Küçükçekmece Yeşil Belediye Binası 2013 yılında tamamlanacak!
Halkalı Merkez Mahallesi’nde yapılması planlanan yatırım, Türkiye nin ilk doğa dostu, yeşil sertifikalı kamu binası olacaktır. Binada doğal aydınlatma ve minimum karbondioksit salımı yapılması planlanmaktadır.
Binada doğal aydınlatma ve minimum karbondioksit salımı yapılması planlanmaktadır. Belediyenin öz kaynakları ile yapılan binanın inşaatı 2013 yılında tamamlanması düşünülmektedir. .
Yeşil binalar, yapılı çevrenin insan sağlığı ve doğal çevre üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirecek şekilde tasarlanmakta ve inşaa edilmektedir.
KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYESİ'NİN İNŞAAT VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ!
Binaların yeşil olarak tanımlanabilmesi için, sürdürülebilir arazi planlaması, su ve enerji, ekolojik malzeme kullanımı, iç ortam hava kalitesi, kullanıcı sağlığı ve konforu, ulaşım ve atıkların kontrolü, akustik ve kirlilik gibi alanlarda belli standartları karşılaması gerekir. Bu konular altında kaynakların verimli kullanılması, binanın tasarım ve inşaat sürecinde çevreye etkisinin azaltılması amaçlanmaktadır. Uluslararası sertifikaların amacı binaların standart binalardan daha iyi yapılmalarını sağlamaktır.
Bu çalışmalardan bir tanesi de mevcut ve yeni yapılacak binalar için geliştirilen “Çevresel Etki Değerlendirme Metodlarıdır”. Bu sistemler binaları çevre sistemleri açısından birçok kritere göre değerlendirerek binanıza yeşil bir etiket sağlamaktadırlar.
İngiltere’de, 1990 yılında Yapı Araştırma Kurumu (BRE) tarafından ortaya konan
BREEAM (BRE Environmental Assessment Method - Yapı Araştırma Kurumu Çevresel
Değerlendirme Yöntemi) kriterlere dayalı sertifika programlarının ilkidir.
Tasarımın başında “KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYE BİNASI Projesine”, BREEAM sertifikası
başvurusu yapmaya karar verdik. Bu projede BREEAM-BESPOKE (terzi usulü) kriterleri kullanıldı ve BRE-GLOBAL bu projeye has terzi usulü, iklim ve bina çeşidine göre kurgulanan kriterler hazırladı. Hedefimiz binanın BREEAM-VERY GOOD sertifikası alabilmesi.
Türkiye’nin ilk BREEAM sertifikalı kamu binası olacak bu projenin insanların maksimum
konfor ve güvenlikle ve çevre duyarlılığı ile çalışması için bir çok inovatif çözümler getirilmesi öngörülmektedir.
Tasarımda enerji ve CO2, su, malzemeler, yüzey suyunun kontrolü, atık kirlilik, sağlık ve iyi hal, yönetim ve ekoloji alanlarında konutlara bütünsel bakılarak bir ön derecelendirme yapılmıştır. KÜÇÜKÇEKMECE projesinin yeşil sertifikası, binanın tüm sürdürülebilirlik performansına bakılarak verilecektir.
Binada yüksek seviyede yalıtım, düşük hava geçirgenliği, pasif solar enerji stratejileri,az enerji kullanan aydınlatma, çevreye en az verecek şekilde üretilmiş, taşınmış yerel malzemeler, az su kullanımını teşvik eden çözümler ve sayaçlar, ve yağmur suyunun yeniden kullanımı gibi çevreci çözümlere gidilecektir.