Kripto paralar değerlenecek mi? İşte Bitcoin beklentileri...
Kripto paraların kullanımında dünyada dördüncü, Avrupa’daysa ilk sıraya yerleşen Türkiye’de, kripto para piyasaları için getirilecek düzenlemelerle ilgili çalışmalar devam ediyor. Peki bu düzenlemeler belli oldu mu?Kripto paralar değerlenecek mi? İşte Bitcoin beklentileri... Euronews'ten Dilek Gül'ün haberine göre; kripto para düzenlemesi merakla bekleniyor
Kripto paraların kullanımında dünyada dördüncü, Avrupa’daysa ilk sırada bulunan Türkiye’de, kripto para piyasalarında gerçekleştirilecek düzenlemelere ilişkin çalışmalar devam ediyor. Euronews'ten Dilek Gül'ün haberine göre; kripto para düzenlemesi merakla bekleniyor. Peki düzenlemeyle ilgili bu aşamada neler biliniyor, kripto paralar ne kadar güvenli ve fiyatlandırması konusunda uzmanlar ne düşünüyor? Uluslararası Piyasalar Uzmanı Şant Manukyan, kripto paralarla ilgili merak edilen bu soruları cevapladı...
Şimdiye kadar taslağa ilişkin basına yansıyan bilgilerde, izin almadan kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyette bulunduğu belirlenen gerçek ve tüzel kişilerin yetkilileri hakkında 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesi ile kripto varlık alım-satım ile transfer işlemlerini yetkisiz kuruluşlarda gerçekleştirenşere 20 bin TL'den az olmamak şartıyla ceza verilmesi gibi ayrıntılar ortaya çıktı.
Ancak Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, yakın zamanda verdiği bir mülakatta basına yansıyan bu başlıkların doğruluğunu onaylamadı ve "Amaç yasaklayıcı değil, düzenleyici bir yasal düzenleme ortaya çıkarmak ve birikimlerini kripto varlıklarda değerlendirmeye çalışanların mağdur edilmesinin önüne geçmek" diye konuştu.
Düzenlemeyle ilgili basında yer alan özellikle vergi oranları ve bilgilerin doğru olmadığına vurgu yapan Elitaş, henüz kripto varlıklara ilişkin ortaya çıkmış net bir taslak olmadığını, paydaşlarla görüşmelerin devam ettiğini belirtti.
Kripto para piyasasında düzenleme nasıl olmalı?
Uluslararası Piyasalar Uzmanı Şant Manukyan, bir dönem Türkiye’de kripto para varlığının yasaklanacağıyla ilgili yorumlara katılmadığını dile getiriyor.
Vergilendirme ve bir dizi önlem ile beraber Çin ve Amerika modeline değinen Manukyan, böyle bir ortama geçişte yalnızca alış satışı düzenlemek ve onu vergilendirmenin yetersiz kalabileceği görüşünü savunuyor. Manukyan'a göre kripto para ve Bitcoin alım satım işi 2017 yılında yani geride kaldı ve günümüzde çok sayıda iş modeline değiniliyor. Manukyan, şunları kaydetti:
"Son dönemde yapılan açıklamalar bir yasaklama olacağını söylemiyor. O kadar katı olacağını zannetmiyorum ama şu andaki kadar regülasyonsuz olmayacağı da kesin. Çin dijital Merkez Bankası parası çıkartınca rekabeti iyice kesmek istedi. Amerika daha kibarca vergi yasalarındaki inceliklerle yapıyor. Örneğin biraz daha stabil coinleri para piyasası fonları kurallarına dahil etmek istiyor. Bir şekilde herkes bunu dahil edecek. Oranı bilmiyorum ama devletler bu işlerden vergi alır. Ve muhtemelen vergilendirilecek ve bir takım düzenlemeler getirilecek. Burada unutulmaması gereken Kripto para konusu ve Bitcoin aldım sattım 2017’nin konusu. Şimdi Non Fungible Token’ler geldi (Değiştirilemeyen Token) ardından metaverseler geldi. Dolayısıyla çok sayıda iş modelinden bahsediyoruz. Böyle bir ortama geçişte sadece alış satışı düzenlemek ve onu vergilendirmek yetersiz kalacaktır. Çok daha geniş bir şekilde finansın, sanatın, insan haklarının yeniden tanımladındığı hatta diploma ve transkriplerin bile NFT’ye geçeceği bi ortamdan bahsediyoruz. O nedenle birincisi hayal gücünüz ikincisi de cari sisteme geçtiğinizde daha verimli olup olmayacağı önemli. Ve bu yeni yapıyla devam edeceksek, kendi has regülasyonları olacak."
"Sadece Elon Musk’un bir cümlesiyle yukarı gidebilen bir kripto varlık güvenilir değildir"
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından hazırlanan kripto varlık raporuna göre, kripto varlıkların asli değeri bulunmuyor ve değeri çok oynak. Yine denetim mekanizmasına tabi tutulmaması ve merkezi bir muhatabın olmaması da kripto para piyasasının güvenilirliğinin sorgulanmasına neden oluyor.
Uluslararası Piyasalar Uzmanı Şant Manukyan anahtarın kişide olması önemli dedi ve şöyle konuştu:
"Sadece Elon Musk’un bir cümlesiyle yukarı gidebilen bir kripto varlık benim gözümde güvenilir değildir. Ama Bitcoin, Ethereum gibi biraz daha piyasa değeri yüksek kripto varlıklar baktığımızda Amerika’daki Sermaye Piyasası Kurulu’nun bunlara yönelik yaklaşımız daha pozitif daha net diyebiliriz. Ve burada olan aktör sayısı daha fazla yani elinde tutanlar. O nedenle manipüle edilmesi diğer coinlere görece daha da zor. Ayrıca ne olursa olsun mutlaka özel anahtarın sizde olması gerekiyor. Eğer özel alan yoksa bir borsada tutuyorsanız zaten o coinin sahipliğinden bahsetmek çok doğru olmaz. Türkiye’de de gördük alıp kaçmalar, hacklenmeler vs… Bunlar son derecek mümkün. Ama güvenilir olmasından kasıt bir mevduat güvencesiyse tabiki o kadar güvenilir değil."
Bitcoin ve Ethereum neden düşüyor, bu düşüş ne kadar sürecek?
Merak edilen bir diğer başlık ise kripto para varlığının güvenilirliği ile beraber Bitcoin ve Ethereum’daki düşüşün ne kadar devam edeceği oldu.
Uzmanlara göre Ukrayna-Rusya arasındaki gerilim, yükselen enerji fiyatları sebebiyle kripto para madencilik faaliyetlerinin yavaşlaması gibi bir çok etken bulunuyor.
Uluslararası Piyasalar Uzmanı Şant Manukyan’ın bu etkenlere eklediği diğer unsurlar ise FED ile birlikte piyasada yeniden fiyatlamaya gidilmesi ve teknoloji hisselerinde satışın gelmesiyle insanların portföylerinin bir bölümünde zarara uğrayınca portföyün diğer taraflarını likide etmeye başlaması...
Peki bu düşüş ne kadar devam edecek? Manukyan, "Bu sorunun cevabı hisse senedi piyasasında dibi görüp görmediğimize bağlı" diye konuşuyor ve sözlerini şu şekilde tamamlıyor:
"Bireysel yatırımcılar ve kurumsal alımlar açısından hem 2020-2021’de insanların eve kapatılması hem de enflasyon riskinin biraz daha ortaya çıkmasıyla Bitcoinin tabanı büyüdü. Dolasıyla daha önceki yıllarda olduğu gibi teknolojiye yakın ve spekülasyonu seven açık görüşlü insanların kendi aralarında alıp sattığı bir varlıktan çıkıp portföylerde kendisine yer bulan bir varlık haline geldi. Simdi son bir kaç aydır Bitcoinin piyasa ile olan yani hisse senetleri ile olan koalisyonu artmıştı. O nedenle FED ile beraber piyasada bir yeniden fiyatlamanın başlaması, teknoloji hisselerinde satışı gelmesiyle insanlar portföylerinin bir kısmında zarar edince portföyün diğer taraflarını likide etmeye başlar. Dolayısıyla Bitcoindeki satış burdan kaynaklanıyor. Şirketler de bireyseller de satıyor. Daha ne kadar devam eder ? Bu sorunun cevabı hisse senedi piyasasında dibi görüp görmediğimize bağlı. Yarın açıklanacak olan FED toplantısında biraz daha netlik olursa yani ne kadar faiz arttırılacak, yirmibeş baz puanlı adımlarla mı arttırılacak gibi başlıklar biraz daha netleşirse bir toparlanma olacağını düşünüyorum. Ama bu yıl Amerika’da regülasyonların da çıktığı bir yıl olacak gibi, o açıdan da bazı belirsizlikler var. Fakat genel olarak baktığımızda bu kriptonun kendisinden kaynaklanan satıştan ziyade genel piyasa satışı olarak öne çıkıyor. Ethereum’da da durum aynı. Kripto piyasası birbirinden çok ayrılacak kadar ince yatırımlar yapan insanların piyasası değil. Bitcoin satışıyorsa, Ethereum da satışıyor."
İslam Memiş altın yatırımcısını uyardı: Bunu yapanlar batacak!
1.500 akaryakıt istasyonu kapanabilir!
Gram altın 1.450 lira olacak iddiası! Yatırımcılar sürekli altın almak isteyecek!
Dolarda kritik gelişme! Büyük yıkım geliyor!
Memur ve emekliye büyük müjde! 1000 liradan fazla yatacak!
TOKİ'den İstanbul'a 1.229 yeni konut geliyor!
Bitcoin 6 ayın en düşük seviyesinde!
Konut fiyatları ve kiralar yükseldi: Anlaşmazlıklar arttı!