Yeni Şirketler

Kriz var diye düşünüp arsanızı satmaya kalkışmayın

Nabi Cücük iddialı konuşuyor: “Bugün arsa alın, 4 yıl sonra beni hatırlayın.”

Emlak sektöründe yaşanan gelişmeleri "Kriz var" diye yorumlayıp elindeki gayrimenkulü yok pahasına satmak isteyenleri de, 'Nasılsa daha da düşer' diyenleri de uyaran Reha Medin Emlak Hizmetleri Genel Müdürü Nabi Cücük, "Birçok insanın bir zamanlar 'Oralara gidilmez' dediği yerler parladı ve parlamaya devam ediyor" ifadesini kullanıyor.

Reha Medin Emlak Genel Müdürü Nabi Cücük, emlak piyasalarındaki gelişmeleri değerlendirirken, "Klişeleşmiş bir söz var, 'Şimdi tam alım zamanı' diye... Ben bu klişeleşmiş sözü tekrarlayacağım. Gerçekten tam zamanı... Faiz oranları istenen seviyelere bile gelse, o zaman bu fiyatların tekrarını bulmak mümkün olmayacak" diye konuşuyor.

Sadece faize bakma

Emlak alımı yapacakların sadece banka faizlerine bakmaması gerektiğini ifade eden Nabi Cücük, "Bu zamanları son derece iyi değerlendirmekte fayda var. Faiz oranları düşse bile bu fiyatlardan almadığınıza pişman olabilirsiniz. Müteahhitler demir ve çimento bulamıyor. Buna rağmen maliyet artışları fiyatlara fazla yansıtılmıyor. Ekonomi kendini toparlarsa, bu, fiyat artışı olarak kendini gösterecek. Bunu iyi değerlendirmek lazım" dedi. Hem yatırımcıların, hem ihtiyaç sahiplerinin iyi düşünmesi gerektiğini aktaran Nabi Cücük şöyle devam etti:

"Birçok insan bir zamanlar 'Oralara gidilmez' diye saplantı içindeydi. Yıllar önceki saplantılar tekrar ediyor. Yatırım amacıyla düşünen için mesafe önemli olmamalı. Uygun fiyatlı, gelişen, marka konutları seçin. Marka konutlarda uygun rakamlar var, marka konutlar satmaya devam edecek. 'Biz bir zamanlar buradan konut almazken, buralara kurtlar inerdi', 'Buraları bostandı' denilecek. Semt olarak örnek vermek istersek: Adı üzerinde kurtların yeri Kurtköy, Pendik, Kartal, Çekmeköy, Ömerli, Yenidoğan, Şerifalı prim yapıyor ve geleceği açık. Avrupa yakasında Hadımköy, Mimarsinan, Mimaroba, Halkalı, Silivri öne çıkıyor. İş yeri olarak yatırımcılara kesinlikle ve üstüne basa basa İkitelli Organize Sanayi'de dükkan almalarını öneririm. Metro gelmek üzere. En büyük sorun ulaşım.

Metro da geliyor

Metro gelince dükkan fiyatları, iş yeri fiyatları ciddi oranda yükselecek. İş yerinin kira getirisi de risksizdir. Aynı şekilde Kartal'da, Gebze ve Tuzla organize sanayide iş yerleri değer kazanabilir. Arsa olarak ise Şile, Çatalca, Silivri, Ömerli, Çekmeköy, Taşdelen, Alemdağ, Yenidoğan, Tuzla, Kartal, Gebze, Demirciköy, Beykoz, Uskumruköy, Sarıyer'den bir metrekare arsaya yatırım yapanlar bile 4 sene sonra beni mutlu bir şekilde hatırlayacaklardır."

Realty World Genel Müdürü Hilmi Işıkören de, "Silivri ciddi bir bölge, Beylikdüzü'nün ilerisinin potansiyeli var. Öte tarafta Kartal, Tuzla, Pendik ve Kurtköy prim yapacak" diyor.

Arsa yatırımının üzerine bir yatırım daha tanımıyorum

Arsa fiyatlarının son yıllarda arttığını hatırlatan Reha Medin Emlak Genel Müdürü Nabi Cücük, "Arsa fiyatları her zaman artmaya devam eder. Bakir yerlerdeki arsaların bulunması gerekiyor. Şehir merkezlerinde hemen hemen arsa kalmadı. Kentsel dönüşümden arsa üretilmesi söz konusu" diyor.

Merkezi semtlerde büyük projeler için arsa kalmadığını aktaran Nabi Cücük şunları kaydetti:

Merkezi semtler altın gibi

"Bulma şansınız varsa, böyle bir imkan varsa, arsa alsınlar. Ev almaya gücü yetmeyenlere, küçük de olsa bir arsa almalarını öneririm. Arsanın üzerine bir yatırım daha tanımıyorum. Bazı bölgelerin bire 100 kazandırma potansiyeli var. Devlet inşaat sektörüne destek veriyor, vermeye devam edecek. Sektörün doyduğuna da inanmıyorum. Mutlaka arsa üretilecek. Arsa büyük önem arz ediyor. Merkezi semlterde ev almayı düşünenler de yatırım için değil oturmak için alacaksa alsın. Şehir merkezleri bu açıdan 'altın' değerinde. Yine şehir merkezlerinde alım yapanlara, yıkılıp yeniden yapılmış evleri öneririm. 10 yılı geçmeyen evler alınsın. Güvenli binalardan tercih etmek en doğru karar."

'Kredi kullanarak ev alanlar masrafın yarısını ödeyecek'

Reha Medin Emlak Hizmetleri Genel Müdürü Nabi Cücük, tüketici lehine çalışmalar yaptıklarını da belirterek, "Anadolubank ile anlaştık, tüketicilerin lehine bir kampanya yapıyoruz. Reha Medin aracılığıyla gayrimenkul alıp, Anadolubank'tan konut kredisi kullananlar, dosya masraflarını merak etmeyecek. Dosya masraflarını çeşitli kurumlarla anlaşarak, hediye çeki olarak tüketiciye geri döndürüyoruz" dedi. Tüketicinin, küçük gibi görünse bile bu ücretin sadece yarısını ödeyerek bir yükten kurtulacağını ifade eden Nabi Cücük, "Bu tüketici için son derece keyif virici bir gelişme. Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan ve ekibi ile 10 Mayıs'ta toplantı yaptık, bu konuda mutabakata vardık. Reha Medin Emlak, 1999 yılından bu yana franchise veren, 1970'li yıllara kadar giden köklü bir Türk markası. Ofis brokerlerimizin yüzde 90'ı üniversite mezunu. Hedefimiz çok sayıda acente değil, bölge korumalı acentelikler vermek. Franchise verirken çok seçici davranıyoruz" diye konuştu.

TOKİ konutları rayiçleri etkiliyor

Realty World Türkiye Genel Müdürü Hilmi Işıkören, bu dönemin fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyor. Hilmi Işıkören, "Birçok satıcı, fiyatlarını ekonomik düzeylere çekiyor ama, olması gerekenin de altına indirmek isteyenler çıkıyor. Bunların da fazla olduğunu görüyoruz" dedi.

Hilmi Işıkören, TOKİ konutlarının bulunduğu bölgelere nasıl etki ettiği yönündeki sorumuza ise "TOKİ konutları, yapıldığı bölgenin fiyat rayiçlerini belirliyor. Etkisi çok büyük. TOKİ ile rekabet edilebilmesi gerekiyor. Fiyatla oynamak zorundasınız Spekülatif fiyatlarla gidemezsiniz. Alıcı seçici davranmaya başladı" diye konuştu. Merkezi semtlerde arsa fiyatlarının yükseldiğini, büyük proje için arsa bulunmadığını kaydeden Hilmi Işıkören, "Merkezi semtlerde, ikinci elde de, birinci elde de fiyatlar düşmüyor. Artık lokasyona göre, doğru fiyatı oluşturmak kriter oldu. Alıcı aradığı evde her şeyi istiyor. Ama fiyat da doğru olmalı" ifadelerini kullandı.

Markalı emlakçılar 1'inci ele de el attı

Emlak fiyatının belirlenmesinde uzmanlardan danışmanlık almanın, mevcut piyasa şartları daha doğru olacağını söyleyen Realty World Genel Müdürü Hilmi Işıkören, "Fiyatı doğru belirlemelisiniz. Bu noktada danışman firmalara ihtiyacı var. Artık birinci ellerde de markalı emlakçılar var. İkinci elde de nabzı markalı emlakçılar tutuyor. Biz, Garanti Koza İnşaat'ın projelerinde birinci ve ikinci ellerde varız. Bahçeşehir Koza Evleri'nde daire fiyatları 137 bin dolardan başlıyor" dedi.

Ali ÖZTÜRK / hurriyetemlak.com