Kripto piyasalarında gayrimenkul projeleri hazırlanacak!
Kripto para platformu olan Bitci, Blockchain'de gayrimenkul projelerini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Hayata geçirilecek proje ile Bitci 10 ülkeye açılacak.
Kripto para ile ilgilenenler tarafından alım-satım platformu olarak bilinen Bitci yurtdışına açılmaya hazırlanıyor. Sabah'tan Barış Ergin'in haberine göre; Bitci Teknoloji çatısı altında Blockchain altyapısı ve ödeme hizmetlerini kullanan üç firma bulunuyor. Kripto para piyasalarında yer alan firmalar Türkiye ekonomisi için büyük önem taşıyor. 2021'de dünya genelinde blockchain için 11.7 milyar dolar harcama yapıldı. Blockchain, bankaların faaliyetlerini yüzde 30, tedarik zincirinde ise yüzde neredeyse 35'lik maliyet avantajıyla ön plana çıkıyor.
Bitci Teknoloji altındaki üç markasının değeri 1 milyar doları aşan firma (unicorn) yapmayı amaçlayan firmanın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Çağdaş Çağlar, küresel marka olmak için çalışmaların yapıldığını dile getirdi. Yıl sonuna kadar 10 şirket kurulacağını söyleyen Çağlar, "Malta'da borsa ve ödeme lisansı başvurusunda bulunduk. Ödeme hizmetleri lisansı tüm Avrupa'da geçecek. Borsa da birçok ülkede geçiyor. Malta dışında bu yıl aralarında İspanya, Fransa, İngiltere, ABD, Estonya ve Brezilya'nın olduğu 10 ülkede faaliyete geçeceğiz. Seneye de 100 ülkeye açılmayı düşünüyoruz. Ancak her zaman merkezimiz Türkiye ve özellikle de Bodrum olacak" dedi. Şu süreye kadar 60 milyon dolar yatırım yaptıklarını söyleyen Çağlar, "Bir yıl içerisinde 100 milyon dolar daha yatırım yapmayı planlıyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Gayrimenkulde yatırımlar artacak
Blockhain ile yapılacak çalışmaların enerji, gayrimenkul ve turizme odaklandığını belirten Çağdaş Çağlar, "Bu sektörler ile alakalı çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca belediyeler ile dijital kimlik konusunda görüşüyoruz. Televizyonlara özel çalışmalarımız da var. Emlak sektöründe gayrimenkulün tokenleştirme yönünde adımlar atacağız. Enerji santrallerinde tedarik zinciri üzerine projelerimiz var" dedi.
Şu zaman kadar 74 kulüple görüşme yaptıklarını dile getiren Çağdaş Çağlar, özellikle Güney Amerika ve ABD tarafında çok fazla tokene projesinin hayata geçirildiğini dile getirdi. Amerikan Basketbol Ligi (NBA) ve Amerikan Beyzbol Ligi (MLB) de görüştüklerini söyleyen Çağlar, "Bu iki ligde belirli bir aşamaya geldik. Güney Amerika'da aklınıza gelebilecek tüm büyük takımlar ile de anlaşmalar imzalayacağız. Güney Amerika yakında Türkiye'yi konuşacak" dedi. Bunun dışında kripto para piyasasında bir fenomen haline gelen Miami Belediye Başkanı Francis Suarez ile de görüştüklerini belirten Çağdaş, "Amerika merkezini Miami'de olması konusunda istekleri var. 'Güney Amerika operasyonunu da buradan yürütürsünüz' dediler. Yüzde 80'lere varan bir vergi avantajı sağlıyorlar. Miami'de otopark ve diğer belediye ödemelerinde token kullanma yönünde istekleri var. Bu konuda da görüşüyoruz" dedi.
Sermaye şartı bulunuyor
Malta'nın yasal düzenlemeleri konusunda geniş bir kapsama sahip olduğunu dile getiren Çağlar, "Biz Ripple ve Coinbase'in hukuk firmaları ile de görüştük. Malta'da da görüşmelerimiz oldu. Malta'da 750 bin euro şartı var. Bunun dışında ciddi şartlar konmuş durumda. Bu konuda tüm Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olacak bir yasal düzenleme olması konusunda adımlar atılması bekleniyor. Avrupa'da yasal düzenlemelerin 2024'te çıkması bekleniyor. 2022 yılında Türkiye'de de bir düzenleme çıkmasını umuyoruz. Malta örneği Türkiye'de de uygulanabilir. Sektörde işini iyi yapan ile kötü yapanın ayrılması lazım. En az 100 milyon TL'lik bir sermaye şartının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Belirli istihdam şartları da olması gerekir bizce. Çünkü kripto para borsası altyapısını dışarıdan alan da var. Üç beş kişi ile yapılabiliyor" dedi.