29 / 04 / 2024

Kripto paralarda kaçış başladı mı?

Kripto paralarda kaçış başladı mı?

FED’in varlık alımlarını azaltma kararıyla beraber azalan risk iştahının kripto paralarda çıkışa neden olduğuna dikkat çeken ekonomist Devrim Akyıl, “Ufak adımlarla kaçışın başladığını gözlemliyoruz” diye konuştu.



Türk yatırımcıların kripto paraya ilgisi artarak sürerken piyasadaki dalgalanma tedirginliğe neden oldu. Sözcü Gazetesi'nden Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre; Türkiye'de piyasanın büyüklüğü 900 milyon dolara ulaştı ve tahminlere göre 4 milyon kişi kripto para yatırımında bulunuyor. 

Kripto paralarda kaçış başladı mı?

“KAÇIŞ BAŞLADI”

Ekonomist Devrim Akyıl, kripto para borsalarındaki değer kayıplarının sebeplerine ilişkin açıklamaalrda bulundu. Kripto para borsalarındaki aşağı yönlü hareketin yalnızca piyasaya özgü olmadığına, ABD Merkez Bankası'nın (FED) varlık alımlarını azaltma kararıyla beraber düşen risk iştahının kripto paralarda çıkışa neden olduğuna vurgu yapan Akyıl, “Risk iştahı deyince ilk başta parasal genişlemeden en fazla pay alan kripto paralar ve hisse senetleri öne çıkıyor. FED'in tahvil alımı azaltımı etkilemiyor gibi gözükse de dolar endeksinin yukarı yönlü hareketiyle, riskten ufak adımlarla kaçışın başladığını gözlemliyoruz” diye konuştu.

Kripto paralarda kaçış başladı mı?

Teknik olarak Bitcoin için 62 bin 500 doların aşağısında durdukça trendin kısa vadede aşağı yönlü olacağını dile getiren Akyıl “Orta vadeli ise 52 bin-53 bin dolar bölgesinin aşağısına inen hareketler gözlemlenirse trend değişikliği o zaman gündeme gelebilir” ifadelerini kullandı. 

Genellikle Bitcoin'i izleyen altcoinlerin biraz farklılık gösterdiğinin altını çizen Akyıl, “Sektörün piyasa büyüklüğünde biraz küçülme yavaş da olsa gözlendi. Önce Bitcoin hareket eder, Bitcoin dinlenirken altcoinlerde yukarı yönlü hareket başlar. Son dönemde bunu görmemeye başladık. Sebebi ise makro ekonomik gelişmeler. Tüm parasal hareketlerin hızında bir yavaşlama gözlüyoruz” açıklamasında bulundu.

Kripto paralarda kaçış başladı mı? 

“TETHER RİSKİ GÖZ ARDI EDİLİYOR”

Ekonomist Devrim Akyıl, kripto paralarda Tether riskinin göz ardı edildiğii de vurguladı. 

Tether, kripto paraların oynaklığından tedirgin olan, kripto para dünyasına adım atarken çekingen duran yatırımcılara, değeri ABD Doları'na endekslenmiş bir stablecoin (başka bir değerli varlığa “sabitlenmiş” bir kripto para birimi. Akyıl, Tether'in bütün kripto para piyasasını sallayacak bir riskin üzerinde olduğuna vurgu yaptı. 

Akyıl, “Siz coininizi sattığınız zaman Tether'e geçiyorsunuz, Tether bu parayla ne yapıyor? Çıkardığı coinleri kendisine geçmiş paraları nerede değerlendiriyor? Şirket daha önce yapmış olduğu açıklamada paranın yüzde 50 ile 60'ını sabit getirili menkul kıymetlere yatırdığını açıkladı” şeklinde konuştu. Ağır borç yükü altında olan Çinli emlak şirketi Evergrande'i işaret eden Akyıl, “Ancak Evergrande'nin batışı bu sabit getirili menkul kıymetlerle ilgili riskleri de ortaya çıkardı. Bu paranın ciddi miktarda kaybedilmiş olma ihtimali var” yorumunu yaptı.

Bitcoin 75 bin doları geçecek mi?

Kripto paralar değer kaybediyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön