06 / 05 / 2024

Kubilay Ulu, "CE Belgesi olan ürünleri tercih edin"

Kubilay Ulu,

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, tüketicileri standartlara uygun malzemeleri seçmeleri konusunda uyardı...



Yaz sıcaklarıyla baş edebilmek için durmadan çalıştırdığımız klimalar ve diğer soğutucular nedeniyle kabaran elektrik faturaları sıcaklardan daha çok terletiyor. Eğer binanızda ısı yalıtımı yoksa siz de yüksek elektrik faturası sorunuyla karşı karşıyasınız. Ayrıca ortamı yeteri kadar serinletmek için klimanızı sürekli çalıştırmak zorunda kalıyorsunuz, çünkü kapattığınız anda içerideki serin havadan eser kalmıyor. Oysa ısı yalıtımlı binalar soğutma amacıyla ortalama yüzde 50 daha az enerji harcıyor. Soğuyan hava uzun süre ortamı terk etmediği için hem kalıcı serinlik sağlanıyor hem de sürekli klima çalıştırmaktan kaynaklanan hastalıklar önleniyor.

Yaz aylarını  ve önümüzdeki kış mevsimini en ekonomik ve konforlu şartlarda geçirmek isteyenlerin tadilat mevsimini iyi değerlendirmeleri gerekiyor. Üstelik ısı yalıtımı sanıldığı gibi pahalı bir uygulama da değil... Isı yalıtımının, binanın yapım aşamasında bina maliyetinin sadece yüzde 3'ü ila 5'i kadar maliyeti var. Mevcut binalara sonradan ısı yalıtımı yaptırmanın maliyeti ise metrekarede ortalama yaklaşık 30-40 TL ve bu da bir apartmanda daire başına yaklaşık 3 bin ila 4 bin TL'ye mâl oluyor. Ancak yalıtım gerek kış gerekse yaz aylarında faturalarda sağlanan ortalama yüzde 50 düşüşle maliyetini birkaç yılda amorti ediyor ve ömür boyu tasarruf sağlıyor. Ayrıca şu an bazı bankaların oluşturdukları özel koşullu "Eko Yalıtım Kredileri" ile evine ısı yalıtımı yaptırmak isteyenlere çeşitli avantajlar sunuluyor, kolaylıklar sağlanıyor. 

Piyasada pek çok ısı yalıtımı malzemesi bulunduğuna dikkat çeken XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, tüketicileri standartlara uygun malzemeleri seçmeleri konusunda uyardı. Özellikle merdiven altı ısı yalıtım ürünlerinin ucuz olması sebebiyle tercih edildiğinde uygulama sonrasında ciddi sorunlar yaşanmasına neden olacağını belirten Ulu, uygulamacılara ve son kullanıcılara bilinen firmaların ürettiği ve üzerinde uluslararası standartlara uygun CE Belgesi olan ürünleri tercih etmelerini önerdi. 

AB standartlarında üretilen XPS ısı yalıtım levhalarının yer aldığı  paket sistemlerin önemli avantajlar sağladığını söyleyen Ulu, özellikle mantolama uygulamalarında dış ortam koşullarına dayanıklı, birbiriyle uyumlu malzemelerin kullanıldığı paket sistemlerin zaman içinde ısı yalıtım performansını kaybetmediğini ifade etti. 

Paket sistemler ısı yalıtımı uygulamasında kullanılan; ısı yalıtımı levhası, yapıştırıcı, sıva, file, dübel ve yüzey kaplama malzemeleri gibi tüm malzemeleri bir arada sunuyor. XPS ısı yalıtım levhalarının yer aldığı paket sistemlerde, sistemi oluşturan tüm bu malzemelerin performansı bir bütün olarak laboratuar ortamında test ediliyor. Son teknoloji ürünü XPS ısı yalıtım levhaları, paket sistemler halinde uygulanırsa bina ömrü boyunca performansını koruyarak tasarrufa imkân sağlıyor. Bina dışında sıva çatlağı gibi oluşumları, bina içinde ise küf ve rutubet oluşumunu engelleyerek, binanın bakım ve onarım masraflarını azaltıyor. 

www.xpsturkiye.org
0216 415 68 94


Geri Dön