Kripto Paralar

Kripto para dolandırıcılıkları ile ilgili bilinmesi gereken en yaygın 7 yöntem!

Kripto para dolandırıcılarına yönelik alınması gereken tedbirleri uzanlar sıraladı.Peki kripto para piyasasında dolandırılmamak için nelere dikkat etmeliyiz? İşte uzmanların önerileri...jpg'/>Kripto para dolandırıcılarına yönelik alınması gereken tedbirleri uzanlar sıraladı

Kripto para dolandırıcılarına yönelik alınması gereken tedbirleri uzanlar sıraladı.Peki kripto para piyasasında dolandırılmamak için nelere dikkat etmeliyiz? İşte uzmanların önerileri...

Dolandırıcıların yeni kapısı kripto para piyasası oldu. Habertürk'te yer alan habere göre; Dünya “kripto para çılgınlığına” kapılmış devam ediyor. Monero, Bitcoin, Dogecoin ve Ethereum gibi dijital paraların yaygınlaşması yatırımcıların ilgisini çektiği gibi dolandırıcılarında ilgisini çekmeye başladı. Siber güvenlik kuruluşu ESET, son zamanlarda artış gösteren kripto para dolandırıcılıkları ile ilgili olarak kullanıcıların dikkatli olması için bazı kuralları sıraladı.

Dolandırıcıların yatırımcıları tuzağa düşürebilmek için mevcut olayları ve gündemdeki trendleri kullandıklarına dikkat çeken ESET uzmanları, “En popüler gündem konularından biri olan kripto para konusunda da harekete geçmekte gecikmediler" diye ifade ettiler.

ABD Federal Ticaret Komisyonu’na (FTC) göre 2020 yılının Ekim ve 2021 yılının Mayıs ayları içinde, Amerikalı vatandaşlar binlerce kripto para dolandırıcılarına ortalama 80 milyon Amerikan doları (71 milyon Euro) kaptırdı. Avrupa ülkesi İngiltere’de bu rakam çok daha fazla. Polis tutanaklarına göre göre 2021'in ilk dokuz ayında dolandırılanlar 146 milyon poundun (172 milyon Euro) üzerinde para kaybettikleri kaydedildi.

KRİPTO PARA DOLANDIRICILIKLARI NEDEN ARTIŞ GÖSTERDİ?

Uzmanlar, kripto para dolandırıcılıklardaki yükselişin sebeplerini şu şekilde sıralıyor:

- Geleneksel borsa piyasasını düzenlemek için birçok düzenleme bulunurken kripto para piyasasında ise düzenleyen çok az düzenleme mevcut.

- Medyanın kripto paraya yönelik yoğun sempatisi, kripto parayı kimlik avı hırsızlığına ve dolandırıcılıklara uygun hale getiriyor.

- Gün geçtikçe artış gösteren kripto para fiyatları, hemen zengin olma hayali kuran tüketicilerin ilgisini cezbediyor.

- Sosyal medyadaki paylaşımlar, gerçek ile hayal arasındaki çizginin kargaşaya girmesine sebep oluyor.

- Kimlik avı dolandırıcıların tuzak olarak seçtikleri para madenciliği insanların ilgisini çekiyor.

EN YAYGIN KRİPTO PARA DOLANDIRICILIKLARI NELER?

Kripto para sektöründe güvenli bir şekilde saklanan sanal paranız mevcut ise paranız bilgisayar korsanları açısından risk taşıyor olabilir.
Pekçok durumda tehdit aktörleri bu ve buna benzer şirketlerden para ayaklamayı başarıyor. Fakat  güvenlik ihlaline maruz kalan şirketler genellikle suç olmayan müşterilerin zararını telafi edeceği sözünde bulunuyor.

Maalesef kripto dolandırıcılığına uğramış kişiler için böyle bir garanti verilmedi. Eğer dolandırılısanız yüksek miktarda para kaybına uğrarsınız. Bu sebeple böyle dolandırıcılıkların nasıl yapıldığını anlamak gittikçe daha fazla önemli bir hal alıyor. Uzmanlar en yaygın kripto para dolandırıcılık türlerini şu şekilde sıralıyor:

1- Saadet zincirleri:

Bir şekil yatırım dolandırıcılığı olan bu tarzda dolandırılanlar var olmayan bir şirkete veya “hızlı yoldan zengin eden bir zincire” yatırım yapmak amaçıyla dolandırıyorlar. Aslına bakıldığında o isimde bir zincir veya şirket bulunmaz. Dolandırıcılar, Kripto para yatırımcıların ilgisini cezbetmek ve daha çok sanal kâra ulaşmak için sürekli yeni ve belirsiz bir “ileri” teknoloji icatları, kripto para dolandırıcıları için en uygunudur. Para sanal olunca verileri yanıltmak kolaylık kazanıyor.

2- Aldatmacalı işlemler:

Sahtekarlar yatırım yapan kişileri yanlış bilgilerle yönlendirerek, pek bilinmeyen kripto para şirketlerinden hisse almaları yönünde ikna ederler. Bununla birlikte, hisse fiyatı artar ve dolandırıcı düzenli bir gelir elde etmeye başlarken dolandırılan ise elindeki hisseler değerini kaybeder.

3- Ünlülere yer veren sahte reklamlar:

Dolandırıcılar ünlülerin isimlerin sosyal medya hesaplarını ele geçirir yada ünlüler adına sahte hesaplar oluşturur. Bu şekilde takipçilerini  yatırım yapmaya teşvik edecek paylaşımlarda bulunur.



4- Sahte borsalar:

Dolandırıcılar, kripto para borsalarında yer alan sanal paralara erişim vaadinde bulunan e-postalar gönderir veya sosyal medya gönderileri paylaşır. Fakat bunun karşılığında öncelikle kişilerin bir miktar ücret ödemesi şartı konulur. Bu tarz bir borsa bulunmadığından para ortalıktan kaybolur.

5- Dolandırıcı uygulamalar:

Dolandırıcılar yasal kripto para uygulamalarını ele geçirerek sahte uygulama mağazaları yükler. Bu şekilde uygulamayı indiren kişilerin, kişisel ve mali bilgilerine el koyabilir veya cihazınıza kötü amaçlı yazılım yükleme işlemi gerçekleştirebilir.

6- Sahte basın bültenleri:

Dolandırıcılar, yanlış bilgi yaymak üzere habercileri de kandırmayı başarabilirler. İki defa yaşanan bu durumun birinde, bilindik bir haber sitesi ünlü olan perakendecinin bazı kripto paraları kabul edeceğine yönelik makaleler yazdı. Yazılan makaleler dolandırıcıların söz konusu para hisselerini daha kıymetli hale getirmek amacıyla tasarlanan aldatmacalı işlemlerin biriydi.

7- Kimlik avı hırsızlığı/kimliğe bürünme:

Kimlik avı, dolandırıcıları tercih ettiği  en yaygın dolandırıcılık türleri arasında yer alıyor. Mesajlar, e-postalar ve sosyal medya mesajları yasal ve güvenilir bir kaynaktan alınmış imajı çizilir.

NASIL KURBAN DURUMUNA DÜŞMEYİZ ?

ESET güvenlik uzmanları dolandırılmamak için önerileri şu şekilde sıralanır.

“Sahtekarlıkla savaşmak için en iyi silah şüpheci olmaktır” diye ifade eden uzmanlar, dolandırılmamak için şu önerilerde bulunuyor:

- E-posta, mesaj, sosyal medya gibi iletişim ağlarında sizinle iletişime geçen şahıslarla kişisel bilgilerinizi paylaşmayın. Arkadaşınız sandığınız kişilerin aslında arkadaşlarınızın e-postasını veya sosyal hesabını ele geçirmiş bir bilgisayar korsanı olabilme ihtimalini unutmayın.

- Tüm yatırım fırsatlarına temkinli yapmaya çalışın eğer bir şey gerçek olamayacak kadar iyiyse büyük olasılıkla gerçek değildir.

- İki korumalı kimlik doğrulama sistemini bütün kripto para hesaplarınızda kullanmaya özen gösterin.

- Ön ödeme şartı olan yatırım “fırsatlarına” pek yaklaşmayın.

- Resmi olmayan uygulama mağazalarını kullanmamaya özen gösterin.

- Mobil cihazlarınıza yada bilgisayarlarınıza güvenilir bir sağlayıcının kötü amaçlı yazılım karşıtı uygulamalarını indirin.

Kripto para dolandırıcılığı 14 milyar dolarla rekor kırdı!

Kripto para piyasasında yeni vurgun: Hecoin!