDE 82 ARTIŞ YAŞANDI

5 aylık Ocak-Mayıs 2021 döneminde ise bireysel kredisini ve kredi kartı borcunu ödeyemediği için yasal takibe alınan vatandaşların sayısı 409 bin iken, bu yılın aynı döneminde bu sayı yüzde 82 oranında arttı ve 748 bin 437 oldu.

'TAKİP SÜRESİ UZATILMALI' ÖNERİSİ

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödeyemeyen tüketici sayısındaki artışa ilişkin verileri değerlendirdi. Koronavirüs pandemisi nedeniyle kapanmaların yaşandığı dönemde, banka borçlarının yasal takip süresinin geçici bir süreliğine 90 günden 180 güne çıkarıldığını hatırlatan Deniz, bu şekilde milyonlarca tüketicinin banka borçları nedeniyle icra takibine uğramalarının önüne geçildiğini söyledi. Takip süresinin tekrar uzatılması gerektiğini savunan Deniz, "Ülke ekonomisinin içinde olduğu bu olağanüstü dönemde, daha önce uygulanmış ve pozitif sonuçları görülmüş olan bu önlem hayata geçirilmeli. Banka borçları nedeniyle yasal takip süresi, Haziran 2023 tarihine kadar 90 gün yerine, 180 gün olarak uygulanmalı" önerisinde bulundu.

‘YASAL TAKİPTEKİ KİŞİ SAYISI MİLYONLARLA İFADE EDİLECEK'

Tüketici Birliği Federasyonu'na göre; bireysel kredisini ve kredi kartı borcunu ödeyemediği için yasal takibe düşen vatandaşların sayısı, buzdağının sadece görünen kısmı. Milyonlarca kredi kartı kullanıcısının asgari borç tutarını ödeyerek, yasal takibe düşmemek için mücadele verildiğini söyleyen Mehmet Bülent Deniz, "Bir yandan fiyatlardaki yükseliş, diğer yandan kredi kartlarında asgari ödeme oranlarının yükseltilmiş olması nedeniyle borçların çevrilebilirliği hızla ortadan kalkıyor. Büyük olasılıkla gelecek birkaç ay içinde banka borçları sebebiyle yasal takibe düşen tüketici sayısı milyonlarla ifade edilecek" şeklinde konuştu.

Milyonlarca KYK borçlusu bugünü bekliyor. Kabine Toplantısı’ndan KYK borçları ile ilgili ne kadar çıkacak?

Türkiye iflasa mı sürükleniyor?

Bakan Kasapoğlu’ndan son dakika KYK borçları açıklaması! KYK borçlarında faizler silinecek mi?