Kripto Paralar

Kripto paralarda şok! Dönüş başladı mı?

Bitcoin’de kasım ayı ortasında görülen sert değer kaybı bütün kripto paralara yansıdı. Bu süreçte Bitcoin yüzde 50’den fazla düşerken, alt coin'lerde kayıplar daha çok oldu. 33 bin doların altından tepki alımlarıyla karşılaşan Bitcoin’de kritik seviye neresi? Kriptolarda dönüş başladı mı?Dünya Gazetesi'nden Ufuk Korcan'ın haberine göre; kripto varlıklara ihtiyaç bulunmayan ve toplam birikimin küçük bir kısmı ayrılmalı

Kripto varlıklara yatırım yapmak için çelik gibi sinirlere sahip olmanın gerekli olduğu yeniden görüldü. Dünya Gazetesi'nden Ufuk Korcan'ın haberine göre; kripto varlıklara ihtiyaç bulunmayan ve toplam birikimin küçük bir kısmı ayrılmalı. Kredi çekilerek bu işlere girilmemesi gerekiyor. Bu uyarının ne kadar yerinde olduğu geçen günlerde yeniden görüldü. Çok değil bundan 2.5 ay önce Bitcoin, 69 bin dolar seviyesini aştı ve ‘ralli’ söylentilerine neden oldu. Ancak 24 Ocak'ta Bitcoin, 33 bin doların altına düştü. Yani zirveye göre kayıp yüzde 50’yi geçti. Alt coin'lerde ise değer kayıpları daha sert yaşandı. 

Peki 33 bin doların altından tepki alımlarıyla karşılaşan Bitcoin’de kritik seviye neresi? Geçmişte Bitcoin ne kadarlık düşüşün ardından geri dönebildi?

BTC'DE TARİHİ DÜŞÜŞLER

Aslında son kaydedilen bu hareket kripto paralarda olağan bir durum. 2012'den bu yana Bitcoin’in hareketleri değerlendirildiğinde 15 tane büyük düşüşün (son düşüş hariç) yaşandığı belirleniyor. Son 10 senede ulaştığı son zirveye göre en sert geri çekilme 5 Aralık 2013 ile 21 Şubat 2014 tarihleri arasında gerçekleşti. Bitcoin bu tarihler arasında yüzde 92 değer kaybı yaşadı. Diğer bir deyişle, 1.240 dolardan 91.7 dolara geriledi. 10-16 Nisan 2013'te ise Bitcoin fiyatlarında yüzde 81.2’lik çöküş kaydedildi. Ayı Piyasası’nın hakim olduğu 17 Aralık 2017 ile 15 Aralık 2018 tarihleri arasında ise Bitcoin, 19 bin 666 dolardan 3 bin 220 dolara kadar geriledi. 

39 BİN 600 DOLAR SEVİYESİ KRİTİK

Bitcoin’de yakın zamanda en sert değer kaybı yüzde 51 ile 14 Nisan-17 Mayıs 2021 arasında kaydedildi. 69 bin dolar ile tarihi zirveye ulaşılan 10 Kasım tarihinden bu yana yaşanan düşüş trendinin devam edip etmeyeceğinin kestirilmesi ise mümkün değil. 

Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı açıklandı. Son haftalarda yaşanılan düşüşün ana sebeplerinden gösterilen Fed’in faiz yükseltimlerine ilişkin endişeler aslında çarşamba günkü toplantı sonrasında azalma göstermezken Bitcoin’de ilk tepki artış oldu. Sonrasında geri çekilme gerçekleşse de son trendde kaydedilen en düşük seviye olan 32 bin 985 dolara yaklaşmadı. Bu nedenle bu seviye düşüş trendinin dibi olabileceği veya dibe yakın yerler olduğu öngörülerini destekliyor. 36 bin 450, 34 bin 240 ve 33 bin 350 dolar seviyeleri destek noktaları olarak dikkat çekiyor. Yukarıda ise kısa vadede 39 bin 600-40 bin 600 dolar seviyesi hacimli aşılıp destek yapılmadan gerçekleşecek her artış satışlarla karşılaşabilir. Bu durumda kademeli de olsa 45 bin 500 dolar hedefe alınabilir. 

Fed faiz artırımı Bitcoin'i nasıl etkiler?

ABD Merkez Bankası (Fed) geçen hafta hafta yaptığı açıklamada, mart ayındaki toplantıda faiz artırımı uygulayacağı sinyalini paylaştı. Bu sene için genel beklenti Fed’in 3 faiz artırımı yapacağına ilişkindi. Fakat toplantının ardından bu beklenti 5’e kadar yükseldi. Kripto varlıkların faiz artırım sürecinden olumsuz etkileneceğiyle ilgili bir görüş bulunuyor. Peki geçmişte kripto varlıklar Fed’in faiz artırımlarını nasıl karşıladı? 

Fed, 4 Ocak 2016-29 Temmuz 2019 tarihleri arasında politika faizini yüzde 0-0.25 aralığından yüzde 2.25-2.50 aralığına çıkardı. Bu süre zarfında Bitcoin’in fiyatının 430 dolardan 9 bin 519 dolara yükseldiği kaydedildi. 

Faiz inerken düştü

Fed’in faiz indirimleri uyguladığı ve 23 Mart 2020 tarihinde faizleri yeniden yüzde 0-0.25 aralığına düşürdüğü dönemin sonunda ise Bitcoin’in fiyatı 6 bin 734 dolar oldu. Yani Fed’in faiz artırımı yaptığı 2016-2019 yıllar arasında Bitcoin’e bu durumun olumsuz yansımadığı tersine yükseliş yaşadığı öne çıkıyor. Fakat konunun bir de parasal genişleme tarafı bulunuyor. Ekonomide canlanmayı yükseltmek amacıyla piyasaya sağlanan yüklü miktardaki likiditenin azaltılması tedirginliğe neden oluyor. Zira hisse senetleri gibi kripto varlıkların da bu ‘bol para’ döneminden olumlu etkilendiği savunuluyor. Bu nedenler kripto paralar açısından faiz indiriminden ziyade varlık geri alımlarındaki hız daha çok önem arz ediyor. 

Ön satışlar frene bastı

Bitcoin liderliğinde gerçekleşen sert düşüşler kripto varlıklardaki ön satışlarda da frenlemeyi getirdi. Artış süreçlerinde her gün yeni bir ön satışın duyurusu gelirken, son günlerde az sayıda proje, ön satışla finansman sağlamaya yöneldi.

Geçen hafta Algo, Sol, Flow, Celo gibi projelerin ön satışlarının gerçekleştirildiği Coinlist'te The Stader'ın satışı yapıldı. Her ne kadar genel olarak ön satış sayısında gerileme yaşansa da The Stader'a yoğu talep gösterildi. Piyasasının toparlanması ve yeniden yükselişe geçmesi durumunda ön satışların da hız kazanacağı öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan talimat verdi! Kripto paraya yasal düzenleme geliyor!

Bitcoin 6 ayın en düşük seviyesinde!

Altını olanlar dikkat! Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi? Tarih verildi!

Arabası olana kötü haber! EPGİS resmen açıkladı: Akaryakıt fiyatları...

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kararda şok gelişme! Bu vergiler...

Faizler düşecek mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika açıklaması!

Emekli maaşlarında büyük gelişme! Maaşlara 750 TL eklendi! İşte yatacağı tarih!

Emlakta 2022 nasıl geçecek?