01 / 05 / 2024

Kripto paralarda balon var mı?

Kripto paralarda balon var mı?

Yale Üniversitesi Profesörü ve aynı zamanda S&P Case- Shiller konut fiyat endeksi kurucusu da olan Robert Shiller, kripto para piyasalarına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.



Son haftalarda kripto paralar ve kripto para borsaları gündemden düşmüyor. Bloomberg HT'de yer alan habere göre; rekor değer artışlarına rağmen kripto para piyasasına ilişkin endişeleri olduğunu dile getiren Nobel ödüllü ekonomist Robert Shiller, konut sektöründe de balon olduğunu dile getirdi.

Yale Üniversitesi Profesörü ve aynı zamanda S&P Case- Shiller konut fiyat endeksi kurucusu da olan Robert Shiller, yaptığı açıklamasında “Konut fiyatları reel olarak hiç bu kadar yükselmemişti, elimizdeki veriler 100 yıl öncesine kadar gidiyor. Bu artış kayda değer. Bu yükselişler sadece Merkez Bankası’nın politikasıyla da açıklanamaz. Piyasaların sosyolojisinde bir şeyler oluyor” şeklinde konuştu.

Kripto paralarda balon var mı?

Shiller, şu anda fiyatlarda çok fazla ivmelenme yaşandığına, bir yıl sonra da fiyatlarda çok fazla düşüş yaşanacağını tahmin etmediğini ifade etti. 

Shiller, borsalardaki son yükselişte sürü psikolojisinin önemli role sahip olduğuna dikkat çekti. 2020 Mart'ta dip seviyelere inen S&P 500 ve Dow Jones endeksleri, o dönemden beri yaklaşık yüzde 90, Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 100’ün üzerinde arttı. 

Kripto para birimlerindeki değer artışlarına ilişkin de konuşan Shiller, “Tamamen psikolojik bir piyasa. Teknolojisi etkileyici. Ancak değerini belirleyen nihai kaynak muğlak, yükselişler gerçeklerden çok hikayelere dayanıyor” diye konuştu.

Kripto paralarda balon var mı?

Daha önce kripto para almayı düşündüğüne vurgu yapan Shiller, “etkisini deneyimlemek için satın almayı düşündüm ancak hiçbir zaman bitcoin almadım, belki de bu piyasada aktif olmalıyım” açıklamasında bulundu.

Bitcoin, cuma günü kapanışa kadar son iki haftada yüzde 30’dan fazla değer kaybetti.

Kripto paralar için araştırmalar hızlandı!

Kripto borsası altın fiyatlarını etkileyecek mi?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön