Kripto para düzenlemesi neleri kapsayacak?
Merkez Bankası’nın ödeme sağlayıcılar aracılığıyla kripto paralarla gerçekleştirilen ödemelere ve para transferlerine yasak getirmesinden bu yana herkesin dikkati yapılacak olan yasal düzenlemeye döndü.
Merkez Bankası’nın ödeme sağlayıcılar aracılığıyla kripto paralarla gerçekleştirilen ödemelere ve para transferlerine yasak getirmesinden bu yana herkesin dikkati yapılacak olan yasal düzenlemeye döndü.
Dünya Gazetesi'nden Barış Erkaya'nın haberine göre; düzenleme taslağın a artık son aşamaya gelindiği görülüyor. Eylül'de çıkması ve hem kripto paralar hem de kripto para platformlarına ilişkin düzenlemeler içermesi öngörülen taslağın pilot uygulama ile Ekim'de çıkacağı konuşulanlar arasında yer alıyor. Ancak Merkez Bankası cephesinde biraz frene basıldığı ve düzenlemenin biraz gecikebileceği öğrenildi. Merkez'in özellikle kara para olabilecek kaynağın akışını önceki düzenleme kapsamında durdurduğu belirtiliyor.,
Düzenlemenin kuşkusuz en can alıcı noktası kripto para alım-satım platfomlarna ilişkin olan tarafı.
Türkiye’de kripto paralara ilişkin kurumsal kabullenme konusunda oldukça dikkat çekici gelişmeler meydana geliyor. Fenerbahçe’nin Türkiye’de kurulu bir borsa üzerinden token arzı, bu hafta içerisinde ise AB Grup Holding’in hem bir kripto para alım-satım platformu hem de kendi blockchain ağ altyapısına sahip bir kripto para hayata geçirdiğini, bu projenin arkasına da grubun bütün sermayesini teminat şeklinde koyacağını açıklaması önemli gelişmelerden oldu.
Kripto para alanına yatırım gerçekleştiren herkes öncesinde Ankara ile görüştüğüne dikkat çekiyor. Buradan çıkan izlenim ise alım-satım platformlarına yönelik oldukça sert kurallara sahip, fakat kripto para yatırımlarına engel olmayacak bir düzenlemenin hayata geçirileceğine ilişkin. Borsalardan çok yüksek sermaye yeterliliği isteneceği ve platformların çok yakından takip edileceği öngörülüyor. Ayrıca yatırımcı koruma mekanizması hazırlanacağı da ifade ediliyor.
Elbette bu yüksek sermaye koşulu pek çok borsanın astronomik sermaye artışları gerçekleştirmesini zorunlu hale getirecek. Sermaye şartı için geçiş dönemi olacak mı henüz netleşmedi. Ancak platformlar arasında birleşme ve satın almaların yaşanacağı günler uzak görünmüyor.