Ekonomi

Kripto para piyasasında beklenen oldu! Dev şirket iflas başvurusu yaptı

Kripto paraların son dönemde yaşadığı düşüşler sonunda beklenen iflas haberinin ilkinin gelmesine neden oldu. İngiliz Virginia Adaları'nda görülen mahkeme sonunda verilen tasfiye kararı verilen Singapur merkezli Three Arrows Capital, ABD’de mahkemeye iflas başvurusu yaptı.Dev şirket varıklarının tasfiye edilmesine ilişkin kararın ardından ABD mahkemelerine iflas işlemlerinin başlatılması için talep yaptı

Bitcoin'in son bir haftada yaşadığı değer kaybının yüzde 8'e yaklaştığı bugünlerde Singapur merkezli Three Arrows Capital iflas bayrağını çekti. Dev şirket varıklarının tasfiye edilmesine ilişkin kararın ardından ABD mahkemelerine iflas işlemlerinin başlatılması için talep yaptı.

İflas başvurusuna ilişkin Bloomberg’in aktardığı habere göre şirket, yabancı borçluların varlıklarını korumalarına olanak tanıyan ABD İflas Kanunu'nun 15. Bölümü uyarınca alacaklılardan koruma talep etti.

Tasfiye kararı sonrası gelen iflas başvurusu, borsaları ve yatırımcıları çevreleyen kripto piyasasındaki çöküş sürerken gelmesi dikkat çekti. Tasfiye kararı kripto sektöründeki krizin daha da derinleşeceği yönündeki endişeleri büyüttü.

KRİPTO PİYASASI FED'E Mİ YENİLDİ?

Kripto para piyasası FED'in enflasyon baskısı nedeniyle aldığı peş peşe faiz artırım kararları sonrasında  yüzde 70 değer kaybetmişti. Bitcoin ve Ethereum gibi en çok talep gören kripto para birimleri geçen yıl piyasanın yükseliş trendinde olduğu dönemde tüm zamanların en yüksek seviyelerini gördükten sonra adeta çakıldı.

Piyasadaki düşüşten en çok etkilenen kuruluş ise Singapur merkezli Three Arrows Capital ( 3AC) olmuştu.

İngiliz Virginia Adaları'nda görülen mahkeme şirketin varlıklarının tasfiyesine karar verdi. Tasfiye memurluğunu danışma şirketi Teneo üstlendiği süreçte şirketin yöneticileri Russell Crumpler ve Christopher Farmer tasfiye sürecini denetledi..

SİNGAPUR PARA OTORİTESİ'NDEN KINAMA

Singapur Para Otoritesi (MAS), geçtiğimiz perşembe günü yanlış bilgi sağladığı ve varlık eşiğini aştığı için 3AC'yi kınadı.Singapur'un finansal hizmetler düzenleyicisi, 3AC'nin başka herhangi bir ihlalde bulunup bulunmadığını araştırıyor.

Financial Times'ın incelediği mahkeme belgelerine göre kripto opsiyonları ve vadeli işlem borsası Deribit, 3AC'nin finansal sıkıntılardan ötürü 80 milyon doları geri ödemediğini tespit etti. 80 milyon dolar, yaklaşık 42 milyon dolar değerindeki 1300 bitcoin ve 15 bin etheri kapsıyor. Söz konusu borç ayrıca 37,1 milyon dolarlık negatif varlık değerlerini içeriyor.

Deribit, şirketin ödemesi geldiğinde borçlarını ödeyemeyecek durumda olduğunu ve bu nedenle iflas ettiğini ifade etti.

Kripto finansal hizmet grupları BlockFi ve Genesis de 3AC'nin teminatları sağlayamaması nedeniyle geçen ay bazı pozisyonlarını tasfiye etti. Blockchain analitik firması Nansen, fonun varlıklarının 10 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor.

 

EL SALVADOR ALIM YAPMAYI SÜRDÜRÜYOR

Bitcoin'deki düşüşe rağmen Orta Amerika ülkesi El Salvador, kripto para lımlarına devam ediyor. Ülke 19 bin dolar fiyatla 80 yeni Bitcoin daha satın aldı. El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, Twitter'dan yaptığı açıklamada, cuma günü her biri 19 bin dolardam 80 bitcoin daha aldıklarını açıkladı.