04 / 05 / 2024

Küçük ve güvenlikli konuta talep artacak!

Küçük ve güvenlikli konuta talep artacak!

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) verilerinden derlenen bilgilere göre, yalnız yaşayanlar, birlikte yaşayanlar, çocuksuz ve tek çocuklu ailelerin sayısının artması, küçük konut talebini de hızlandırdı.




GYODER'in verilerinden derlenen bilgilere göre, sosyo ekonomik gelişmelere bağlı olarak, tek başına yaşayanlar, birlikte yaşayanlar, çocuksuz aileler ve tek çocuklu ailelerin sayıları her geçen gün artıyor ve toplam içerisindeki payları genişliyor. Bu eğilimin, önümüzdeki yıllarda da devam edeceği öngörülüyor. Söz konusu gelişmeler, konut talebini belirleyici bir unsur olarak ortaya çıkıyor. Bu ölçekteki hane halklarının sayısının artması, özellikle küçük konut talebini hızlandırıyor. 


ORTA GELİR GRUBUNUN KONUT TALEBİ 

Türkiye'de kurumsal olmayan nüfus içinde 15,7 milyon kişi veya 3.7 milyon hane halkı, kiracı statüsünde bulunuyor. Önümüzdeki süreçte bu statüde olanlardan, ekonomik büyüme senaryolarına bağlı olarak kişi başına düşen gelirin de artmasıyla öncelikle orta gelir grubundakilerin konut talebi artacak. Düşük gelir grubundan ise talep, erişebilir konut fiyatları oluşması halinde gelecek. Üst gelir grubu yine konut talebi potansiyeline sahip olmaya devam edecek. 


75-125 BİN DOLAR ARASINDAKİ EVLER 

Sosyal, ekonomik ve demografik gelişmeler göz önüne alındığında, önümüzdeki 10 yıl içinde bireylerin konut tercihleri de değişecek. Buna göre, önümüzdeki 10 yıl içinde ilk tercih edilecek konutlar 110-125 metrekare arası, 2+1 ve 3+1 konutlar olacak. Kişilerin ikinci tercihi ise 75-90 metrekare arası 1+1 ve 2+1 konutlara olacak. 

Fiyat aralığı olarak en çok, (2011 yılı fiyatlarıyla 1,80 TL= 1 dolar) 75-125 bin dolar arasındaki evler talep edilecek. Gelirler arttıkça, yıllar itibariyle bu aralık 125-175 bin dolara kadar yükselebilecek. 

Konut satın alırken en önemli kaynak, banka kredisi olmaya devam edecek. Bu nedenle konut kredisi faizleri ile kredi ödeme tutarları, talep edilen konutun fiyatr ve büyüklüğünde belirleyici olmaya devam edecek. Önümüzdeki 10 yü içinde yeni konutlar daha çok tercih edilecek. Şehir merkezleri ile şehir kenarlannda bulunan güvenlikli sitelerdeki daire talebi, ilk sırada yer alacak. 


YEŞİL ALAN, GÜVENLİK, ÇOCUK PARKI VE MARKET TERCİH SEBEBİ

 Konut satın alımlarında en çok talep edilen donatüar ve özellikler sırasıyla yeşil alan, güvenlik, çocuk parkı ve market olacak. Diğer sosyal donatılar ise ikincil ihtiyaçlar arasında yer alacak. Konut alırken yeri, fiyatı, deprem yönetmeliğine uygun olması, evin büyüklüğü, sıfır konut ve toplu taşımaya yakınlık, önem sırası ile gözetilecek diğer kriterler olacak. Markalı, rezidans tipi, şehir dışında site içi ve müstakil konutlara talep daha sınırlı olacak ve orta, üst gelir grubundan kaynaklanacak. 

Konut alım rehberi Finansbank ve Yapı Endüstri Merkezi (YEM) konut alımında tüketicilere yardımcı olmak için bir konut alım rehberi hazırladı. Rehber güncel bilgilerle genişletilirken, teknik konulardan, ekonomiye, hukuki değerlendirmeden genel mimari özelliklere kadar konutla ilgili birçok konuda detaylı açıklamalar içeriyor. 

Konutlann teknik, hukuki ve ekonomik açıdan değerlendirilmesinin konut alımlarında önemli olduğu vurgulanan rehberde, ev sahibi oldum diye sevinirken, kendinizi hukuki bir karmaşanın içinde bulmamak için tapu işlemlerine, taşınmazın üzerinde herhangi bir tedbir ya da haciz olup olmadığını önemle araştırmak gerektiğine dikkat çekiliyor. İmar planından, binanın yönetim planına kadar birçok konuda uyanda bulunulurken, uzman desteği alınması gereken konulara da dikkat çekiliyor. 


BİNANIN ÇEVRESİ ÖNEMLİ

 Ev satın alırken sadece evin kendisine değil, onun yakın çevresindeki fiziksel, sosyal, kültürel hizmet ve olanaklara da bakılması gerektiği belirtiliyor, çünkü alınan ev kadar çevre özellikler de evin değeri üzerinde önem taşıyor. 


DEPREME DAYANIKLI MI 

Deprem kuşağında yer alan ülkemizde her ne kadar bu unsur göz ardı edilse de, satın alınacak evin deprem yönetmeliğine uygunluğu mutlaka araştırılmalı. Bu konuda da uyarılara yer verilen rehberde, konutun deprem dayanımı konusunda tam bir değerlendirmesinin uzmanlarca yapılabildiği belirtilerek 'Bu değerlendirmede zemin koşulları ile binanın malzeme ve taşıyıcı sistem özellikleri dikkate alınır' açıklamasına yer veriliyor. 


188 SORUYA CEVAP

 Yangın güvenliğinden sıhhi tesisata kadar 188 farklı soruya cevap aranırken, rehberde son olarak uzmanlık gerektiren konularda başvurulması önerilen oda. dernek, birlik, kurum ve kuruluşların iletişim bilgilerine yer veriliyor. 


Hürriyet Çukurova Gap



Geri Dön