26 / 11 / 2024

Krizde betonu kalitesiz üreten kazandı

Krizde betonu kalitesiz üreten kazandı

Ferruh Karakule, "Krizin belki de tek iyi tarafı kötü firmaların elenmesidir. Ama betonda tam tersi oldu. İyiler daha çok zarar ediyor. Çünkü inşaatçı iyiyi seçmiyor, en ucuz betonu alıyor" dedi




Ekonomik krizin etkisiyle hazır beton üretiminde yüzde 20-25 düşüş yaşandığını belirten Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Genel Sekreteri Ferruh Karakule, "Krizin belki de tek iyi tarafı kötü firmaların elenmesidir. Ama betonda tam tersi oldu. İyiler daha çok zarar ediyor. Çünkü inşaatçı iyiyi seçmiyor, en ucuz betonu alıyor" dedi. Sektörde kalitesizlik ve kontrolsüzlük nedeniyle haksız rekabet yaşandığını vurgulayan Karakule, inşaat projeleri azaldığı için betonda rekabetin çok yoğun olduğunu ve beton fiyatlarının maliyet seviyesine düştüğünü anlattı. Kaliteli beton üretmenin belli bir maliyeti olduğunu ifade eden Karakule, "Kaliteli beton üretmek isteyen, ona göre tesis kuruyor, kalite kontrolünü yapıyor ve mühendis çalıştırıyor. Ama ucuz beton üreten bunlara para harcamıyor. İnşaatçılarsa ucuz betonun peşinde. Beton fiyatları yüzde 40-50 düştü, maliyetleri zorluyor. Betonun metreküpü Avrupa'nın üçte biri fiyatına satılıyor. Çünkü arz çok, lüzumsuz bir beton yatırımı var. Daire fiyatları Avrupa'nın en pahalısı ama inşaatçılar betonu ucuza alıyor. Metreküpü 60 TL'den beton veriliyor. Maliyeti de bu kadar zaten. Kâr falan yok. Bu gidişle birçok firma batacak" dedi.
Türkiye'nin 5-6 milyar dolarlık üretim hacmiyle Avrupa'nın üçüncü beton üreticisi olduğunu dile getiren Karakule, ancak krizle birlikte 2008'deki üretim oranının 2007'ye göre yüzde 10 düştüğünü söyledi. Karakule, betoncuların ayakta kalma mücadelesi verdiklerini vurgulayarak hükümetin hazır beton sektörü daha kötü duruma gelmeden önlem alması gerektiğini ifade etti.
 
Denetim olmazsa tebliğ işe yaramaz
Sektörde kalitesizlik ve kontrolsüzlük nedeniyle haksız rekabet yaşandığına değinen Karakule, G Uygunluk Tebliği'nin Resmi Gazete'de yayımlanmasını beklediklerini anlatarak şunları söyledi: "Deprem ülkesiyiz, beton konusu çok önemli ama gerekli adımlar atılmıyor. Yıllardır bakanlık G Uygunluk Tebliği'ni çıkarsın diye uğraşıyoruz. Şu anda hazırlık içindeler, imzaya göndermişler. Ancak bir yıllık uzun bir geçiş süresi vermişler. Ayrıca sadece tebliğin çıkması yetmiyor, aynı zamanda sektörde bunun denetiminin yapılması lazım. Eğer denetim yapılmazsa tebliğin çıkması bir işe yaramaz. Örneğin, CE belgeli agrega bulamıyoruz. Kontrol eden olmadığı için firmalar CE belgeli kalite denetimi yapılmış agrega alamıyor. Ne depremden ne de çöken binalardan ders alındı. Devlet tüm bunların kontrolünü yapmalı. THBB olarak G Uygunluk Tebliği çıktıktan sonra bunun takipçisi olacağız."
Türkiye'de betonun yüzde 60-65'inin yönetmeliklere uygun kaliteli beton üreticileri tarafından üretildiği bilgisini veren Karakule, 462 beton firmasının 825 tesisi olduğunu, bu tesislerden 343'ünün THBB'nin üyesi olduğunu söyledi.
Derya Karayağız/Referans

Geri Dön