Ekonomi

Küçük esnafa kira darbesi! İş yeri kiraları beşe katlandı, kirasını ödeyemeyen kepenk indiriyor!

Küçük esnaf fahiş orandaki kira artışlarından oldukça dertli. Geçen yıl 10 bin lira kira ödeyen bir esnaf bugün 50 bin liralık astronomik rakamlarla karşılaşırken, kirasını ve diğer giderlerini karşılamakta zorlanan çoğu esnaf kepenk kapatıyor.Esnaf, konutlarda olduğu gibi iş yerlerinde de kira artışının yüzde 25 ile sınırlanmasını talep ederken, geçen yıl 10 bin lira civarında olan iş yeri kiralarının bu yıl 50 bin lirayı geçti

Yüksek enflasyon nedeniyle kiralardaki fahiş artışlar küçük esnafı zor durumda bırakıyor. Esnaf, konutlarda olduğu gibi iş yerlerinde de kira artışının yüzde 25 ile sınırlanmasını talep ederken, geçen yıl 10 bin lira civarında olan iş yeri kiralarının bu yıl 50 bin lirayı geçti. Bu yüzden birçok işyeri kapanmak zorunda kalırken, esnaf odaları kira sorununa acil çözüm bulunmasını bekliyor.

Son 2 yıldır kiralardaki astronomik artışlar vatandaşı zorluyor. Geçen yıl aylık 10 bin lira kira ödeyen bir esnaf bu yıl 50 bin liraya ulaşan rakamlar ile karşılaşırken, kirasını ödemekte zorlananlar ise kepenk kapatıyor. Esnaf odaları, konut kiralarında olduğu gibi kira artışlarının yüzde 25 ile sınırlandırılmasını talep ederken, astronomik rakamlara ulaşan kira artışları yüzünden birçok esnaf sıkıntılı günler yaşıyor.

ESNAF ZOR DURUMDA

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, iş yeri kiralarındaki yüksek zamlardan dolayı esnafın çok zor durumda olduğunu ve bazı işletmelerin kapanmak zorunda kaldığını söyledi. Kira artış oranlarının genellikle TÜFE’nin son 12 aylık ortalamasının üzerinden arttığını belirten Akdoğan, son dönemde artış oranının yüzde 70 ile yüzde 80 aralığında seyrettiğini, mayıs ayında ise artış oranının yüzde 67’yi geçtiğini ifade etti.

Konutlardaki yüzde 25 oranındaki kira sınırlamasının işyerlerinde uygulanmadığını belirten Akdoğan, yaşanan fahiş artışlar sonrası konut kiracılarının korunması için yüzde 25 zam sınırı getirildiğini hatırlatarak ancak işyerleri için herhangi bir düzenleme yapılmamasını eleştirdi. Akdoğan, esnafın yaşanan bu süreçti kiralardaki fahiş artışlar ile baş başa kaldığını, birçok esnafı zorlayan zamlar nedeniyle sıkıntılı günlerin yaşandığını söyledi.

 

KİRA TESPİT DAVALARI ARTTI

Kira kontratlarında esnaf ile mal sahipleri arasında resmi olmayan ödemelerin de giderek yaygınlaştığını söyleyen TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, stopaj nedeniyle düşük gösterilen kiraların da önemli bir problem olduğunu, bu yüzden iş yerlerinde son dönemde kira tespit ve kira tahliye davalarının arttığını kaydetti. Bu çerçevede bazı bölgelerde esnafların taşınmazları devir etmeye çalıştığını, bazı işletmelerin de kapandığını belirten Akdoğan, yeni iş yeri sözleşmelerinin e-Devlet sistemine aktarılmasının bu konulardaki takibi kolaylaştırabileceğini dile getirdi.