Kent Haberleri

Küçükyalı Karayolları arazisi için itiraz!

Fatih Kıyman Maltepe Forumu ve bileşenleri, Maltepe Çınarlı mahallesinde bulunan ve 26 Mayıs'ta ihaleye çıkacak Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü arazisi için itiraz dilekçesi vermek için harekete geçti.

Maltepe Forumu, Küçükyalı karayolları arazisi için harekete geçti Fatih Kıyman Maltepe Forumu ve bileşenleri, Maltepe Çınarlı mahallesinde bulunan ve 26 Mayıs'ta ihaleye çıkacak Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü arazisi için itiraz dilekçesi vermek için harekete geçti. Mimarlar Odası ve semt sakinleriyle düzenli olarak bir araya gelen Maltepe Forumu, alanın kamusal alan olarak değerlendirilmesi gerektiği görüşünde. 


18 Nisanda askıya çıkan imar planı değişikliği, toplam 132 bin 107 metrekarelik proje alanının 71 bin 802 metrekaresi ticaret ve konut alanı olarak kullanılmasını öngörüyor. 129 bin 243 metrekare emsal inşaattan geri kalan proje alanı, ilkokul, ibadet alanı, belediye hizmet alanı ve park alanı olarak belirtiliyor. Konuyla ilgili konuşan Maltepe Sokak Kültür üyesi Ali Kemal İpek, "Kapitalizm havaya, suya, yeşile saldırıyor. Karayolları arazisinin kamusal alan olarak kalmasını sağlayamazsak, Maltepe'nin nefes alacağı önemli bir alan yitirilmiş olacak," dedi. 


12 Mart'ta gerçekleşen forum toplantısında Maltepelilerle bir araya gelen Mimarlar Odası Anadolu İl Biiyükkent Bölge Temsilciliği Başkanı Esin Köymen, askıya çıkan planlara itiraz etmek isteyen semt sakinlerinin dilekçelerini projenin askıdan ineceği 20 Mayıs'tan önce vermeleri gerektiğini, aksi taktirde ihaleden sonra geri dönüşü güç bir yola girileceğini belirtti. Aynı zamanda, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatmagül Demet Sarıya iletilmek üzere Altıntepe için Düşünceden Eyleme Platformu inisiyatifiyle açılan change.org kampanyası ise 10,000'den fazla destekçi bulmuş durumda. Projeye itiraz eden Maltepe Forumu bileşenleri ve Maltepe halkı, seslerini duyurmak için 22 Mayıs Pazar günü Karayolları Arazisi önünde buluşacak. 


TOKİ eliyle yetki gaspı 


2014 yılından bu yana tartışma konusu olan arazi için, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, "Karayolları Arazisi Maltepelinin kalacak," demiş, arazi üzerinde botanik rezervi kurulmasını amaçladıklarını belirtmişti. Fakat sonrasında özelleştirme kapsamına alınan arazinin kısmen TOKl'ye devredilmesiyle, belediye yetki gaspına uğramıştı. 




Fatih KIYMAN/Birgün


Bu haber Flash Haber'de şöyle yer aldı:


Maltepe Forumu ve Bileşenleri, Maltepe Çınarlı Mahallesi'nde bulunan ve 26 Mayıs'ta ihaleye çıkacak Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü arazisi için itiraz dilekçesi vermek için harekete geçti. Mimarlar Odası ve semt sakinleriyle düzenli olarak bir araya gelen Maltepe Forumu, alanın 'rant alanı değil park olsun' çağrısında bulundu. 

Askıya çıkan imar planı değişikliği, toplam 132 bin 107 metrekarelik proje alanının 71 bin 802 metrekaresinin ticaret ve konut alanı olarak kullanılmasını öngörüyor. 129 bin 243 metrekare emsal inşaattan geri kalan proje alanı, ilkokul, ibadet alanı, belediye hizmet alanı ve park alanı olarak belirtiliyor. Konuyla ilgili konuşan Maltepe Sokak Kültür Üyesi Ali Kemal İpek, "Kapitalizm havaya, suya, yeşile saldırıyor. Karayolları arazisinin kamusal alan olarak kalmasını sağlayamazsak, Maltepe'nin nefes alacağı önemli bir alan yitirilmiş olacak" dedi. 12 Mart'ta gerçekleşen forum toplantısında Maltepelilerle bir araya gelen Mimarlar Odası Anadolu II Büyükkent Bölge Temsilciliği Başkanı Esin Köymen, askıya çıkan planlara itiraz etmek isteyen semt sakinlerinin dilekçelerini projenin askıdan ineceği 20 Mayıs'tan önce vermeleri gerektiğini, aksi takdirde ihaleden sonra geri dönüşü güç bir yola girileceğini belirtti.


Maltepe Forumu ve Bileşenleri, Maltepe Çınarlı Mahallesi'nde bulunan ve 26 Mayıs'ta ihaleye çıkacak Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü arazisi için itiraz dilekçesi vermek için harekete geçti. Mimarlar Odası ve semt sakinleriyle düzenli olarak bir araya gelen Maltepe Forumu, alanın 'rant alanı değil park olsun' çağrısında bulundu. 

Askıya çıkan imar planı değişikliği, toplam 132 bin 107 metrekarelik proje alanının 71 bin 802 metrekaresinin ticaret ve konut alanı olarak kullanılmasını öngörüyor. 129 bin 243 metrekare emsal inşaattan geri kalan proje alanı, ilkokul, ibadet alanı, belediye hizmet alanı ve park alanı olarak belirtiliyor.Konuyla ilgili konuşan Maltepe Sokak Kültür Üyesi Ali Kemal İpek, "Kapitalizm havaya, suya, yeşile saldırıyor. Karayolları arazisinin kamusal alan olarak kalmasını sağlayamazsak, Maltepe'nin nefes alacağı önemli bir alan yitirilmiş olacak" dedi. 


12 Mart'ta gerçekleşen forum toplantısında Maltepelilerle bir araya gelen Mimarlar Odası Anadolu II Büyükkent Bölge Temsilciliği Başkanı Esin Köymen, askıya çıkan planlara itiraz isteyen semt sakinlerinin dilekçelerini projenin askıdan ineceği 20 Mayıs'tan önce vermeleri gerektiğini, aksi takdirde ihaleden sonra geri dönüşü güç bir yola girileceğini belirtti. Aynı zamanda, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatmagiil Demet Sarı'ya iletilmek üzere Altıntepe için Düşünceden Eyleme Platformu inisiyatifiyle açılan change.org kampanyası ise 10,000'den fazla destekçi bulmuş durumda. Projeye itiraz eden Maltepe Forumu bileşenleri ve Maltepe halkı, seslerini duyurmak için 22 Mayıs Pazar günü Karayolları Arazisi önünde buluşacak. 


ALİ KILIÇ DEDİĞİNİ YAPAMADI! 


2014 yılından bu yana tartışma konusu olan arazi için, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, "Karayolları arazisi, Maltepelinin kalacak," demiş, arazi üzerinde botanik rezervi kurulmasını amaçladıklarını belirtmişti. Fakat sonrasında özelleştirme kapsamına alınan arazinin kısmen TOKİ'ye devredilmesiyle, belediye yetki gaspına uğramıştı. 



Flash haber




Haber Evrensel Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....



Maltepe Forumu, Karayolları Bölge Müdürlüğü olarak kullanılan arazinin TOKİ'ye devredilmesine karşı 'mücadele şöleni' gerçekleştirecek. İstanbul Maltepe'de 2013 yılına kadar Karayolları Bölge Müdürlüğü olarak kullanılan 123 bin metrekarelik Küçükyalı Karayolları Arazisi, özelleştirme kapsamına alınarak TOKİ'ye devredildi. Arazinin 26 Mayıs'ta yapılacak ihalesi öncesi harekete geçen Maltepe Forumu, 'mücadele şöleni' ile arazinin 'Rant alanı değil park alanı olması' ve 'Depremde halkın toplanma yeri olması' taleplerini dile getirecek. Şölen müzik, piknik ve forumdan oluşacak. Bölgede son kalan kamusal alanın halkın hizmetine sunulması gerektiğini söyleyen Maltepe Forumu sözcülerinden Ali Kemal İpek, "Halkın birikimleriyle oluşan kamusal alanlardan vazgeçmeyeceğiz. Tüm Maltepe halkını, doğal değerleri korumaya, yapılan yanlışlıklara karşı sesimizi yükseltmeye, daha duyarlı olmaya ve gelecek kuşaklara yaşanılır bir dünya bırakmak için sorumlu davranmaya çağırıyoruz" dedi. 'Bu kadar beton bize fazla' şiarıyla çağrı yapılan şölen bugün 13.00'te Küçükyalı Karayolları'nda gerçekleştirecek.




Evrensel



Haber Aydınlık Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, MaItepelilerin deprem anında toplanabileceği tek yeşil alan olan Küçükyalı Çınar Mahallesindeki 132 dönümlük araziyi ranta açıyor. Bölge halkı ise ranta karşı 20 bin imza topladı 


MALTEPE Küçükyalı Çınar Mahallesi'ııdc bulunan, karayollarına ait 132 dönümlük arazi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından imar planları değiştirilerek, konut ve ticari alana açılıyor. Yapılmak istenen planın uygulanması halinde, Küçükyalı Çınar Mahallesi. Alıntepe. İdealtepe ve Altayçeşme mahalleri başta olmak üzere tüm Maltepe halkının faydalanacağı yeşil ve deprem anında toplanabileceği alan yok edilecek. Maltepe halkı bölgenin yeşil alan olarak korunmasını, kamuya ait park, spor, sağlık tesisi ve afet toplanma alanı olarak kullanılmasını istiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Maltepe Çınar Mahallesi'nde bulunan büyük bir araziyi imar planı değişiklikleri ile konut ve ticari alana açmak istiyor. İBB, söz konusu alanla ilgili imar planlarını TOKl'ye devretti. Ancak Maltepeliler duruma tepkili. 


Halkın yeşil alan ve deprem toplanma alanı olarak kullanabileceği arazi, yapılmak istenen proje ile yok ediliyor. Projeye karşı mücadele başlatan Maltepeliler. çeşitli sivil toplum örgütleri ile bir itiraz dilekçesi hazırlayarak Çevre ve Şehircilik 11 Müdürlüğü'ne başvuruda bulundu. Halk ayrıca Küçükyalı Adnan Kahveci Parkı'nda "Diren Çınar" isimli imza masası açarak yaklaşık 20 bin imza topladı. 


Diren Çınar Grubu Yöneticilerinden Hüseyin Ayvataş Aydınlık'a yaptığı açıklamada "önce Maltepe sahilinde kafelere ve AVM'lere peşkeş çektiler, şimdi deprem toplanma alanını yok ediyorlar. Yaşanabilecek bir deprem ve afet anında yaşananların boyutunu kimse hasaplayamaz. Bu alanın yeniden kamuya açılması gerekiyor" dedi. Yine Diren Çınar Grubu Yöneticilerinden Lale Afrasyap "Nüfus artışının olduğu bölgede halkın tek yeşil alanı. Bu alanın yapılaşması katliamdan başka bir şey değil. Arazinin yeşil alan veya kamuya ait çocukların ve gençlerin yararlanabileceği spor tesisi olmasını ve en önemlisi depremde halkın toplanabileceği yer olmasını istiyoruz" şeklinde konuştu. 


'YAPILAŞMA BOZULACAK' 

Zorunlu bir durum olmadıkça IBB'nin plan değişilikliği yapmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Anadolu Yakası Mimarlar Odası Temsilcilik Başkanı Mimar Esin Köymen "Bölge halkı, alanın kamusal kimliğinin korunmasını ve arazinin park, sağlık tesisi alanı, afet toplanma alanı vs. olarak planlanmasını talep etmektedir. Yapılmak istenen proje bölgenin her türlü plan ve yapılaşma dengesini bozacaktır" diye konuştu. Öte yandan bölge halkı imara karşı başlattığı mücadeleyi daha da büyütmek için bugün saat 13:00'da projenin yapılmak istediği yerde çeşitli sivil toplum kuruluşları ve sanatçıların katılımı ile bir forum düzenleyecek. 


Aydınlık