Küçük daireler için 2013'ten önce ruhsatı alınmış projelere yönelin!
Ceren Kumbasar: "Bu düzenlemeyle daha gözde hale gelen bitmiş projelerdeki 1+0'ları gözardı etmeyin, 1+1'leri de iyi değerlendirin derim. Zira bir sabah uyanıp, 1+1 dairelerin de artık üretilmeyeceğini öğreniyor olabilirsiniz."..
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 8 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlanan bir yönetmelikle yeni yapılacak inşaatların standartlarına bir düzenleme getirdi. Özellikle maketten ev alacakların dikkatlerini bu yeni standartlara çekmek isterim.
Dört unsur var
Yeni yönetmelikte dikkat çekici dört unsur var.
1. Brüt ve net metrekare arasındaki farklılıklara bir standart getirildi. Bu standartta şimdiye kadar tartışmaya açık olan kolonlar, sıva payları, merpen basamakları, sahanlığı ve merpen boşluğu altında kalan alanlar, balkonlar, çatı ve zemin katlardaki teraslar, açık çıkmalar, çatı ve kat bahçeleri brüt alan olarak sayıldı. Brüt alana dahil olmayan alanlar ise, ışıklıklar, galeri boşlukları, bağımsız bölüm eklentileri ve havuz, spor salonu gibi ortak alanların bağımsız bölümlerin payına düşen kısımları.
2. Stüdyo daireler olarak hayatımıza giren 1+0 daireler tarihe karıştı. Yeni düzenlemeyle, oturma odası ve yatak odası arasında bir kapı olmasa bile bu odaların ayrı Küçük dairelere olması zorunlu olacak. Metrekare büyüklüklerine de bir standart getirilerek yatak odası 8, oturma odası 12, mutfak 3.3, banyo 3 ve wc 1.2 metrekare olacak. Artık isteseniz de 27 metrekareden küçük bir ev satın alamayacaksınız. Üç veya daha az odalı konutlarda banyo ve tuvalet bir arada olabilecek.
3. Parkların ve meydanların altındaki alanlar otopark alanı olarak düzenlenecek ve yeni site projelerindeki otoparklarla bağlantı yolları yapılacak.
4. Bugüne kadar konut statüsünde olup olmayacağı nedense tartışmalı olan rezidanslara da konut vasfı verildi. Rezidanslar yüksek nitelikli konut olarak sınıflandırıldı. Hemen her rezidansta olmasına alıştığımız resepsiyon hizmeti, temizlik, kuru temizleme, spor tesisleri, alışveriş ve teknik hizmetler ise opsiyonel olarak tanımlandı. Yani, bir projede bu hizmetlerin sadece biri veriliyor olsa bile, o proje "yüksek nitelikli konut" tanımına uyabilecek.
Bitmiş daireler
Bu yönetmelik üzerine çok şey yazmak, kimisini eleştirmek kimisini takdir etmek mümkün ama bunun için her maddeyi tek tek ele almak gerekiyor.
Şimdilik yeni projelere yatırım yapacaklar için bu bilgiler ışığında önerilerde bulunmak isterim. Küçük metrekarelere yatırım yapacak olanların ya bitmiş ya da 2013'ten önce ruhsatı alınmış projelere yönelmelerini şiddetle tavsiye ederim. Rezidans projelerinden ev alırken gerçek bir rezidans alıp alınmadığını hukuken sorgulayarak, site yönetim planı olmayan projelerden uzak durmalarını öneririm. Bu düzenlemeyle daha gözde hale gelen bitmiş projelerdeki 1+0'ları gözardı etmeyin, 1+1'leri de iyi değerlendirin derim. Zira bir sabah uyanıp, 1+1 dairelerin de artık üretilmeyeceğini öğreniyor olabilirsiniz.
Ceren Kumbasar / Habertürk