Genel

Krediyle ev almanın tam zamanı!

Ekonomiyi soğutmak için hem Merkez Bankası hem de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) birtakım kararlar almaya başladı...

KONUT kredilerinin tutarı, 2010'un özellikle son çeyreğinde gözle görülür şekilde yükseldi. 2010 yılı sonunda konut kredileri bakiyesinin, yaklaşık yüzde 33 artarak 57 milyar TL'ye ulaştığı tahmin ediliyor. Nitekim bu büyüme ekonomi yönetiminin de dikkatini çekti. Ekonomiyi soğutmak için hem Merkez Bankası hem de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) birtakım kararlar almaya başladı. BDDK, geçen hafta bankaların gayrimenkul değerinin yüzde 75'i, ticaride ise yüzde 50'si oranında kredi verebileceğine ilişkin kararın uygulanmasında herhangi bir ek süre verilmeyeceğini bildirdi.

Her ne kadar uygulama daha önce bu şekilde olsa da bankalar çeşitli yöntemlerle konut değerinin yüzde 95'ine kadar kredi veriyordu. Yeni uygulamayla özellikle Anadolu'daki banka şube müdürleri tarafından yaptırılan ekspertiz işlemleri de engellenecek. Bu da konut kredilerinde maliyetleri artırabilir. çünkü BDDK, 2011'den itibaren satışa konu olan gayrimenkullerin değerinin BDDK ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilmiş değerleme şirketlerince tespit edilmesini ve sınırlamada bu değerlerin kullanılmasını şart koştu. Bankacılar, BDDK'nm bu uygulamayı erteleyeceğini tahmin ediyordu. Ancak geçen hafta kurul, söz konusu kararın ertelenmeyeceğini açıkladı.

KREDİLER AZALACAK

Peki bu durum konut kredilerini nasıl etkileyecek Halk Bankası Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru, yeni düzenlemeyi sektörün sağlıklı gelişimine yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriyor. Bu uygulamanın kullandırılan toplam kredi miktarında azalmaya neden olabileceğini düşünen Kuru, 'Ancak kullandırılan kredi adedine olumsuz bir etkisi olmasını beklemiyoruz. Kredi talebinin yeni konut projeleriyle birlikte daha da artacağını düşünüyoruz' diyor.

Konut kredilerinde artış hızının yavaşlaması '  beklense de bankaların agresif rekabeti sürecek. Sektörün 2009 yılında yıllık konut kredisi bakiye artışı 5 milyar TL civarındaydı. 2010'un üçüncü çeyreği itibariyle bir önceki yılın sonuna göre büyüme 10 milyar TL'ye ulaştı. Söz konusu büyümede, kredi maliyetlerindeki düşüşler, ertelenmiş talebin canlanması ve ekonomideki toparlanma süreciyle piyasada esen iyimser hava önemli rol oynadı. 2011'de de konut kredisine yönelik talebin artarak devam etmesi bekleniyor.

FAİZLER DAHA DA DÜşžER Mİ

Konut kredisi faiz oranlarını belirleyen en önemli etken Merkez Bankası'nın faiz politikaları. Merkez Bankası'nın 'çıkış stratejisi' kapsamında uygulayacağı politikaları konut kredisi faiz oranlarını da etkiliyor. Banka yönetiminin enflasyonda önemli bir tehdit beklememesinin konut kredisi faiz oranlarının bu seviyelerde seyretmesini sağlayacağını savunan Kuru'ya göre, rekabet ve pazar payı kaygılarıyla kısa süreli faiz indirimi atakları gelmesi muhtemel. Ancak Kuru, genel olarak bu seviyelerin önemli bir süre korunacağını öngörüyor.

KAMPANYALAR SÜRÜYOR

Halk Bankası, son yıllarda fonlama maliyetlerindeki azalışları kredi faiz oranlarına yansıtan ilk banka olarak dikkat çekiyor. Bankanın düşük faizli konut kredisi  devam ediyor. Halk Bankası'nda aylık faiz oranları yüzde 0.74'ten başlıyor. Müşteriler bu faiz oranıyla 36 ay vadeli kredi kullanabiliyor. 37-60 ay arası vadede yüzde 0.76, 61-84 ay arası vadede yüzde 0.77, 85-120 ay arası vadede ise yüzde 0.78 faiz uygulanıyor.

Halk Bankası'nın 'Dost Transfer Konut Kredisi' ürününden emekliler dahil bankadan maaş alan tüm müşteriler ve kamu personeli yararlanabiliyor. Müşteriler, bu ürünle diğer bankalarda devam eden konut kredilerini uygun faiz oranlarıyla ve masrafsız Halk Bankası'na transfer edebiliyor. Aylık faiz oranıysa 36 ay vadede yüzde 0.80, 37-60 ay arası vadede yüzde 0.82, 61-120 ay arası vadede ise yüzde 0.85.

50 BİN KİşžİYİ EV SAHİBİ YAPACAK

Yapı Kredi Konut Finansmanı Direktörü İsmet Erdem, konut pazarındaki büyümede faiz oranlarındaki düşüşün yanı sıra konut fiyatlarının geçmiş dönemdeki fiyatlarla aynı düzeylerde kalmasının da. etkili olduğunu vurguluyor. Erdem, 2011 yılında konut kredisi pazarının yüzde 28 büyüyerek 70 milyar TL'lere ulaşacağını tahmin ediyor. Erdem, 'Yapı Kredi olarak 2011 yılında pek çok farklı projeyi hayata geçirerek 50 bin kişiyi ev sahibi yapmayı hedefliyoruz' diyor.

EV ALMAK İçİN DOĞRU ZAMAN

Konut kredilerinde faiz oranları rekabetin de etkisiyle 2010 yılında aylık bazda yüzde 0.80, yıllık bazda ise yüzde 10 seviyelerinin altına indi. Bu durum konut kredisinin tüketici üzerindeki faiz maliyetini azaltarak, ödenen taksit tutarının önceki yıla göre yüzde 30 düşmesini sağladı.

Faiz oranlarındaki düşüş, normal şartlarda konut fiyatlarında artışı beraberinde getirir. Oysa Türkiye'de konut kredisi faiz oranlarında son bir yılda yaşanan hızlı düşüşe rağmen konut fiyatlarının yatay seyrini sürdürdüğü görülüyor. Erdem'in bu konudaki değerlendirmesi şöyle:

'Konut fiyatlarının sabit kalması ve düşük faiz ortamının, özellikle ihtiyaç sahibi insanlara ev sahibi olmak için uygun bir ortam sağladığını söyleyebiliriz. Konut piyasasının düşen faizlerle birlikte 2015'e kadar büyümeye devam etmesini bekliyoruz. Yapı Kredi olarak konut sahibi olmak isteyen müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek ürün ve hizmetleri bir arada sunuyoruz. Geniş kredi seçenekleriyle konut kredisi kullanımına dair hızlı ve etkili çözümler sunmaya devam edeceğiz.'

Yapı Kredi şubelerinde, konut kredileri konusunda A'dan Z'ye her konuda özel eğitim almış 'Mortgage Bilirkişileri', konut alım süreçlerinde müşterilere danışmanlık hizmeti veriyor.

Yapı Kredi'nin birçok konut kredisi seçeneği var. Bunlardan çınar Mortgage Paketi, konut kredisi açılış ücretinde yüzde 15 indirim ve Yuvam Konut Sigortası'nda yüzde 10 indirim fırsatı sunuyor. Ayrıca YapiKredi ücreti ve kredi kartı yıllık üyelik ücretinde muafiyet, 40 TL'ye kadar Worldpuan kazanımı, ücretsiz Medline Acil Sağlık Hizmeti gibi bankacılık ve bankacılık dışı hizmetlerde birçok avantaj sağlıyor. Yapı Kredi'nin kredi alırken karşılaşılan açılış komisyonu, sigortalar, ekspertiz ücreti gibi tüm masrafların da kredilendirebildiği Anahtar Teslim Mortgage; müşterilerin evlerini arkadaşları, akrabaları ya da eşleriyle ortak aldıkları ve konut kredisini de ortak ödeyebildikleri Ev Beraber Mortgage; başka bir bankadan daha önce kullandıkları konut kredisini uygun koşullarla Yapı Kredi'ye transfer edebildikleri Transfer Mortgage gibi ürünleri de var.

Yapı Kredi'nin 'Mortgage Fırsat Günleri' kampanyası kapsamındaki özel faiz oranları aylık yüzde 0.75'ten başlıyor. 60 ay vadeye kadar yüzde 0.76,120 ay vadeye kadar yüzde 0.80 faizle de ev sahibi olmak mümkün.

'şžEKER' DAHA AGRESİF OLACAK

şžekerbank Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer, 2011 yılında konut kredisi bakiyesinin 10 milyar TL'lik artışla 65 milyar TL'ye ulaşacağını öngörüyor. BBDK'm kredi değer oranı (LTV) kısıtlamasının konut kredisi bakiye artışlarına çok fazla negatif etki yapmayacağını düşünen Özciğer, 'Aksine olası sorunlu kredi portföyünü azaltma şeklinde yaratacağı olumlu etkinin daha baskın çıkmasını bekliyoruz. Özellikle proje halindeki konutlara kullandırılacak kredilerde konutun satış değerinin ekspertiz olarak kabul edilecek olmasının BDDK tarafından açıklanması bu konudaki endişeyi de gidermiş oldu' diyor.

şžekerbank, 120 aya varan vadelerle aylık yüzde 0.84'ten başlayan oranlarla kredi veriyor. Özciğer, bundan böyle de konut kredilerindeki agresıf büyümeyi sürdüreceklerini vurguluyor.

BAHARDA FAİZLER ARTABİLİR!

Türkiye İş Bankası yetkililerine göre, Merkez Bankası'nın munzam karşılıkları artırması, bankaların bu yükü kredi faizlerine yansıtmalarına yol açacak. Bu yılın başlarından itibaren ve özellikle bahar aylarında kredilerin yeniden ivme kazanmaya başlayacağı ve faiz oranlarının yükseleceği öngörülüyor, iş Bankası, konut kredisi kullanan müşterilerine gelir akışlarına uygun bir geri ödeme planı oluşturmalarını öneriyor. Sahip olunan ve ilerleyen dönemlere ilişkin beklenen aylık gelir değişimlerine uyumlu ödeme planı talep edilmesinin önemine dikkat çekiliyor. İş Bankası 'Türkiye'nin Ev Kredisi' paketi kapsamında 'Sabit Taksitli', 'Kişiye Özel', 'Evden Eve', 'Düşük Ödemelerle Başlayan', 'Eşit Anapara Ödemeli', 'çevre Dostu', 'Kamu çalışanlarına Özel', 'Ön Onaylı', 'Yabancılara Özel', 'İndirimli', 'Devralınan', 'Maksimum Ev Paketi', 'Tüketici Destek' gibi farklı müşterilerin değişen ihtiyaçlarına cevap verecek çok çeşitli kredi alternatifleri sunuyor. İş Bankası'ndan 1-24 ay vadelerde aylık yüzde 0.73, 25-60 ayda yüzde 0.75, 61-84 ay vadelerde yüzde 0.77, 85-120 ay vadelerde ise yüzde 0.79 faizle ocak ayında kredi kullanmak mümkün.

Para