Kripto Paralar

Kriptolar Ukrayna Rusya savaşından nasıl etkilendi? Bitcoin'i neler bekliyor?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki Rus işgalini durdurmayı kabul etmemesinden sonra batılı ülkeler tarafından Rusya’ya yeni yaptırımlar hayata geçirilirken, Ukrayna krizinde gevşeme göstergesi olmamasına karşın kriptoların devi Bitcoin haftasonu 38-40 bin dolar seviyesinde oldu.  Piyasada dikkat çeken bir diğer kripto para olan Ethereum da ise 2 bin 300 dolar seeviyesine kadar düşüş kaydedilirken, ardından 3 bin 850 dolar seviyesine yükseliş kaydedildi

Rusya tarafından başlatılan Ukrayna topraklarına dönük askeri operasyonundaki ilk gün sert değer kaybı yaşayan ve 34 bin dolar seviyesine kadar düşen en yüksek hacimli kripto olan Bitcoin, ardından kayıplarının bir kısmını geri aldı ve 40 bin dolara kadar yükseldi. Piyasada dikkat çeken bir diğer kripto para olan Ethereum da ise 2 bin 300 dolar seeviyesine kadar düşüş kaydedilirken, ardından 3 bin 850 dolar seviyesine yükseliş kaydedildi. 

Haftasonunun ilk günlerinden beri yatay bir seyir izleyen dev kripto para Bitcoin, dün kısa bir zaman aralığında 40 bin dolar aştı ve pazar günü itibariyle 38 bin 800 dolar seviyesine çıktı. Gündemde olan diğer bir kripto birimi Ethereum da ise düne göre yüzde 0,5 değer kaybıyla 2 bin 740 dolar seviyesine kadar düştü. 

Peki kripto para piyasalarında neler oluyor? Kriptoları devi Bitcoin, Ukrayna Rusya geriliminden nasıl etkilendi? İşte tüm detaylar...

Sözcü'de yer alan habere göre; son günlerde Bitcoin ve hisse senedi piyasasının arasında ciddi bir paralellik olduğu gözleniyor. Cuma günü Rusya’nın Ukrayna’da askeri anlamda hızlı ilerleyiş göstereceğine ilişkin öngörüler sebebiyle hisse senedi piyasalarındaki fırtına dağılarak toparlanmaya başlamıştı. Bu toparlanmayla orantılı şekilde Bitcoin'de yaşanan kayıplarda silindi. Kriptoların devi Bitcoin bu şekilde hafta başındaki seviyelere yaklaştı.

ABD merkezli finans ajansı Bloomberg tarafından dün açıklanana göre, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri ilerlemesi beklenenden daha yavaş seyretti. Ayrıca Ukrayna ve Rusya arasındaki başlaması öngörülen müzakereler de ateşkes öngörüsünü yükseltebilir.

KRİPTO PİYASASI HANGİ GELİŞMELERİ TAKİP EDECEK?

Piyasalarda gelecek şüreçte savaşın seyrini yakın plandan izlenecek. Savaşın uzamasıyla ilgili öngörülerin yükselmesi durumunda piyasaların da derinden etkilenebileceği öngörülüyor. Batılıların Rus bankalarına ilişkin yaptırımları çoğaltması da Rus ekonomisine paralel şekilde Avrupa ekonomisine de yansıyabilir. Bu da piyasa aktörlerinin riskli varlıklardan ve bu nedenle Bitcoin’den kaçmasına etki edebilir.

Aynı zamanda bu durumların ekonomiye kötü yansıyacak olması sıkılaşmak için hazırlık yapan merkez bankalarının daha da şahinleşmesini sağlayabilir. Mart ayında ABD Merkez Bankası’nın faiz yükseltimi yapması öngörülüyordu. Sıkılaşma döngüsünün hız kazanması ve merkez bankalarının şahinleşmesi de kripto ve menkul kıymet piyasalarının riske girmesine neden olabilir. 

MADENCİLİK OLUMSUZ ETKİLENDİ

Ayrıca hem Ukrayna hem de Rusya’daki pek çok madencinin üretimlerinin savaş sebebiyle olumsuz etkilendiği belirtildi. Bu sebeple Bitcoin madenciliğinde de gerileme yaşandığı görüldü. Ukrayna’da kimi madencilik tesislerinin çatışma alanlarında yer aldığına ve kapatıldığına dikkat çekildi. Aynı zamanda olası çatışma bölgelerindeki tesislerin de taşındığı görüldü. 

Kripto para sistemindeki merkeziyetsiz platformlar nasıl işliyor?

Bitcoin'le ilgili şok tahmin! Dikkat! Şubat sonunda...