Kira

Küçük ve orta ölçekli işletmeler bel büken kiralar nedeniyle ticari hayatını sonlandırabilir!

Mersin Mobilya Sanayicileri İş İnsanları Derneği (MERMOB) Yönetim Kurulu Başkanı M. Sadık Özkan yaptığı açıklamada küçük ve orta ölçekli işletmelerin bel büken kiralar nedeniyle zorlandığına işaret ederek, fahiş artışlara inceleme talep etti. 

Mersin Mobilya Sanayicileri İş İnsanları Derneği (MERMOB) Yönetim Kurulu Başkanı M. Sadık Özkan yaptığı açıklamalarda sektörün kanayan yarası haline gelen sorunlara parmak bastı. Ekonomim'den Adnan Açıkgöz imzalı habere göre mobilyacılar özelinde dile getirdiği problemlerin aslında tüm esnafların ortak sorunu olduğunu belirten Özkan, küçük ve orta ölçekli işletmelerdeki en büyük problemlerinden bir tanesinin yüksek kira bedelleri ve uygun hizmet alanı bulunamaması olduğunu dile getirdi.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada enflasyonu düşürmek için kira başta olmak üzere, genel giderlerin azaltılması gerektiğini kaydeden Mersin Mobilya Sanayicileri İş İnsanları Derneği (MERMOB) Yönetim Kurulu Başkanı M. Sadık Özkan, dükkân sahiplerinin uzun senelerdir kiracı olan işletmelerden 5-10 kat fazla kira istediğine değindi. Kira bedelleri yeterli bulunmayınca, kontrata rağmen yasal zam es geçilip direkt tahliye istendiğini dile getiren Sadık Özkan, açılan davaların çözüm getirmediğini belirterek, "İş yerinde gelecek görmeyen kiracılar, maddi-manevi huzursuzluklar yaşıyor. Sorunun temelinde, mülk sahiplerinin standart dışı beklentileri ve denetleme mekanizmasının yerleşmemesi yatıyor” diye konuştu.

BAŞIBOŞLUĞUN ENGELLENMESİ LAZIM

Açıklamasında pek çok mal sahibinin 25-30 milyon Türk Lirası'na sattığı veya aylık 250-300 bin Türk Lirası'na kiraya verdiği taşınmazın vergisini daha düşük tutarlar üzerinden ödeyerek devleti zarara uğrattığını dile getiren Sadık Özkan, merkezi yönetime harekete geçilmesi için çağrı da yaptı. 

Yaptığı açıklamada bakanlıkların koordinesindeki ekspertizlerle dükkânlara gerçek değer biçilerek, kira bedelleri tespiti ve vergilendirmenin belirlenecek rakam üzerinden yapılması gerektiğine değinen Sadık Özkan, “Bir defa yapılacak olan değer tespiti sonrasında tüm artışlar enflasyon oranıyla hesaplanabilir. Esnafların hayatını kurtaracak olan söz konusu bu düzenlemeyle fahiş kira artışları ve gayrimenkul zenginliği önlenebilir, gayrimenkule yapılan yatırım, sanayi ve borsa gibi alanlara aktarılarak sıcak para akışına katkı sunulabilir. Piyasadaki başıboşluğun engellenmesi gerekli. Bu şekilde devam ederse esnaflar ticari hayatını sonlandıracak, ekonomik çalkantılar büyük buhrana sebep olacak. Mali kayıpla beraber bu işletmelerdeki birçok kişi istihdam dışı kalacak, işsizlik sorunu daha da büyüyecek” dedi.

Kiracı ve ev sahiplerinin korkusu: Kiracı ev hayali kuramıyor, ev sahibi evini kaybetme kabusu görüyor!

Z kuşağının yüzde 93'ü ev sahibi olmak istiyor ancak yüzde 60 bunun asla gerçekleşemeyeceğinden endişeli!

Kültür Üniversitesi, Bahçelievler'deki 3 adet iş yerini satıyor!