Kriz Dubai'ye kadar ulaştı fatura çelikçiye çıktı
İhracatın yıldızı olan demir çelik sektörünü sırtlayan Körfez ülkelerinde yeni inşaat projeleri askıya alındı.
SON aylarda ihracatın yıldız sektörlerinden olan demir çelik sektörü de küresel krizin olumsuz etkilerini kasım ayı başından itibaren çok net bir şekilde hissetmeye başladı. Son dönemdeki ataklarıyla ihracat sıralamasında başa oynayan sektör, ihracatı büyük ölçüde sırtlayan Ortadoğu bölgesinden gelen olumsuz sinyallerle tekleme yaşıyor. Bu teklemenin en önemli nedeni de sektörün inşaat demirinde en önemli müşterisi durumundaki başta Dubai olmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri'nde inşaat projelerinin yavaşlaması oldu. Maden ve Metal İhracatçı Birlikleri Başkanı Serdar Koçtürk'ün verdiği bilgiye göre, geçen yıl kasımın ilk haftasında Birleşik Arap Emirlikleri'ne 641 bin ton olan demir çelik ihracatı, bu ayın ilk haftasında 145 bin tona geriledi.
KÖRFEZ BÖLGESİ DURDU
KOÇTÜRK, gerilemenin en önemli nedeninin gelecek aylarda planlanan projelerin askıya alınması olduğunu söyledi. Kasımda ihracatta çok keskin bir düşüş olduğuna işaret eden Koçtürk `Körfez durdu. Yeni projelere başlama kararları askıya alındı' dedi. Koçtürk, aralıkta düşüşün süreceğini işaret etti.
Dünyanın 11'inci büyük üreticisiyiz
TÜRKİYE, 2007 yılında dünya ham çelik üretiminin yaklaşık yüzde 2'lik bölümünü gerçekleştirdi ve 25.8 milyon ton üretim ile 11. sırada yer aldı. Türkiye, başlıca çelik üreticisi olan ilk 15 ülke içerisinde Çin'den sonra en büyük üretim artışı gerçekleştiren ülke oldu. Demir çelik ithalatı 2007 yılında 16.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Uzun ürünler, demir çelik ihracatında yüzde 73.2 pay alırken, yassı ürünler yüzde 10.5 pay aldı.
Aslan payını BAE aldı
Ülke İhracat*
BAE 5.384
Katar 787
Romanya 787
Suudi Arabistan 749
ABD 642
Fas 479
Irak 426
İngiltere 422
Almanya 399
Cezayir 395
*Ocak-Ekim 2008/Milyon $
İhracatın yarısı Körfez'e
OCAK-Ekim 2008 döneminde demir çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 86 artarak 9.4 milyar dolardan 17.7 milyar dolara yükseldi. Sektördeki ihracat artışında milyar dolarlık ihracat projelerine imza atılan Körfez ülkeleri lokomotif görevi gördü. Birleşik Arap Emirlikleri'ne bu yıl yüzde 251 artışla 5.4 milyar dolarlık demir çelik ihracatı yapıldı. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 1.5 milyar dolardı. Ortadoğu bölgesine toplam demir çelik ihracatı ise yüzde 190 artışla 9.1 milyar dolara ulaştı.
Star Gazetesi